Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Du som äter svensk gris har blivit lurad

Jag anser att livsmedelskonsumenterna är förda bakom ljuset, skriver Felicia Hogrell.
Foto: SHUTTERSTOCK
Felicia Hogrell, veterinärstudent.

Jag visste hur det fungerade. Jag hade läst på, sett filmer och varit på ett slakteri förut. Men jag hade aldrig tittat ner i gaskammaren. 

Det är svårt att beskriva vad jag såg – det var som taget ur den värsta av skräckfilmer, skriver veterinärstudenten Felicia Hogrell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vad stöder du när du handlar? Jag anser att konsumenterna är förda bakom ljuset. Jag var en av dem. Sedan började jag utbilda mig till veterinär. Utan att jag riktigt visste hur det gick till, så stod jag på ett slakteri iförd full mundering med gummistövlar, hjälm, metallförkläde och knivbälte. Och höll i ett varmt hjärta som precis slutat slå. 

Svensk djurhållning är en av de i särklass bästa i världen. Svensk djurskyddslag en av de strängaste. Med det sagt vill jag delge er viss fakta. Sånt som man kanske helst inte vill veta. 

I Sverige måste alla djur som slaktas bedövas innan avlivning. Det sker på olika sätt beroende på djurslag. Det gängse är att man på kor använder bultpistol. Kycklingar hängs i stället upp i benen och får åka med huvudet genom ett elektriskt vattenbad. Grisar kvävs i en koldioxidkammare i minst 140 sekunder. Därefter avblodas samtliga djur, vilket klassas som själva avlivningen. 

En slaktgris liv är inte svinkul, skriver Felicia Hogrell.
Foto: SHUTTERSTOCK

Följs verkligen djurskyddslagen?

Jag har precis spenderat en vecka på ett slakteri. Och jag känner mig tom. 

I Svensk djurskyddslag står det att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. När jag tittade på grisarna som med blödande bitsår ligger och skakar på betongen i väntan på sin tur i gaskammaren, kändes det inte som om det efterföljs så värst bra. 

Jag anser inte att det behöver vara fel att äta djur. Jag anser inte heller att det behöver vara fel att döda djur. Men jag anser att systemet som det ser ut i dag är helt bisarrt. Slakten av framför allt grisar är en tortyr som tagen ur den värsta av skräckfilmer. Och det händer just nu. Varje sekund. Över hela världen. 

Gaskammaren är ren tortyr

En slaktgris sex månaders långa liv är inte svinkul. Dom flesta får aldrig gå ut, så kanske nås grisen av sina första solstrålar dagen den lastas mot slakteriet. Men om man bortser från den lilla detaljen, samt det faktum att grisar är extremt intelligenta djur, så vill jag framför allt understryka deras sista minuter i livet. 

Då grisarna kommer i kontakt med koldioxid så fullkomligt flyger dom i luften, skriker, skakar, klättrar på väggarna och på varandra – i ren och skär panik.

Jag visste hur det fungerade. Jag hade läst på, sett filmer och varit på ett slakteri förut. Men jag hade aldrig tittat ner i gaskammaren. Det är svårt att beskriva vad jag såg. Då grisarna kommer i kontakt med koldioxid så fullkomligt flyger dom i luften, skriker, skakar, klättrar på väggarna och på varandra – i ren och skär panik. Jag hann räkna till trettio innan luckan jag fick titta igenom stängdes. Då kämpade de fortfarande för sina liv. 

Det är väldokumenterat att kvävning med höghaltig koldioxid är oerhört ångestframkallande och bränner vid inandning. Men den har också sina fördelar. Metoden är effektiv – och den för köttindustrin mest ekonomiska. Trots att forskning redan finns på mer humana bedövningsmetoder, är förändringens vindar tämligen ljumma. 

Konsumenterna borde informeras

År 2018 slaktades 2 646 040 grisar i Sverige. Därtill importerades 108 000 ton griskött. Jag kan inte ens förställa mig hur hur djurskyddet sett ut för dom djuren. Är det inte rimligt att du som konsument delges viss information, innan du tvingas ta ställning i frågan? 

Och ifall du tillhör dem som anser att djur saknar känslor. Här kommer dagens kuriosa; Om det upptäcks upp till tio maskgångar i en grislever så går den fortfarande till livsmedel. Vid vissa parasitangrepp, till exempel bandmask, måste köttet ibland frysas innan försäljning. Då dör larverna och förlorar sin förmåga att föröka sig i din tarm, så det gör inte längre något att du äter dem. Ett av de känsligaste momenten i slakthallen är då mag-tarmkanalen tas ur slaktkroppen, man vill förstås undvika att kontaminera livsmedlet med avföring. Vid kycklingslakt sker urtagningen maskinellt vilket leder till fler misstag. Så jag hoppas att du fått lära dig att tillaga den ordentligt. 

Bon appétit! 


Av Felicia Hogrell

Veterinärstudent