Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du ska inte behöva dö för att du har låg inkomst

Moderaterna är inte intresserade av att agera, skriver artikelförfattarnaFoto: JOHAN ADELGREN
Hanna Jokio (S) 2:e vice ordförande i folkhälsoberedningen, Region Stockholm
Talla Alkurdi (S) Hälso- och sjukvårdsregionråd i opposition, Region StockholmFoto: ©Anna Molander anna@annamolander.com

Personer med låg inkomst löper större risk att dö i förtid.

Nu växer hälsoklyftorna i Stockholm i rasande takt.

Moderaterna är inte intresserade av att agera, skriver Talla Alkurdi (S) och Hanna Jokio (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ojämlikheten i samhället blir som tydligast när det gäller skillnaderna i hälsa. I Stockholms län har risken att dö i förtid ökat kraftigt för de med låg inkomst i förhållande till de med hög inkomst de senaste åren. Att som det moderatledda styret införa kortsiktiga projekt kommer inte vända utveckling, i stället behöver vi bygga ut den nära vården och stoppa marknadsstyrningen.

En person med låg inkomst i Stockholmsregionen löper sex gånger högre risk att dö i förtid i jämförelse med en höginkomsttagare, det visar nya siffror från Region Stockholms Folkhälsorapport 2019. Den relativa risken att dö i förtid för personer med låg inkomst har även ökat kraftigt sedan 2005.

Nedskärningarna slår hårdast där behoven är som störst

Allra tydligast blir de stora hälsoskillnaderna när vi ser till hur länge vi lever. I folkhälsorapporten kan vi läsa att en invånare i Danderyd i genomsnitt lever fyra år längre än en invånare i Skärholmen, att det är tre gånger så vanligt att invånare i Norrtälje drabbas av hjärtinfarkt i jämförelse med invånare i Sundbyberg och att risken för stroke är dubbelt så stor i Rinkeby-Kista i jämförelse med på Östermalm.

Vi kräver även att politiken tar sitt ansvar för att vården ska finnas tillgänglig i hela länet och inte bara där vårdbolagen kan göra vinst.

Det moderatledda regionstyrets svar på de växande hälsoklyftorna har hittills varit tillfälliga projekt samt en rad policydokument. Samtidigt kommer vårdcentralerna, som har störst potential att arbeta hälsofrämjande, sannolikt tvingas till nedskärningar i år. Detta då den låga resursuppräkningen enligt läkarna inte kommer täcka ökade kostnader för lokaler och löner. Genom ökade vinstkrav på de offentligt drivna vårdcentralerna kommer nedskärningarna dessutom slå hårdast mot vårdcentraler i de områden där behoven är som störst. 

Moderaterna verkar inte vara intresserade

Moderaternas långtgående privatiseringspolitik har också lett till en ojämlik tillgång till vård i vårt län då det är helt upp till vårdbolagen att bestämma var vården ska finnas. Moderaterna verkar inte heller vara intresserade av att göra något åt denna ojämlikhet då de konsekvent säger nej till att kartlägga hur tillgången till vård ser ut i förhållande till vårdbehovet i olika delar av länet.

För att 20-talet ska bli ett decennium där hälsoklyftorna sluts, i stället för att fördjupas, föreslår vi en rejäl utbyggnad av primärvården med införandet av regelbundna hälsosamtal på vårdcentralerna. Vi kräver även att politiken tar sitt ansvar för att vården ska finnas tillgänglig i hela länet och inte bara där vårdbolagen kan göra vinst. Vi måste gå längre än tillfälliga projekt och policydokument om vi på riktigt vill minska de stora hälsoskillnaderna.

Talla Alkurdi (S)

Hälso- och sjukvårdsregionråd i opposition, Region Stockholm

Hanna Jokio (S)

2:e vice ordförande i folkhälsoberedningen, Region Stockholm