Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elbilsägaren skickar sin springnota till glesbygden

Elbilsägarna bidrar inte till underhållet av vägnätet. Det är orimligt, menar Erika Sörengård från Landsbygdspartiet oberoende.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Erika Sörengård är ordförande för Landsbygdspartiet oberoende.
Foto: PRIVAT

Vem skall betala vägunderhållet? Sliter inte elbilarna också på vägen? Behöver inte de också snöröjning?

Nu ger man 40 000 i bidrag till en smitare med elbil. Jag kallar det statligt subventionerat fusk, skriver Erika Sörengård från Landsbygdspartiet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ELBILAR. När jag tankar min bil, så är den totala drivmedelsskatten inkl. moms omkring 10 kronor/liter. Bilen drar 0,7 liter per mil. För varje mil jag kör, så betalar jag alltså 7 kronor i skatt. Därutöver betalar jag naturligtvis årlig bilskatt, såvida jag inte har så god ekonomi, att jag har råd att köpa en ny miljöklassad bil. Dessa skatter är inte öronmärkta utan går direkt in i statskassan. Men det ursprungliga syftet var att gå till vägunderhåll och byggande av nya bättre vägar. Jag betalar således 7 kronor per mil till vägunderhåll.

Får bidrag för att smita från underhållet

Den som köper en elbil får betala sedvanlig energiskatt och moms på sin elförbrukning. Men sen då? Betalar han/hon något till vägunderhåll? Nähä! I stället kan man få ett bidrag av staten med upp till 40 000 kronor för inköp av den nya bilen och skattefrihet i fem år. Skaffar du en laddbox hemma så ger Naturvårdsverket ytterligare bidrag med max 10 000 kronor. Därutöver erbjuder flera kommuner gratis laddning och/eller gratis parkering, samtidigt som du laddar din elbil. Elförbrukningen och uppsättande av laddstolpar är naturligtvis inte gratis, utan läggs på den kommunala skattesedeln oavsett var du  bor i kommunen eller vilken bil du kör. 


LÄS MER: Miljöpartiet: Då stoppar vi försäljningen av bensin och diesel


De flesta elbilar torde finnas i städer och större samhällen, där ekonomin är bättre och tillgången till laddstolpar större. De landsbygdsboende kör oftast normala bränsleförbrukande fordon och i regel behövs två bilar per familj för att klara familjens transportbehov. 

Ständigt höjda bensinpriser tvingar folk att flytta

Men nu till frågan: Vem skall betala vägunderhållet? Sliter inte elbilarna också på vägen? Behöver inte de också snöröjning. Eller är tanken att allt vägunderhåll skall betalas av dem, som kör konventionella bilar – underförstått av folk på landsbygden? Är det kanske därför man har föreslagit ständigt höjda drivmedelskostnader? Enligt SVT den 7 mars vill Trafikverket dessutom överlåta ansvaret för 2 000 mil väg till privata vägföreningar. Något som förvisso Trafikverket förnekat, men förtydligar att överförandet av ansvaret skall grundas på samhällets trafikbehov. Är det kanske samma sak? Om man ständigt höjer drivmedelskostnaden så att människor inte har råd att bo kvar, så försvinner ju trafikbehovet.  


LÄS MER: Utan kärnkraft blir det ingen elbilsrevolution


Att det dessutom finns generösa kommuner som erbjuder gratis bussresor för pensionärer och/eller ungdomar är naturligtvis bra för dem som gynnas. Men vad hjälper det dem som bor där inga bussar går och vägarna blir allt sämre? 

Statligt subventionerat fusk

För inte så många år sedan så fick man betala kilometerskatt på dieselbilar, för att undvika att folk fuskade genom att tanka oskattad villaolja. Eller förhindra att norrlänningarna åkte över till Finland och köpte billig diesel. Nu ger man i stället bidrag till dem som inte vill betala till vägunderhållet. Kan man kalla det statligt subventionerat fusk?


LÄS MER: Beskattar ni elbilarna är ni riktiga hycklare


Samtidigt som människor på landsbygden våndas över de allt högre drivmedelspriserna, så låter man tusentals utlandsregistrerade lastbilar köra på det svenska vägnätet utan att betala ett enda öre i skatt. Ja, det skulle förstås vara om de helt plötsligt drabbas av akut och oplanerat drivmedelsslut och i sin förtvivlan måste tanka på en svensk bensinstation. 

Än en gång: Vem skall betala vägunderhållet?


Av Erika Sörengård

Partiordförande Landsbygdspartiet oberoende