Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ni har en urvattnad bild om yttrandefrihet

Jenny Bengtsson.
Foto: Malin Lööf
Ilan Sadé.

Att alla ska sitta still och hålla käften medan Sverigedemokraterna sprider sina hatiska budskap det är det slut med, skriver HRF:s Jenny Bengtsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Ilan Sadé, som representerar ett näst intill obefintligt parti på den konservativa och liberala högersidan, attackerar i en debattartikel mig för att ha dragit i gång en hetskampanj mot Grand Hôtel. För Sadé, liksom för många andra som befinner sig på den sidan om politiken, är det ofta svårt att begripa vad facklig organisering går ut på, än mindre hur Sveriges arbetsrätt ser ut.

Allt handlar i stället om deras totalt urvattnade bild av vad yttrandefrihet är och om neutralitet.

I fallet med Grand Hôtel är det därför enligt deras logik ett uttryck för yttrandefriheten att SD får hålla en gala för högerextremister på ett hotell, liksom att personalen som arbetar där under tiden galan pågår skulle vara skyldiga att förhålla sig neutrala till detta. Som om de vore statlig tv eller en myndighet. Vilket de inte är.

 

LÄS MER: Ingenting förskonas när allt politiseras

 

Jag tar det här tillfället i akt att reda ut ett par saker. Våra medlemmar ingen skyldighet att förhålla sig neutrala till varken Jimmie Åkesson, Nigel Farage deras partier eller någon annan som befann sig på galan. Att de har skyldighet att inställa sig på sin arbetsplats för att arbeta om de är schemalagda att göra så är det ingen som har sagt emot. Vad som däremot har lyfts från flera håll likväl från mitt, är att Grand Hôtel har ett arbetsmiljöansvar i detta. Ingen ska behöva må dåligt på jobbet. Och det är ju ändå både logiskt och mänskligt att må dåligt i närheten av högerextremister som vill montera ner demokratin.

Vi i Hotell- och restaurangfacket är emot rasism. Vi har tagit ställning, principiellt, mot Sverigedemokraterna och tar givetvis ställning mot alla andra högerextrema krafter också. Anledningen till detta är enkel.

Hotell- och restaurangbranschen inrymmer alla arbetstagare som finns i fråga om härkomst, hud-, hårfärg, religion, sexualitet och så vidare. Den bredden är essensen av vår bransch. Och samtidigt är det just den bredden något som ju SD och övriga högerextrema föraktar.

Det är orimligt att begära att anställda på Grand Hôtel, eller någon annanstans för den delen, ska förhålla sig neutrala och ”professionella” mot sådana som i grunden föraktar dem. Som vill utvisa dem, utvisa deras kolleger, splittra dem och förvägra dem rättigheter som andra får. Vi som arbetar i branschen är människor, inte maskiner. Vi kan inte stänga av känslor som oro, otrygghet, obehag och rädsla i närheten av sådana krafter - bara för att någon säger det. Det har inte att göra med att vi inte skulle vara professionella, för det är vi. Vi är skitduktiga på service och riktiga proffs på att ta hand om gäster som besöker våra arbetsplatser i de allra flesta lägen som vi ställs inför. Men att få sin arbetsplats fylld av företrädare för partier och organisationer som i grund och botten vill många av oss väldigt illa, det är inte ett läge som vilket som helst.

 

LÄS MER: Rasismen normaliseras genom hur vi agerar

 

Grand Hotels arbetsmiljöansvar inrymmer allt detta. De har, liksom alla arbetsgivare i Sverige, en långtgående skyldighet att alltid försäkra sig om att vad man som bolag gör inte påverkar personalens psykosociala välmående negativt. I de fall någon tycker att det känns helt okej att servera högerextrema - så bra för dem då. Men för varenda anställd som känner tvärtom behöver det vidtas åtgärder. Att få vara hemma med lön - som exempel. Eller att inte ta bokningen från första början.

Detta är inte att politisera något. Och att alla ska sitta still och hålla käften medan Sverigedemokraterna, och i det här fallet dessutom deras kompisar från Europas högerextrema elit, sprider sina hatiska budskap det är det slut med.

Grand Hôtel gjorde fel som tog den här bokningen. Det tycker de själva, det tycker allmänheten och det tycker jag.

De som surar mest - och dessutom nu uppmanar till bojkott av samma hotell som de attackerade andra för att vilja bojkotta nyss - det är ju SD:arna själva, påhejade av den liberala konservativa och vilsna högern.

Och det är lugnt. Ni får tycka vad ni vill om både mig, vår fackliga organisation och Grand Hôtel. Jag kommer att fortsätta försvara våra medlemmars och kolleger rätt till en bra arbetsmiljö oavsett. Vårt fackförbund kommer aldrig att svika i detta.

 

Jenny Bengtsson

Ordförande HRF Stockholm Gotland