Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En hel kultur hotas – rädda dansbanden, Amanda Lind

Kulturminister Amanda Lind.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Kjetil Granli är trumslagare i dansbandet Streaplers.

Att dansa i olika former är en stor del av det svenska kulturlivet. Dansbanden har en central roll i denna danskultur. 

Nu är alla inkomster borta. Orkestrarnas existens, och därmed den formen av kultur som helhet, hotas i spåren av coronakrisen, skriver Kjetil Granli från Streaplers.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Varje år dansar ungefär 3,5 miljoner personer i Sverige i olika typer av dansarrangemang. Till dessa skall läggas de ungefär 50 000 människor som årligen deltar i någon danskurs. Bara som jämförelse hade herr-allsvenskan i fotboll sammanlagt ca 2,2 miljoner åskådare under 2019 års säsong. Ur det perspektivet står det klart att dans engagerar många människor.

Dansen bidrar positivt till samhället

Folkhälsan förbättras genom att människor i alla åldrar som nyttjar dans får motion och kondition. Detta bidrar till minskade sjukvårdsvårdskostnader i alla regioner. Många forskare menar att dans är den bästa motionsformen. Inte minst så skapar dans sociala relationer och glädje för människor när de träffas och umgås. På det sättet blir dansbanden en viktig länk mellan människor.

Utöver att berika det lokala kulturlivet i glesbygd genom spelningar på logar, dansbanor och gamla folkparker, så bidrar dansbandens spelningar till det lokala näringslivet och ideella föreningar som får sina intäkter via danstillställningar. Dansbanden bidrar på detta sätt till att upprätthålla kulturella institutioner såsom folkparker och den kultur som frodas där. Orkestrarna fyller också en stor betydande roll i samband med dansevenemang för människor med funktionshinder. Glädjen i dansen förenar människor.

Kjetil Granli på scen med Streaplers.

Alla inkomster försvann

De musiker och arrangörer som arbetar heltid med dansband och dansställen förlorade med omedelbar verkan alla sina inkomster när coronaepidemin bröt ut i Sverige. De som direkt berörs är ca 460 dansställen och ett stort antal musiker som arbetar heltid och har hela sin försörjning genom dessa nöjesbolag. De delar av branschen som arbetar heltid med detta omsätter ca 150 miljoner kronor.

Det finns i dag tyvärr inget presenterat stöd som passar in i vår verksamhet.

Förslag till lösning

Alt. 1: När orkesterbolagens intäkter försvann över en natt, upphörde omedelbart inkomsterna för musikerna. För oss är det en självklarhet att dansband ska omfattas av det kulturstöd som regeringen utlovat. A-kassan är en lösning för de anställda musikerna men bör också gälla för bolagsägarna.

Dansbanden har oftast två bolag. Ett lönebolag och ett driftbolag. Eftersom driftbolaget har fasta löpande kostnader såsom leasingkostnader, amorteringar för buss och övrig musikutrustning, försäkringar mm så förutsätter det ju att bolagen är i drift för att kunna betala dessa utgifter.

Socialdansen och danskulturen riskerar att helt försvinna. Vi behöver stödet nu.

Ta bort A-kassans krav på att bolagen måste vara vilande för att ägarna till driftbolagen skall kunna få A-kasseersättning.

Bandens driftbolag måste också få ta del av stödet som ingår i regeringens krispaket för företag för att kunna täcka de tomgångskostnader vi nämnt ovan.

Alt. 2: Ge oss stöd med 70 procent för alla våra skrivna kontrakt som vi direkt förlorat pga coronakrisen och rådande restriktioner. Vi skulle då kunna betala ut en mindre lön till alla löntagare i bolaget samt betala skatt och sociala kostnader som vanligt till staten. Vi skulle också ha möjlighet betala våra löpande omkostnader för bolagen. Detta skulle spara in på administrationen. Den faktiska kostnaden skulle bli lägre för staten och vi skulle då kunna klara oss ur krisen.

Det kommer en tid när coronakrisen ligger bakom oss. Fram till den dagen behöver branschen stöd. Annars riskerar socialdansen och danskulturen helt försvinna.

Vi behöver stödet nu.


Av Kjetil Granli

Dansbandet Streaplers