Elaine Eksvärd: Politikernas trovärdighet är skadad

Retorikern Elaine Eksvärd.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND
Stefan Löfven, Socialdemokraternas partiledare och statsminister i övergångsregeringen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det vi ser nu och de anklagelser som haglar är pinsamma för svensk politik.

Den retorik som Stefan Löfven och Annie Lööf visat prov på får mig att skeptiskt fundera på om de efter detta kommer kallas Stefan och Annie Lömsk, skriver retorikexperten Elaine Eksvärd.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Politikers trovärdighet vacklar. På ena sidan pågår en rödgrön konflikt och på andra sidan har partiledare blivit retoriska kloner av Jimmie Åkesson. Flera har gått från att anklaga SD för rasistiska formuleringar till att nu själva uttrycka sig identiskt. Det är inte trovärdigt.

Vi hade åtta valmöjligheter en gång i tiden. Nu har vi två block där ett av dem börjat krackelera rejält. Jag tror det är bra. Det är i bråken som deras ideologiska nyanser börjar få skärpa. Två partiledare har dock utmärkt sig negativt då de suttit med skarpt laddade verbala vapen – med veckotema på vems bild de haft i kikarsiktet.

I två dagar stod Stefan Löfven och Annie Lööf och anklagade Nooshi Dadgostar för att ”kroka arm med SD” för att fälla regeringen. Det spelar ingen roll vilken politisk tillhörighet du har, att likställa en protest mot marknadshyror med att kroka arm med SD, det är magstarkt. Det är dessutom en intellektuell förolämpning mot vittnena till spektaklet, det svenska folket.

Nyligen ändrade Lööf och Löfven strategi igen, laddade om gevären och bytte måltavla

Man kan vara överens i sak – att man saknar förtroende för statsministern – utan att dela grund till en misstroendeförklaring. Hela associationsskulden är ironisk då alla partier som tidigare ens nämnt invandringsfrågan har anklagats för rasistiska undertoner. Man kan vara överens om sak/problem utan att dela grundvärderingar/lösningar. SD och V är ett tydligt exempel på det.

Nyligen ändrade Lööf och Löfven strategi igen, laddade om gevären och bytte måltavla. Lööf säger nu att ”i politik måste man kunna kompromissa och ta ansvar”. Hon backar från marknadshyrorna och möter plötsligt Vänsterpartiets krav – ett parti vars krav hon nyss aldrig skulle kunna gå till mötes och dessutom ett parti som hon för några dagar sedan anklagade för att ”kroka arm med SD”. Men inte bara det, nu riktar hon gevärspipan mot Liberalerna och Nyamko Sabuni med samma uppmaning till kompromiss. Men vänta nu? Var det inte just en sådan kompromiss som Lööf själv vägrade att göra fram till misstroendeförklaringen? 

Den breda mitten

Det var upp till Vänstern häromdagen, nu är det upp till Nyamko Sabuni – säger Lööf som står i ”den breda mitten”. Hur bred tror hon att den är?

Det sätt som Löfven och Lööf skiftar i attackerna från sin retoriska skyttegrav är skrämmande. De verkar ha bytt in delar av sin ideologiska ryggrad mot det som de högaktar allra mest just nu – makt. Inte för att göra något för Sverige utan för att Vänsterpartiet inte ska få något att säga till om, trots att partiet varit en del av regeringsunderlaget. Det är givetvis mer komplext än så, men det är så de pratar.

Nooshi Dadgostar var beredd att lämna regeringsunderlaget om hon blev tvungen att kompromissa bort Vänsterns ideologi. Alla kanske inte gillar Vänsterpartiets värderingar, men alla gillar människor med ryggrad. De partiledare som visar ideologisk nyans har mest att vinna.

Stefan och Annie Lömsk

Den retorik som Stefan Löfven och Annie Lööf visat prov på får mig att skeptiskt fundera på om de efter detta kommer kallas Stefan och Annie Lömsk? Skulle någon fråga mig som retoriker hur man bygger trovärdighet så hade deras uppvisningar den senaste veckan varit på min lista över saker att undvika. 

Det vi ser nu och de anklagelser som haglar är pinsamma för svensk politik. Ni är folkvalda för att bygga upp ett bra land, inte för att kompromissa bort era ideologier i syfte att mota bort två andra partier. Makt kan heller inte behållas till varje pris, du måste vara lojal mot din ideologi och dina väljare. 

Högmod går före fall, Lööf och Löfven.


Av Elaine Eksvärd

Retoriker