DEBATT. Vi har haft krig i Europa i över en månad. I Sverige fortsätter vi att skänka ukrainarna allt från pengar, mediciner till vapen. Nu är det dags att vi tar avstånd från företag som vill tjäna på läget i Ryssland. När vissa företag pausar sina verksamheter kan andra företag utnyttja situationen. Oetiska företag kan tjäna pengar på att sälja ännu mera i Ryssland och ta marknadsandelar.
De flesta svenska företag med direkta affärer i Ryssland har på ett eller annat sätt pausat eller dragit ner på sin ryska verksamhet. Nu kan även våra företag på hemmaplan utan anställda i Ryssland göra viktiga ”indirekta” åtgärder. Det gäller att stå upp för sina värderingar och ta ställning emot kriget i Ukraina och den auktoritära utvecklingen i Ryssland.
Elgiganten har ett ansvar
Elgiganten är en av Sveriges största återförsäljare av produkter från oetiska företag som försöker tjäna pengar i Ryssland när andra företag pausar. Märken såsom Acer, Asus, DJI, Huawei, Lenovo, MSI och Xiaomi är fortsatt aktiva i Ryssland. Varje skattekrona från dessa företag finansierar övergreppen på civila i Ukraina.
Här har Elgigantens ledning och marknadsansvariga ett ypperligt tillfälle att stärka sitt varumärke. Genom att pausa försäljningen av produkter från dessa oetiska leverantörer, tills de slutar sälja teknikprodukter i Ryssland, kan Elgiganten bidra till de sanktioner omvärlden riktar mot Ryssland.
Elgiganten tillhör en stor koncern vilket innebär att proaktiva handlingar som denna kan få effekt i många andra länder och få spridning till exempelvis England, Irland, Norge, Finland och Island. Målet är att de här oetiska företagen ska tvingas välja mellan ryska marknaden eller alla andra marknader.
Det finns gott om andra märken
Till saken hör att de berörda varumärkena utgör en mindre del av det enorma utbud av elektronikprodukter som finns i Europa. Våra svenska företag kan enkelt fokusera på andra märken. Det finns en uppsjö av märken som visar sin solidaritet till Ukraina enligt den berömda Yale-listan: Apple, Dell, Ericsson, LG, Logitech, HP, Microsoft, Nintendo, Nvidia, Panasonic, Samsung och Sony. Som konsumenter kan vi också aktivt välja ett märke som inte sponsrar Putins krig.
Två svenska företag är rödlistade
Acer, Asus, DJI, Huawei, Lenovo, MSI, Xiaomi och är ”rödlistade” på Yale-listan, dvs företag som fortsätter ”business as usual” i Ryssland
Kända elektronikmärken från hela världen har pausat i Ryssland, t. ex. Apple, Dell, Ericsson, LG, Logitech, HP, Microsoft, Nintendo, Nvidia, Panasonic, Samsung och Sony.
På hemsidan pb.nalog.ru har vi sökt och hittat hur mycket skattepengar Acer (11 miljoner kr), Lenovo (12 miljoner kr) och Xiaomi (55 miljoner kr) betalade till ryska staten under 2020.
Många märken visar solidaritet mot kriget som tex H&M, IKEA, Zara, Volvo och Spotify.
Bara två svenska företag är rödlistade enligt Yale: börsnoterade Trelleborg Group och SCA. Alla andra svenska företag är grönmarkerade.
Red Bull, Turkish Airlines och Emirates Airlines har fortsatt vingar i Ryssland och ligger på Yales ”röda lista” över företag som inte visat solidaritet med Ukraina. Andra exempel på rödlistade märken: Calzedonia, Ecco, Dr Oetker, Geox, Lacoste, L'Occitane, New Yorker och Zegna. Vi konsumenter kan göra stor skillnad med de produkter vi köper.
Enligt ryska officiella källor betalade följande företag mångmiljonbelopp till ryska staten: Acer (11 miljoner kr), Lenovo (12 miljoner kr) och Xiaomi (55 miljoner kr) under 2020. Utöver skatter får även den ryska staten in skattepengar för varje anställd. Bara dessa tre exempel bidrog med nästan lika mycket pengar (68 miljoner) till ryska krigskassan som hela det svenska folket samlade in på välgörenhetsgalan ”Hela Sverige skramlar” den 2 april (75 miljoner).
Kan leda till efterlängtade protester
På sociala medier finns det många videos där vanliga ryssar intervjuas på gatan (t ex Youtube kanalen ”1420”). En stor del av personerna vittnar om att de inte känner av några sanktioner ännu och att de stöder regeringens krig. En sak som sticker ut är höjda priser på elektronik. Det är viktigt att sanktionerna får effekt för att det ska bli ett kännbart påtryckningsmedel. I Ryssland är det olagligt att protestera mot kriget. Det ryska folket skulle i stället kunna protestera mot bristen på produkter och en försämrad ekonomi.
Nu har Elgiganten en möjlighet att bidra till förändring. Pausa oetiska märken medan det är krig!
Av Olena Velychko
Nordic Ukraine forum
Jakob Gottlieb
Företagare, ID24