Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du ska ha rättvisa villkor var du än bor

Annie Lööf, partledare för Centerpartiet, talar i dag i Almedalen.Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygden är en stor och viktig del av Sverige. Men det är också en plats där servicen och tilltron till det offentliga försämras. Den utvecklingen måste vändas, skriver Annie Lööf (C). Foto: CHRISTINE OLSSON / Christine Olsson

En födande kvinna har längre till förlossningen, en villaägare som utsatts för inbrott får vänta längre innan polisen anländer. Samtidigt som samhällsservicen är sämre är skatten högre. Utvecklingen för dem som bor på landsbygden går inte att försvara och måste vändas, skriver Annie Lööf (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Landsbygden är en stor och viktig del av Sverige. Och de utmaningar som Sverige står inför, står också landsbygden inför. Inte sällan är dock utmaningarna större på landsbygden. En födande kvinna har längre till förlossningen. En villaägare som utsatts för inbrott får vänta längre innan polisen anländer. Samtidigt som skatten är högre är samhällsservicen ofta sämre. 

Alla delar av Sverige har bidragit till att vi i dag är ett av världens mest välmående länder. Vi ser hur turistföretagare lockar besökare till landsbygden från hela världen. Hur den tunga verkstadsindustrin byggt vårt land i generationer, som i stenhård global konkurrens levererar stål och maskiner till resten av världen. Hur informationsteknologin har kopplat samman Nässjö med New York och Pajala med Peking.

Bönder och app-entreprenörer

På landsbygden finns också våra svenska bönder. Som producerar sund och säker mat, med god djurhälsa och låg antibiotikaanvändning. Där finns också våra skogsägare. Som brukar och bevarar våra svenska skogar för kommande generationer. Men på landsbygden finns nu också app-entreprenörer, affärsänglar och fintech-företagare. Och där finns tusentals lärare, sjuksköterskor och poliser, som arbetar för att säkra välfärden i hela landet.

Att vända utvecklingen kommer inte vara enkelt. På vissa orter på landsbygden är tilliten mellan medborgaren och det offentliga allvarligt hotad.

Många människor känner en stor stolthet för byn och vad den levererar till alla invånare och till Sverige som helhet. Men i denna stolthet gror också ofta oro och frustration. Det är en frustration som bottnar i att det är orättvisa villkor beroende på var man bor.  

Det finns 81 kommuner i norra och västra Sverige som ingår i de så kallade stödområdena. I 77 av de 81 kommunerna är försörjningsbördan högre än riket. Varje person i arbetsför ålder måste försörja fler unga och fler äldre. Kostnaderna blir därför också högre. I alla dessa kommuner är skatten därför också högre än rikssnittet.

Högre skatter – större avfolkning

Tyvärr ser inte utvecklingen ljus ut, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) kommer den demografiska klyftan mellan stad och land att öka framöver. Det riskerar att leda till ännu högre skatter, ännu större avfolkning och ännu sämre ekonomiska förutsättningar. Det här kan vi inte acceptera. Möjligheten att bo bra var du vill i vårt avlånga land är en viktig frihet som Centerpartiet alltid försvarar. 

I Januariavtalet finns viktiga satsningar för att lyfta hela landet. Vägarna ska rustas, järnvägen ska byggas ut med fler tåg, den digitala infrastrukturen ska byggas ut, servicekontor ska mångfaldigas, äganderätten av skogen ska stärkas, skatter på företagande ska sänkas så att fler har råd att anställa, polisen ska få många fler kollegor och vårdköerna ska minskas. Detta är välbehövlig politik som kommer förbättra förutsättningarna för att leva, jobba och förverkliga sina drömmar i hela landet. 

Tilliten till det offentliga är hotad

Men att vända utvecklingen kommer inte vara enkelt. På vissa orter på landsbygden är tilliten mellan medborgaren och det offentliga allvarligt hotad. Skatterna är högre, medan servicen är sämre, än i resten av landet. Det är en utveckling som inte går att försvara. Det är en utveckling som vi måste vända. Och det är en utveckling som vi bara kan vända tillsammans, genom mer samarbete och smarta politiska lösningar. Centerpartiet kommer fortsatt göra allt vi kan för att utveckla hela landet. Du ska ha rättvisa villkor, oavsett var du bor.

Av Annie Lööf

Partiledare Centerpartiet