Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dubbla priset på snus och förbjud reklamen

Mängden nikotin i snus är cirka åtta gånger högre än i cigaretter och är knappast en hjälp för den som vill sluta, skriver Helen Stjerna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) anser att EU-domstolens förbud mot snus hotar folkhälsan.
Helen Stjerna är generalsekreterare för A non smoking generation.

Snuskramaren Christofer Fjellner är ute och cyklar. Varken EU:s medborgare eller svenska barn ska uppmuntras att stoppa i sig nervgift, skriver Helen Stjerna från A non smoking generation.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | TOBAK. Att Sverige har den lägsta frekvensen av tobaksrelaterad dödlighet i Europa är knappast snusets förtjänst som Christofer Fjellner (M) påstår. A Non Smoking Generation har arbetat för att skydda barn och unga från tobak i snart 40 år och den svenska folkhälsan är ett resultat av både myndigheters och civilsamhällets idoga arbete för en ökad tobakskontroll. 

Unionens folkhälsa och vår planet behöver knappast fler tobaksprodukter. Det är glädjande att EU står fast vid snusförbudet och nästa regering bör följa exemplet och förbättra den svenska lagstiftningen på en rad olika punkter för att skydda nästa generation från ett livslångt, dyrt och hälsoskadligt nikotinberoende. Snusindustrin riktar in sig på barn

Den svenska snusindustrin vill gärna framhålla sina produkter som ”harm reduction” men sanningen är att de gärna ser våra barn som nästa generation lojala, nikotinberoende konsumenter. Med hjälp av godisliknande smaker, produktdesign och influencers marknadsförs produkterna direkt till våra barn i sociala medier. Även om snus är mindre farligt än cigaretter så kvarstår det faktum att nikotin är ett nervgift som ökar risken för inlärningssvårigheter, depression och psykisk ohälsa. 

Nikotin är inte bara ett beroendeframkallande gift som skadar användaren, det har också en enorm inverkan på miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och varje år avverkar tobaksindustrin mer än 200 000 hektar skog. Förutom att det påverkar vårt klimat så innebär det också att den biologiska mångfalden minskar.

Det här måste göras mot tobaksbruket

Christofer Fjellner har rätt i två saker: 

1. Det handlar om liv och död. 40 år av tobaksförebyggande arbete har gett resultat och nu är det hög tid att ta nästa steg i arbetet. Sedan vi fick rökfria serveringar 2005 har vi nära nog halverat antalet vuxna rökare. Det visar hur viktigt det är med tobaksfria miljöer och det är på tiden att våra barn får en tobaksfri skoltid som främjar både hälsa och studieresultat

2. Detta ger Sverige tid att städa framför egen dörr och initiera en seriös diskussion om tobakspolitiken som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Det är hög tid att införa alla de åtgärder som vi är ålagda att göra enligt tobakskonventionen för att skydda våra barn och vår planet:

Inför tobaksfri skoltid och fler rökfria miljöer

Förbjud all tobaksreklam, smaker och produktdesign

Inför dold försäljning och tillståndsplikt

Dubbla priset och inför hållbarhetsskatt


Av Helen Stjerna 

Generalsekreterare, A non smoking generation