REPLIK. Att ta kampen mot brottsligheten och för tryggheten är ett övergripande mål för (S) politik i Umeå. Umeå är i dag (med drygt 130 000 invånare) den största svenska kommun som inte har utsatta områden enligt polismyndighetens definition. Så vill vi att det ska förbli. Vi har sett med stor oro på utvecklingen i andra delar av Sverige och vi tänker inte vänta på problemen.
Trygghet ska genomsyra allt arbete
I höstas antog fullmäktige vårt förslag om att kommunen ska ha som övergripande mål att Umeå ska växa tryggt – utan att utsatta områden uppstår. Detta ska genomsyra allt kommunen gör; från stadsplanering till skola, fritid, kultur och förebyggande arbete.

Vi avsatte 6 miljoner i trygghetsanslag som verksamheterna kan söka för att förstärka trygghetsarbetet. Till det kommer åtskilliga miljoner till kultur, fritid och förebyggande arbete i socialtjänstens regi. Vi har över tid inrättat särskilda enheter vid Umeå kommun som jobbar med våldsprevention, brottsofferstöd, drogförebyggande arbete och mot hedersrelaterat våld och förtryck. Satsningar som inte varit möjliga om M:s budgetar fått gehör.
I år bygger vi ut kommunens samverkan med polisen med fokus på den grova brottsligheten. Ett samarbete som tidigare lett till att Umeå varit den enda svenska kommun där det skett en minskning av sexhandeln. Vi samarbetar också med polisen i fråga om övervakningskameror.
M försöker sminka över skattesänkningarna
I sitt budgetförslag för 2021 avsatte Moderaterna förvisso ett par miljoner på kameror och ordningsvakter. Men de skar ned på socialtjänsten med 35 miljoner. Det hade blivit en veritabel slakt av kommunens förebyggande arbete. Dessutom ville M reducera den budgetpost som finansierar Umeå drog- och brottsförebyggande råd (UmeBrå).
Christers påstådda engagemang för trygghetsfrågorna saknar helt spår i mötesprotokoll, debattinlägg, nyhetsartiklar eller hans personvalskampanj under 2018.
Mätt i kronor och ören var trygghetsfrågan betydligt mindre viktig för M än att sänka skatten. Skattesänkningen skulle få kosta 44 miljoner. Smällen skulle tas av socialtjänsten och UmeBrå och maskeras med småpengar för kameror. Ett skolboksexempel på att ta mycket med den ena handen för att ge lite med den andra.
Bakgrunden till Christers partibyte
Vi har tidigare avstått från att kommentera Christer Lindvalls övergång till Moderaterna av respekt för Christer. Men när beskrivningen i artikeln är så kommunikatörsmässigt tillrättalagd för att passa M:s nationella mediastrategi måste några saker ändå sägas.
Christers påstådda engagemang för trygghetsfrågorna saknar helt spår, från tiden innan partibytet, i mötesprotokoll, debattinlägg, nyhetsartiklar eller hans personvalskampanj under 2018.
Inför valet 2018 fick Christer inte medlemmarnas förtroende att nomineras till arvoderade förtroendeuppdrag. Han tog nomineringen för given och blev därför besviken.
Billigt PR-trick från partihögkvarteret
Vi vill att Umeå ska växa tryggt och säkert. Det kräver uthållighet och samarbete. Moderaterna är välkomna att bidra. Men deras kommunikatörstab verkar mer intresserade av att offra den lokala trovärdigheten i trygghetsfrågan, för billiga PR-trick i den nationella debatten.
Av Hans Lindberg (S)
Kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun
Alejandro Caviedes (S)
Ordförande för Socialdemokraterna i Umeå
Malin Malm (S)
Fd ordförande i Umeå socialdemokratiska högskoleförening, numera ordförande för Socialdemokratiska studentförbundet.