Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ekot bör skärskåda sitt eget arbete"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Handen på samvetet, Anne Lagercrantz, gjorde ni vad ni borde för att anonymisera dokumenten?

Om man som Ekot väljer att publicera hemliga dokument måste man vara pedantiskt noggrann. Att inte maska allt som gör ett exemplar av ett dokument unikt som till exempel stämplar, handskrivna noteringar och hål efter gamla häftor gör att kretsen av möjliga läckor kan begränsas.

Ekot har varit ovarsam, slarvat om man vill uttrycka det mer bryskt, vad gäller två dokument.

I det ena fallet görs maskningen så amatörmässigt att utredaren lätt kan konstatera att Ekot har "missat lite". Det går att se vilket exemplar Ekot haft tillgång till och i en liggare framgår vem på FOI som innehaft dokumentet. Efterforskningen leder till att en person hörs som misstänkt.

Men JK lägger trots allt ned förundersökningen eftersom hon inte antar "att ytterligare utredningsåtgärder kommer att förändra bevisläget på något avgörande sätt". JK tror alltså inte att det är möjligt att få fram bevis som skulle räcka för ett åtal och fällande dom.

Jag tar Anne Lagercrantz försök att rikta kritiken mot mig istället för att tillstå egna tillkortakommanden med jämnmod. Kanske stärker det någon enstaka medarbetare. Men jag är övertygad om att det på en av Sveriges tyngsta redaktioner på ett av landets mest kompetenta medieföretag finns kunskap och kraft nog att inse att en långsiktig tilltro till journalistiken och den egna verksamheten kräver att man a) skärskådar sitt eget arbete b) inser att det blev fel, c) tillstår det och d) drar lärdom.


Nils Funcke

frilansjournalist och tryckfrihetsexpert