Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En annan bild av sossen som blev moderat

Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun.
Foto: Robin Enander
Malin Malm, fd ordförande i Umeå socialdemokratiska högskoleförening, numera ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.
Foto: S-studenter
Alejandro Caviedes, ordförande för Socialdemokraterna i Umeå.
Foto: PRIVAT

Vi har tidigare avstått från att kommentera Christer Lindvalls övergång till Moderaterna av respekt för Christer. 

Men när beskrivningen i artikeln är kommunikatörsmässigt tillrättalagd för att passa M:s nationella mediastrategi måste några saker ändå sägas, skriver tre S-toppar i Umeå i en replik.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Att ta kampen mot brottsligheten och för tryggheten är ett övergripande mål för (S) politik i Umeå. Umeå är i dag (med drygt 130 000 invånare) den största svenska kommun som inte har utsatta områden enligt polismyndighetens definition. Så vill vi att det ska förbli. Vi har sett med stor oro på utvecklingen i andra delar av Sverige och vi tänker inte vänta på problemen.

Trygghet ska genomsyra allt arbete

I höstas antog fullmäktige vårt förslag om att kommunen ska ha som övergripande mål att Umeå ska växa tryggt – utan att utsatta områden uppstår. Detta ska genomsyra allt kommunen gör; från stadsplanering till skola, fritid, kultur och förebyggande arbete. 

Umeåpolitikern Christer Lindvall skrev om sitt partibyte på Expressen Debatt.

Vi avsatte 6 miljoner i trygghetsanslag som verksamheterna kan söka för att förstärka trygghetsarbetet. Till det kommer åtskilliga miljoner till kultur, fritid och förebyggande arbete i socialtjänstens regi. Vi har över tid inrättat särskilda enheter vid Umeå kommun som jobbar med våldsprevention, brottsofferstöd, drogförebyggande arbete och mot hedersrelaterat våld och förtryck. Satsningar som inte varit möjliga om M:s budgetar fått gehör. 

I år bygger vi ut kommunens samverkan med polisen med fokus på den grova brottsligheten. Ett samarbete som tidigare lett till att Umeå varit den enda svenska kommun där det skett en minskning av sexhandeln. Vi samarbetar också med polisen i fråga om övervakningskameror.

M försöker sminka över skattesänkningarna

I sitt budgetförslag för 2021 avsatte Moderaterna förvisso ett par miljoner på kameror och ordningsvakter. Men de skar ned på socialtjänsten med 35 miljoner. Det hade blivit en veritabel slakt av kommunens förebyggande arbete. Dessutom ville M reducera den budgetpost som finansierar Umeå drog- och brottsförebyggande råd (UmeBrå).

Christers påstådda engagemang för trygghetsfrågorna saknar helt spår i mötesprotokoll, debattinlägg, nyhetsartiklar eller hans personvalskampanj under 2018.

Mätt i kronor och ören var trygghetsfrågan betydligt mindre viktig för M än att sänka skatten. Skattesänkningen skulle få kosta 44 miljoner. Smällen skulle tas av socialtjänsten och UmeBrå och maskeras med småpengar för kameror. Ett skolboksexempel på att ta mycket med den ena handen för att ge lite med den andra.

Bakgrunden till Christers partibyte

Vi har tidigare avstått från att kommentera Christer Lindvalls övergång till Moderaterna av respekt för Christer. Men när beskrivningen i artikeln är så kommunikatörsmässigt tillrättalagd för att passa M:s nationella mediastrategi måste några saker ändå sägas. 

Christers påstådda engagemang för trygghetsfrågorna saknar helt spår, från tiden innan partibytet, i mötesprotokoll, debattinlägg, nyhetsartiklar eller hans personvalskampanj under 2018. 

Inför valet 2018 fick Christer inte medlemmarnas förtroende att nomineras till arvoderade förtroendeuppdrag. Han tog nomineringen för given och blev därför besviken.  

Billigt PR-trick från partihögkvarteret

Vi vill att Umeå ska växa tryggt och säkert. Det kräver uthållighet och samarbete. Moderaterna är välkomna att bidra. Men deras kommunikatörstab verkar mer intresserade av att offra den lokala trovärdigheten i trygghetsfrågan, för billiga PR-trick i den nationella debatten. 


Av Hans Lindberg (S)

Kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun

Alejandro Caviedes (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Umeå

Malin Malm (S)

Fd ordförande i Umeå socialdemokratiska högskoleförening, numera ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.  

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.