Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eberhard tjänar pengar på antifeministisk gubbröra

Unni Drougge är författare och chefredaktör för Kvinnotryck.Foto: MARIA HANSSON
Psykiatern och författaren David Eberhard är aktuell med boken "Det stora könsexperimentet".

Hade genusvetenskapen varit relevant skulle män födas utan penis. Ungefär så kan psykiatern David Eberhards uppgörelse med "genusflummet" sammanfattas.

Oj, vad synd det är om killarna plötsligt – det är ju skitjobbigt att vara ett svin, skriver författaren Unni Drougge.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | GENUS. Vi måste helt enkelt böja oss inför naturens ordning, slår Eberhard fast och förklarar att män och kvinnor fungerar olika för att de styrs av olika genetiska konstruktioner. Därför ser Eberhard ett tydligt samband mellan genusteorins omfattande genomslag och pojkarnas försämrade skolresultat. 

Nu är han inte ensam om sina bekymmer över pojkars tillkortakommanden, den oron delar han med både den politiska och tyckonomiska makten. Det är inne att klema med killar. Inte som tack för att de gjort något schyst, utan tvärtom för att de har så svårt att vara schysta. De fattar liksom inte hur man gör. Får de ens säga hej till en tjej i dag utan att bli "metooade"? Och hur ska de kunna följa lagen om samtycke när ingen lärt dem märka skillnaden mellan sex och våldtäkt? Det är faktiskt killarnas tur att få visa sig svaga och berätta hur de brottas med machonormer och manlighetsideal, för det är fan skitjobbigt att vara (eller ha varit) ett svin.

Det låter onekligen som en varningssignal om killar i allmänhet blivit så emotionellt instabila som det verkar på dem som får lufta sitt inre i offentligheten.

Oroar sig Eberhard för tjejbaciller?

Men vad psykiatern David Eberhard oroar sig för är inte killars sköra inre, utan deras hårda inre, det vill säga själva hårdvaran – ett ord han använder för att vi ska förstå vad DNA betyder. Problemet är, menar han, att pojkars DNA-system är ickekompatibelt med tjejanpassad genuspedagogik och könsneutral undervisning (är det tjejbaciller han tänker på?). Får pojkar inte tävla om mätbara fakta, kan de nämligen inte prestera goda skolresultat (är det penismätning han tänker på?). 

Uteslut våld som problemlösning och skadliga dominansbeteenden från den manliga repertoaren.

Skolan bör alltså istället sluta upp bakom Eberhards naturlära som enligt honom endast består av biologisk hårddata. 

Män blev snälla efter peniscancer

Visserligen har ingen forskning säkert kunnat fastställa i vilken grad arv respektive miljö påverkar mänskligt beteende, men eftersom biologin väger så tungt i den eberhardska filosofin kan jag gå honom till mötes med ett obestridligt och evidensbaserat biologiskt könsskiljande faktum som en docent i urologi vid Karolinska upplyste mig om. Han hade lång erfarenhet av att behandla män med maligna tumörer i penis och testiklar och visade mig bilder på det aktuella området efter operation och läkning. Jag frågade docenten hur patienterna påverkades av att bli så hårt beskurna, varpå han svarade utan att blinka: De blir snälla. Och fruarna är nöjda.

 

LÄS MER om genusdebatten:

David Eberhard: Tänk om – låt pojkar uppfostras som pojkar

 

Rickard Nordin (C): Det Eberhard skriver är djupt provocerande 

 

David Eberhard: Feministen Nordin är jättearg – men alla som vill kan ju se att pojkar inte är som flickor

 

Sprider antifeministisk gubbröra

Fast nog borde vi väl kunna enas om snällare metoder för att få män ”snälla”, närmare bestämt utesluta våld som problemlösning och skadliga dominansbeteenden från den manliga repertoaren. Detta kan bara bli möjligt om ingen längre tjänar på att slå sig fram, och David Eberhard inte tjänar pengar på att sprida sin DNA-märkta, antifeministiska gubbröra. Och det är väl ungefär det målet som genuspedagogiken strävar mot. Och ungefär därför som David Eberhard vill kväva den i sin linda.

 

Av Unni Drougge

Författare

Chefredaktör för Kvinnotryck (utges av Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige)