Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Du är skyldig väljarna ett svar, Kristersson

Ulf Kristersson och Moderaterna är skyldiga väljarna ett svar, skriver arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: ANNA-KARIN NILSSON
De gamla Moderaterna är tillbaka, skriver Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson, och partiledare Ulf Kristersson (M). Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

De gamla Moderaterna är tillbaka. Anställningstryggheten ska försämras genom att "modernisera" turordningsreglerna i las.

Men exakt vad det innebär vill Ulf Kristersson (M) inte berätta - trots att fyra miljoner svenskar påverkas, skriver Ylva Johansson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ARBETSMARKNAD. Inför höstens riksdagsval är de gamla Moderaterna tillbaka. Anställningstryggheten ska försämras genom att "modernisera" turordningsreglerna i las. Samtidigt vill man förlänga möjligheten till provanställning från 6 till 12 månader och göra det dyrare att vara med i facket. Men hur turordningsreglerna i las ska ändras vill Ulf Kristersson inte berätta. Nu är Moderaterna skyldiga väljarna ett svar.

Öppnar för godtyckliga uppsägningar

Moderaternas förslag om att försämra anställningstryggheten skulle få mycket långtgående konsekvenser och öppna upp för godtyckliga uppsägningar. Förändrade turordningsregler påverkar nästan fyra miljoner personer som har en fast anställning i dag. Dessa regler är en nödvändig förutsättning för att det ska bli en förhandling där man kommer fram till en överenskommelse när arbetsgivaren vill säga upp personal. Avskaffade turordningsregler skulle innebära att arbetsgivaren ensidigt får bestämma vem som ska sägas upp. Det öppnar upp för ett stort godtycke vid uppsägningar. Det kan vi socialdemokrater aldrig acceptera.

 

LÄS MER: Livslång provanställning i Moderaternas Sverige

 

Fria att frångå turordningen "sist in, först ut"

Den svenska arbetsmarknadsmodellen bidrar starkt till vår omställningsförmåga och konkurrenskraft. Modellen förenar hög anställningstrygghet för löntagarna med stor flexibilitet för arbetsgivarna, eftersom fack och arbetsgivare är fria att frångå turordningen "sist in, först ut" om man kommer överens om detta. 

Det innebär att kvalifikationer och kompetens redan med dagens regelverk tas i beaktande vid omorganiseringar. Självklart ska en arbetsgivare inte behöva behålla medarbetare som saknar tillräckliga kvalifikationer för att göra jobbet efter en omorganisation – och precis så är också lagstiftningen utformad.

Stigande psykisk ohälsa som konsekvens

Sverige har redan flexibla regler i jämförelse med andra länder – problemen på arbetsmarknaden är inte att anställningsskyddet är för starkt, utan tvärtom, att alldeles för många svenskar jobbar under otrygga former – med osäkra inkomster, svårigheter att ta lån eller hyra en bostad och en stigande psykisk ohälsa som konsekvens. 

Det finns inget som är modernt med sänkta löner och otrygga anställningsvillkor.

Moderaterna talar om en ”modernisering” av vår lagstiftning. Men det finns inget som är modernt med sänkta löner och otrygga anställningsvillkor. En moderatledd högerregering som får stöd av SD skulle vara den mest löntagarfientliga regeringen som Sverige någonsin haft. Därför är valet den 9 september så viktigt.

Förbättra anställningstryggheten för sms-anställda

Vi socialdemokrater har i stället presenterat vallöften som handlar om att stärka anställningstryggheten. Anställningsformen allmän visstid ska avskaffas – det ska alltid krävas ett objektivt skäl för att få anställa på visstid. Vi vill också stärka anställningstryggheten när arbetsgivaren vill minska antalet timmar på anställningskontraktet (stopp för så kallad hyvling) och vi vill förbättra anställningstryggheten för sms-anställda.

De senaste fyra åren har Sverige arbetat upp en stark ekonomi. Vi socialdemokrater har prioriterat fler anställda i välfärden framför skattesänkningar. Idag är det 300 000 fler människor som har ett jobb. Under nästa mandatperiod vill vi fortsätta skapa fler jobb i hela landet och bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. 

Här med utmanar jag Moderaterna

Mot denna bakgrund utmanar jag härmed Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) på en debatt om anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad. Budskapet inför valet från Moderaterna är att man vill ”ta tag i Sverige”. Men hur tänker man ”ta tag” i anställningstryggheten”? Är Moderaterna beredda att anta utmaningen och ge besked till de nästan fyra miljoner svenskar som berörs av hur man vill förändra anställningstryggheten?

 

Av Ylva Johansson

Arbetsmarknads- och etableringsminister (S)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!