Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En korres uppgift att förstå IS självbild

Sveriges radios korrespondent Cecilia Uddén svarar på kritiken från FP-riksdagsledamoten Fredrik Malm.
Foto: Cornelia Nordström

I en korrespondents uppgift ingår bland annat att försöka förstå sig på diverse aktörers självbild. I senaste Agenda var det bland annat detta jag gav mig i kast med när jag beskrev Islamiska Staten, IS, skriver Cecilia Uddén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.

Det förvånar mig kanske en smula att en riksdagsman inte kan göra distinktionen mellan vad unga IS-entusiaster på olika håll i världen drömmer om, och vad som tar form hitom drömmen, i den barbariska IS-verkligheten.

Jag började med att säga: "Det är en sorts paradoxal kombination av dödskult och fascistoid våldsromantik å ena sidan, och en samhällsbyggardröm, en utopi, utopin om det islamiska kalifatet, som många drömmer om".


På de korta minuter (fyra) jag hade till mitt förfogande, valde jag att koncentrera mig på det utopiska draget, den – givetvis totalfalska – rosendröm som åtminstone en hel del av de kommande IS-rekryterna är besatta av. Och som de har berättat för mig om i intervjuer. Senast i dag, den 26 maj i Gaza, där jag mötte ytterligare en ung man som sa sig vara beredd att skära halsen av mig om han fick order av "Emiren" - Abu Bakr Al Baghdadi.

Han talade stjärnögt om det perfekta samhället där alla har lika värde, alla får sjukvård, och behandlas med respekt, som han sa. Givetvis endast "alla muslimer". Och till dem räknar han varken shiamuslimer (som enligt honom bör dödas) eller de sunnimuslimer som agerar legosoldater mot de rättrogna, som han sa. (Det är inte direkt någon nyhet att IS har en sjuk definition av "alla muslimer" och att IS inte är något forum för muslimsk ekumenism.)

Men i detta perfekta kalifat, som ska bli lika framgångsrikt ekonomiskt och socialt som det är på slagfältet, kan inget gå fel, ansåg den unge mannen, eftersom det bygger på guds lag och inte demokrati.

Också Hitlers och Stalins dyrkande ungdomar närde sådana närmast patologika tusenårsvisioner, som bekant.

Det blir nog inte lätt att bygga upp en fungerande motkraft mot IS, denna skrämmande brutala form av vad man skulle kunna kalla islamonazism, utan ett försök att närma sig de lockade ungdomarnas "stream of consciousness".


Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent, Sveriges radio