Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elbristen hotar välfärden – nu krävs mer kärnkraft

Bygg ut kärnkraften. Varningslamporna för vårt lands elförsörjning blinkar röda allt oftare, skriver Joakim Karlsson.
Foto: TT
Joakim Karlsson är fritidspolitiker för Moderaterna i Hässleholm.

Man kan inte lägga ner kärnkraftverken med den ena handen och öka elanvändningen till en växande befolkning med den andra. 

Naiva önskedrömmar och bristen på konsekvenstänk börjar nu krocka med verkligheten, skriver Joakim Karlsson (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KÄRNKRAFT. Sveriges el- och värmeproduktion är en av världens renaste. Detta borde vi vara stolta över och måna om att kunna bibehålla, i stället för att riskera allt i en iver att ställa om till en drömproduktion som inte är förenlig med ett modernt samhälle.

Man kan helt enkelt inte lägga ner kärnkraftverken med den ena handen och öka elanvändningen med den andra. 

Varningslamporna för vårt lands elförsörjning blinkar röda allt oftare numera, men med en dåres envishet fortsätter vi att gasa på, utan en tanke på konsekvenserna. I vår iver att vara ett föredöme internationellt, håller vi nu på att förvandlas till ett varnande exempel.

Vi har nu det högsta elpriset på åtta år. Medelpriset för el 2018 var 40 procent högre än 2017 och det högsta elpriset sedan 2010.

Bortförklaringarna håller inte

Att man sedan försöker bortförklara detta med en torr sommar och lite blåst, visar på en allvarlig brist på verklighetsförankring. Vi har stängt ner fyra av tolv kärnkraftverk med motsvarande minskning av elproduktionen. 

Om elen inte räcker till kopplas effektreserven in, vilket bland annat betyder importerad tysk kolkraft. Inte så miljövänligt, men pålitligt, en isande kall februaridag..

Svenska kraftnät varnar för elbrist i vinter. Enligt en rapport beräknas det bli en brist på 400 Megawatt. Det kan jämföras med det nedlagda kärnkraftsverket Oskarshamn 1, som hade en effekt på 500 Megawatt.

Om elen inte räcker till kopplas effektreserven in, vilket bland annat betyder importerad tysk kolkraft. Inte så miljövänligt, men pålitligt, en isande kall februaridag.


LÄS MER: Utan kärnkraft kan vi glömma elbilarna


Tågen tvingas köra på halvfart

Det skånska järnvägsnätet lider av elbrist. Det är inte bara signalfel och bristande underhåll som ställer till det för Skånes pendlare. Det är också bristen på el och elöverföring som gör att man ibland tvingas köra tågen på halvfart. Så, samtidigt som man uppmanar människor att åka kollektivt och diskuterar utbyggnad av järnvägsnätet, så vill man stänga ner ytterligare kärnreaktorer och minska tillgången på el. 

Nej, det är hög tid att vi drar i nödbromsen och tänker till lite. Jag vill ha tillgång till mer el för att kunna ställa om samhället till ett mer miljövänligt sådant. 


LÄS MER: De som inte sjunger med i klimatkören brännmärks


Jag vill att det skall vara möjligt att planera produktionen och jag vill att priset skall vara konkurrensmässigt, även globalt, för att gynna vår industri och våra skattebetalare.

För att nå dit måste vi först riva upp den skadliga Energiöverenskommelsen från 2016, skrota den ineffektiva och dyra satsningen på vindkraft och sedan fokusera på att bygga ut och utveckla kärnkraften. 

Satsa på fjärde generationens kärnkraft

Genom en omställning till den fjärde generationens kärnkraftsverk skulle vi kunna återanvända vårt gamla kärnavfall i stället för att slutförvara det. Det material vi har i dag skulle räcka för vår elproduktion i hundratals år framöver och ingen ny brytning av uran skulle behövas.

Med mer och billigare el skulle vår tunga basindustri kunna bli fossilfri.

Med en utbyggnad av kärnkraften i Sverige skulle vi även kunna exportera koldioxidfri el till Europa och gynna vår gemensamma miljö och den svenska välfärden, i stället för att som nu montera ner den.

Växande behov möts med minskad produktion

Vi har en växande befolkning vilket ökar elanvändningen i samhället. Vi vill bygga ut järnvägen, gå från bensin och dieselbilar till eldrift och ställa om vår tunga basindustri från fossilt till el. Det går inte om vi samtidigt skall minska produktionen.

Det brådskar. I år läggs Ringhals 2 ner och 2020 läggs ytterligare en reaktor ner, Ringhals 1. Hur det kommer att påverka elpriserna och vår självförsörjning av el kan ju vem som helst räkna ut.


Av Joakim Karlsson 

Fritidspolitiker för M, Hässleholm