Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elskatten är en alldeles särskilt klandervärd skatt

Medan elpriserna rusar har den politiska debatten fastnat i att handla om vindkraft ställt mot kärnkraft. Diskussionen är på intet sätt oviktig men den löser inte den akuta situationen, skriver Skattebetalarna.
Foto: VATTENFALL
Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarna.

Varför straffbeskattas el lika hårt som exempelvis cigaretter eller öl? Frågan är synnerligen välmotiverad i en tid då elpriserna skenar. 

Så här behöver det inte vara. Vilka politiker står på din sida när elräkningen ska betalas? skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe, Skattebetalarna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats. Halva din elräkning går till skatt. Samtidigt är elbehovet för människor och företag långt högre än produktionen i stora delar av landet. Sverige behöver en ny riktning för sin energipolitik.

Det råder elbrist i stora delar av landet. I Skåne är elbehovet ungefär fyra gånger högre än den regionala elproduktionen. Konsekvenserna är att vi köper in dyr och mindre klimatvänlig el från andra länder, men också väsentligt högre priser för elkonsumenterna. Elpriserna skenar samtidigt som osäkerheten om el alls kan garanteras ger att företag inte vågar etablera sig. Kommuner tvingas tacka nej till etableringar som skulle ge välbehövliga jobb. 

När vintern väl har anlänt kommer svenskarna behöva betala skyhöga summor för att kunna värma upp sina hem.

Privatpersoner ställs inför dilemmat att de vill köpa en elbil men är osäkra på om de kommer kunna ladda den hemma. För att kompensera bränner man olja och därmed har elkrisen kopplat ett strypgrepp om klimatkrisen.

En akut kostnadschock för folket

Medan elpriserna rusar har den politiska debatten fastnat i att handla om vindkraft ställt mot kärnkraft. Diskussionen är på intet sätt oviktig men den löser inte den akuta situationen. Vintern kommer, som de varnande orden lyder i tv-serien ”Game of thrones”. Och när den väl har anlänt så kommer svenskarna behöva betala skyhöga summor för att kunna värma upp sina hem.

Det finns faktorer bakom de skenande elpriserna som ligger bortom svensk kontroll men mycket går att påverka. Makten över de långsiktiga spelreglerna över hur energi kan produceras i Sverige ligger i händerna på riksdag och regering, bland annat genom skatterna. Elmarknaden avreglerades 1996 med avsikten att el skulle bli en konkurrenskraftig vara och därigenom billigare. Samtidigt som elpriserna periodvis har sjunkit har dock politikerna passat på att höja skatterna. Och det rejält. 

Halva elräkningen är skatt

En fjärdedel av din elräkning går i dag till elnätsföretag och ytterligare en fjärdedel går till elhandelsföretag. Resten, alltså halva din elräkning, går till skatter och avgifter. Sedan januari 2018 betalar du din energiskatt till ditt elnätsföretag. Energiskatten baseras på din elanvändning i kilowattimmar, kWh. Den 1 januari höjdes skatten igen. 

De senaste tjugo åren har skatten på el fördubblats. Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har skatten på el närmare fyrfaldigats för hushållen, från 9,1 öre till dagens pris på 35,60 öre per kWh exklusive moms. Momsen tillkommer på elräkningens samtliga delar, det vill säga även på energiskatten. Du betalar alltså skatt på skatten.

Särskilt klandervärd utsugning

Det är inte ovanligt att politiker försöker styra medborgarnas beteende med hjälp av punktskatter. När de vill att man använder mindre bensin eller köper färre plastpåsar så tar de ofta till punktskatterna som verktyg. Detta kan och ska ifrågasättas men punktskatten på el intar en särställning i besynnerlighet. Den är alldeles särskilt klandervärd. Varför straffbeskattas el lika hårt som exempelvis cigaretter eller öl? Frågan är synnerligen välmotiverad i en tid då elpriserna skenar.

Så här behöver det inte vara. De höga skatterna på el är inte någon naturlag. Vad som behövs för att sänka dem är politisk vilja. Frågan är om den viljan finns? Vilka politiker står på din sida när elräkningen ska betalas?


Av Christian Ekström

Vd Skattebetalarna

Erik Bengtzboe 

Chefsekonom Skattebetalarna