Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Du ska kunna leva på en arbetarlön

Malin Ragnegård, ordförande, Kommunal.
Johan Ingelskog, avtalssekreterare, Kommunal.
Foto: FREDRIK SANDIN CARLSON
Tusentals medlemmar i Kommunal har sett sin löneutveckling ätas upp av inflationen, skriver Malin Ragnegård och Johan Ingelskog.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Yrken i välfärden är inte ”enkla jobb”. 

Att det inte skulle gå att höja lönen för de som är bäst är faktiskt struntprat, skriver Malin Ragnegård och Johan Ingelskog från Kommunal. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Tusentals medlemmar i Kommunal har sett sin löneutveckling ätas upp av inflationen. För dem som redan har de lägsta lönerna har det gått från dåligt till värre – och nu är paniken här. 

Nu startar avtalsrörelsen och tyvärr måste vi konstatera att Almega verkar befinna sig i en alternativ verklighet. 

I stället för att engagera sig för att höja kvaliteten i äldreomsorgen och lyssna på medlemmarna i Kommunal väljer Almega att kritisera den låglönesatsning Kommunal föreslagit för dem med de lägsta lönerna. 

Inte ett enkelt jobb

Låga löner för proffsen i äldreomsorgen är inget problem skriver Almega i sin replik, det är tvärtom önskvärt. De ser yrken inom välfärden som så kallade genomgångsyrken. Ett ”enkelt jobb” man har i början av yrkeslivet för att snabbt gå vidare till något annat. 

Men yrkena i välfärden inte är några ”enkla jobb”. Att jobba inom äldreomsorgen är ett komplext arbete, som kräver både mycket kunskap och erfarenhet. Det är en skrämmande inställning till alla de som får välfärden att gå runt. 

Struntprat

Almega hävdar att problemet inte är de låga lönerna utan att arbetsgivaren inte har möjlighet att höja lönen för dem som gör ett bra jobb. Det är förstås struntprat, vill arbetsgivaren höja lönen för en enskild kan de, redan i dag, göra det då lönerna enligt kollektivavtalet är individuella utan individgaranti. Men det låtsas Almega inte om. 

Nej, i stället vill de att vårdbiträdet med en lön på drygt 16 000 efter skatt ska vara tacksam över att ha ett jobb att gå till. 


Av Malin Ragnegård

ordförande, Kommunal

Johan Ingelskog

avtalssekreterare, Kommunal

De största nyheterna 2022 – vi har sammanfattat året 

Kommer du ihåg de största nyhetshändelserna 2022?