Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ekonomisk hållbarhet är inget för MP:s Hirvonen

Annika Hirvonen (MP) är riksdagsledamot och språkrörskandidat.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Roland Andersson, nationalekonom och professor emeritus, KTH.
Foto: RIKARD ARVIDSSON

Solidaritet med all världens människor – kosta vad det kosta vill – är språkrörskandidaten Annika Hirvonens melodi.

Med en sådan migrationspolitik riskerar Miljöpartiet sin riksdagsplats, skriver nationalekonom Roland Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Per Gahrton och Alice Bah Kuhnke skriver i sin replik till min artikel att Miljöpartiet har en vidare ideologi om ”ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet”. Annika Hirvonen skriver att MP:s politik syftar till ett ”miljömässigt och socialt hållbart samhälle”.

Hos Hirvonen saknas sålunda begreppet ekonomisk hållbarhet. Det är ingen tillfällighet. I det motstånd mot en stramare migrationspolitik som Hirvonen har visat upp som partiets talesperson blundar hon för de ekonomiska konsekvenserna. Det gäller även när hon i repliken talar sig varm för solidaritet med all världens människor, kosta vad det kosta vill. 

Varför inte satsa på mer säkra kort? MP kan vidga begreppet miljö till att omfatta boendemiljö och stadsmiljö.

Med en sådan syn hos Hirvonen vid posten som nytt språkrör kan MP snabbt tappa det framgångsrika inflytande över miljöpolitiken som regeringsinnehavet har inneburit. Inte nog med det. Mätningar visar dels att en majoritet av folket vill ha en stramare migrationspolitik, dels att MP ligger på gränsen till riksdagsspärren. Med Hirvonens migrationspolitik riskerar MP att åka ur riksdagen i nästa val. 

Tänk nytt och förbättra vår miljö

Varför inte satsa på mer säkra kort? MP kan vidga begreppet miljö till att omfatta boendemiljö och stadsmiljö. Coronapandemin har visat på brister i miljöerna för äldreboende med förödande konsekvenser. I många förorter råder stora brister i stadsmiljön på grund av en misskött integration med bland annat skjutningar, sprängningar, rån och våldtäkter. 

Dessa miljöer är varken ekonomiskt, socialt eller ekologiskt hållbara. Om detta skriver Hirvonen nästan ingenting. Här finns mycket att göra och väljare att vinna för ett nytt språkrör med ett öppet sinne för nytänkande.


Av Roland Andersson

Nationalekonom och professor emeritus, Kungliga tekniska högskolan