Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ekar tomt i S integrationspolitik"

Gulan Avci, (FP) ordförande Liberala Kvinnor, vice-ordförande integrationsgruppen.

Att som S lägga en våt filt över vår tids viktigaste politiska utmaning, integrationspolitiken, är att göra främlingsfientliga krafter en tjänst. Det främjar inte debattklimatet att måla ut sina meningsmotståndare som djävulens förlängda arm, skriver Gulan Avci och Robert Hannah (FP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Aldrig har integrationspolitiken varit så aktuell som i dag. Det fasansfulla kriget i Syrien och andra konflikter i världen har tvingat miljontals människor på flykt. Sverige har en stolt tradition av att hjälpa människor som flyr krig och förföljelse.

Vi liberaler är övertygade om att möjligheten att bedriva en human flyktingpolitik hänger starkt samman med en välfungerande integrationspolitik. En politik som tydligt manifesterar att kunskaper i svenska samt arbete är nyckeln till integration.

Folkpartiet liberalerna vågar, och vi utmanar. Vi bryr oss om att individer som kommer till Sverige ska ges möjlighet till en klassresa. För flyktingar börjar klassresan i Sverige med det första jobbet. Därför betonar vi ansvarstagandets betydelse genom krav på deltagande i bland annat etableringsinsatser.

Sverige har tagit störst ansvar bland EU:s 28 medlemsländer och tar emot flest flyktingar. När så många människor kommer hit kan vi inte sticka under stol med att vi ställs inför stora prövningar. Idag handlar köksbordssamtalen om integrationsutmaningarna. Hur ska vi klara av jobben, vart ska människor bo, kommer det finnas plats i våra skolor. Politiska partier som värnar mångfald och asylrätten har en skyldighet att bemöta den oro som delar av befolkningen känner med konkreta politiska förslag.

Vi två sitter med i Folkpartiets integrationsarbetsgrupp. För en vecka sedan lanserade vi fem förslag på DN debatt med jobbskapande incitament. Två av våra förslag handlade om att skärpa försörjningskravet vid anhöriginvandring och pröva en ny modell med permanenta uppehållstillstånd först när man får ett jobb. 

Veronica Palm (S)
Foto: Lisa Mattisson

Genast briserade en debatt om debatten i stället för att sakfrågorna diskuterades, både inom Folkpartiet och externt av våra meningsmotståndare. Dels, interna anklagelser om att vi bedriver främlingsfientlig politik. Dels, av våra politiska motståndare, som när socialdemokratiska riksdagsledamoten, Veronica Palm kallar vår politik för ”mörkbrun hundvisselpolitik”.

Den typen av anklagelser har ett tydligt mål: att lägga en våt filt över vår tids viktigaste politiska utmaning. Det skulle i längden leda till slutenhet och stängda gränser, och vore att göra främlingsfientliga krafter en tjänst. Det kommer vi inte att acceptera.

Att förenkla integrationsutmaningarna genom att kalla oss rasister är ett destruktivt sätt att debattera på. Istället uppmanar vi Palm och Socialdemokraterna att komma ut på banan och presentera egna förslag. Det ekar tomt i Socialdemokraternas integrationspolitik.

Igår gick ett antal folkpartipolitiker ut i olika medier och lyfte ”volymfrågan” i migrationsdebatten. Det skruvade upp tonläget än mer. Oavsett vad man anser om frågan kan vi inte ha ett debattklimat där åsikter tystas ner. Det främjar inte debattklimatet att måla ut sina meningsmotståndare som djävulens förlängda arm.

I Sverige ska alla människor ha rätt till en klassresa, oavsett vart man ursprungligen kommer ifrån. Den integrationsarbetsgrupp vi sitter med i har fått ett tydligt mandat av Folkpartiets ledning att ta fram ett heltäckande program för integrationspolitiken.

Inför Folkpartiets landsmöte kommer vi fortsätta presentera konkreta förslag i kampen mot utanförskapet som kan sammanfattas följande; egenmakt, arbete, svenskkunskaper, jämlikhet, jämställdhet och trygghet. Vi är övertygade om att det är dessa principer som skapar ett samhälle med fria individer som får möjlighet att bestämma över sina egna liv. Vårt arbete fortsätter och sen får Folkpartiet landsmötesombud avgöra den fortsätta vägen framåt.


Gulan Avci, (FP),

ordförande Liberala Kvinnor, vice-ordförande integrationsgruppen

Robert Hannah, (FP),

riksdagsledamot, ledamot av integrationsgruppen