Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En borgerlig regering hade redan gjort som Danmark

Mohamed Ali, 22, har pekats ut som en av Dödspatrullens fyra ledare. ”Det är genant för Sverige att det är först när de begår sina brott i Danmark som de verkligen tas på allvar”, skriver Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Socialdemokraterna säger nej till visitationszoner, anonyma vittnen och dubbla straff. Samma åtgärder som vänt utvecklingen i Danmark. Med en borgerlig regering hade detta redan varit på plats, skriver Ulf Kristersson (M), som i dag möter Morgan Johansson (S) i debatt i Expressen TV. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Gängvåldet är ett akut problem i Sverige. Nästan varje dag sker nya mord, knivdåd eller skjutningar, och bara under augustimånad har flera människor dödats. Ett av offren var 12-åriga Adriana som dödades i Norsborg. 

I grunden helt ofattbart. Det var inte länge sedan mina döttrar var 12 år och jag kan bara försöka föreställa mig den bottenlösa sorgen hos hennes familj, vänner och anhöriga. Hennes död måste bli en vändpunkt. 

Men redan för ett år sedan var måttet rågat, när läkaren Karolin Hakim en augustimorgon avrättades på öppen gata i Malmö. Vi minns att hon i famnen höll sitt barn. 

(S)amtal med kaffe och mazarin

Jag tog den gången initiativ till en omedelbar och gemensam politisk mobilisering mot de kriminella gängen. Men det ville inte regeringen. Stefan Löfven bjöd istället in till samtal, där alla utom Sverigedemokraterna skulle få vara med och prata om våldet.

Det finns nu fler gängkriminella i Stockholms län, än i hela Danmark.

Jag ville inte sitta och prata över kaffe och mazariner, jag ville genomföra verklig förändring. Men tyvärr sade Socialdemokraterna nej till nästan alla Moderaternas skarpa förslag, förslag som hade gjort skillnad på riktigt. Bland annat dubbla straff för gängkriminella och speciella visitationszoner i vissa geografiska områden. De sade också nej till att avskaffa dagens form av mängdrabatt och att straffa alla över 18 år som vuxna. Och de sa nej till att införa ett system med anonyma vittnen. 

Danmarks politik har gett resultat

En del frågor stoppade Socialdemokraterna in i ”förutsättningslösa” utredningar, en del stoppade de rakt av. Ingen av de viktiga åtgärderna är därför i dag på plats – i Sverige. Men allt finns redan i Danmark.

Drabbar samman med Morgan Johansson

Missa inte debatten mellan Ulf Kristersson och justitieminister Morgan Johansson – i dag kl 15.40 i Expressen TV.

Under den borgerliga danska regeringen genomfördes nämligen tre omfattande gängpaket för att bekämpa den grova brottsligheten. Detta gjordes dessutom i bred enighet med de danska Socialdemokraterna.

Politiken har också gett resultat. De senaste tio åren har antalet danska gängmedlemmar minskat med en tredjedel. Det finns nu fler gängkriminella i Stockholms län, än i hela Danmark. 

Genant för Sverige

Nyligen såg vi hur flera svenska medborgare med anknytning till kriminella gäng dömdes till långa fängelsestraff för brott de begått i Danmark. Det är genant för Sverige att det är först när de begår sina brott där som det verkligen tas på allvar. Och det är en skam för Sverige att vi exporterar grovt kriminella till Danmark. 

Samtidigt finns det ljus i tunneln. För Danmark visar att det går att vända utvecklingen med rätt politik. Men då kan vi inte längre nöja oss med små justeringar i marginalen. Det krävs mönsterbrytande åtgärder som leder till förändring. För om vi bara gör som vi alltid har gjort kommer det att gå som det alltid har gått.

Vi söker stöd i riksdagen

Jag kan inte lova att våldet omedelbart upphör om Sverige byter politik. Det kommer att ta tid. Men om Moderaterna hade styrt Sverige hade de danska förslagen redan varit svensk lag. Och jag kan lova att Moderaterna kommer att göra allt som står i vår makt för att Sverige ska byta kurs. Vi kommer söka stöd hos svenska folket – och i Sveriges riksdag – för en ny och tuffare kriminalpolitik.


Av Ulf Kristersson (M)

Partiledare