Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En expertmyndighet som vilseleder folket är livsfarlig

I munskyddsfrågan har FHM visat upp en livsfarlig tjurskallighet, skriver Benjamin Kalischer Wellander.
Foto: SHUTTERSTOCK
Benjamin Kalischer Wellander är skribent och ST-läkare som arbetar med covid-patienter.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT

Folkhälsomyndighetens sätt att föra befolkningen bakom ljuset påminner mer om en diktatur än en liberal demokrati.

Att en expertmyndighet som vilseleder har högt förtroende är livsfarligt. Sanningen måste få ett genomslag, skriver ST-läkaren Benjamin Kalischer Wellander.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen läckte mejlen som visade det många redan visste, nämligen att Folkhälsomyndigheten (FHM) initialt satsat allt på det extremt riskabla kortet flockimmunitet. Att detta var ett bekräftande långt mer än ett avslöjande var enkelt att se. Anders Tegnell hade nämligen redan i mars hyllat britternas dåvarande planer för naturlig flockimmunitet. Att Tegnell utan vetenskapligt stöd felaktigt deklarerade att 9 av 10 troligen var symtomfria, och att den då avlönade konsulten Johan Giesecke gick så långt som att hävda att 99 procent inte fick symtom, var ytterligare indikationer på att mycket redan var investerat i det egna strategivalet. Samma yttring sågs i överskattning efter överskattning av hur många som blivit immuna.

Skolorna som verktyg för flockimmunitet

Misstankarna bekräftades även av de redan läckta mejl i vilka Tegnell uppgav att skolöppning är önskvärt för att snabbare nå ”herd immunity” men att detta begrepp inte kan användas offentligt med tanke på konnotationerna. Detta sätt att föra befolkningen bakom ljuset påminner mer om en diktatur än en liberal demokrati.

Att immuniteten måste vara kraftigt överskattad i FHM:s kalkyler var enkelt att förstå för den som läste svenska och internationella antikroppsstudier. När Tegnell medger att färre är immuna än vad myndigheten trott finns alltså ingen anledning att vara förlåtande. 

I ett läge där smittan otvetydigt ökade valde FHM att lätta på åtgärderna. 70-plussarna fick röra sig fritt och besökargränsen på evenemang höjdes. Detta trots att en stor studie i Lancet visat att förbudet mot folksamlingar internationellt sett är den mest effektiva åtgärden för att stoppa spridningen. 

Livsfarlig tjurighet 

När utvecklingen fortsatte gå åt fel håll blev det bara några veckor senare dags att panikartat dra i nödbromsen igen. Den här gången var det dessutom uppenbart att den nuvarande samlingsgränsen på åtta personer är satt av regeringen och bestrids av FHM, trots att så mycket talar för dess effektivitet. 

Munskyddsfrågan är samma livsfarliga tjurskallighet i ett nötskal. Det varken löser problemet eller har en dramatisk effekt, men är en billig, riskfri och av allt att döma likväl effektiv åtgärd. Att WHO här måste ta den svenska ledningen i örat är en sällan skådad pinsamhet.

Det som utspelade sig i ”Aktuellt” 18/11 var dock droppen. Tegnell sa upprepade gånger att den andra vågen var oundviklig. Självkritik behövs alltså inte, för smittan har tydligen fått ett metafysiskt eget väsen, och styrs inte längre av mänskligt beteende. Tegnell vill på allvar få oss att tro att smittans enormt mycket mindre omfattning i Norge, Finland och det därtill mer tätbefolkade grannlandet Danmark beror på ren slump. 

Åtgärderna som borde satts in

Låt mig presentera en kort lista på vad man kunde ha gjort till låg kostnad men aldrig gjorde: 

  Smittspårning och karantänsättning av samtliga kontakter.

  Smittspårningsapp.

Munskydd. 

Anställa landets bästa datavetare och statistiker. Integrera datainsamlingen och utveckla IT-system som automatiskt varnar för lokala utbrottshärdar (bostadsområden, arbetsplatser, etc). 

Analysera avloppsprover (när KTH gjorde detta i och början på oktober varnade för stor ökning i Stockholm verkade i stället FHM avfärda resultatet) och agera proaktivt. 

Liv hade räddats

Hade bara delar av den här listan genomförts och följts av lokala restriktioner i rätt tid, så hade den halv-nedstängning vi nu går in i sannolikt inte behövts. Framför allt så hade liv räddats. Att en expertmyndighet som ljuger och vilseleder har högt förtroende är livsfarligt och sanningen måste få ett genomslag. 


Av Benjamin Kalischer Wellander

Skribent och ST-läkare som arbetar med covid-patienter

Därför rekommenderar inte FHM munskydd: ”Handlar om jämlikhet”