Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Du är inte feminist, Gina Dirawi

Elaf Ali menar att Gina Dirawi inte kan kalla sig feminist när hon samtidigt försvarar slöjan.
Foto: Privat
Gina Dirawi.
Foto: Olle Sporrong

Slöjans roll i islam är att täcka kvinnan för mannens skull.

När Gina Dirawi väljer att försvara den kan hon därför inte samtidigt kalla sig för feminist, skriver Elaf Ali, journaliststudent.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Slöjdebatten är åter i full gång. Nu handlar den om att slöjan ska representeras i klädjättars reklam. Gina Dirawi, som kallar sig feminist, har gått ut i sina sociala kanaler om att hon är negativt inställd till att detta ämne togs upp i SVT:s program "Debatt". Hon menar att frågan är ”exkluderande och förminskande”. Hon säger också att man inte kan förstå hur det känns om man inte själv är kvinna och muslim, och syftar på Janne Josefsson kritik om att den som inte vill debattera vissa ämnen bör flytta till Nordkorea eller Saudiarabien.


Men lyssna på mig då, Gina: Jag är kvinna, är i samma ålder som du och har muslimsk bakgrund. Jag är emot slöjan. Jag tycker att det är bra att frågan debatteras. Nej, man ska inte blanda ihop IS och slöjan. Men debatten om slöjans förtryckande roll ska inte skrämmas till tystnad.

Jag kan förstå om Gina Dirawi vill försvara islam och de muslimska frågorna. Speciellt när det ofta är med en negativ klang som det rapporteras om muslimer i medierna. Men jag tycker att Gina främst borde se sig själv som kvinna, innan hon ser sig som muslim. Och som kvinna finns det ingen anledning att försvara slöjan.

Slöjan används som ett medel för att täcka kvinnans hår. Det står inte i Koranen att kvinnan ska täcka sitt hår och ordet ”sjal” benämns inte. Men vad det står är att kvinnan ska skyla sin kropp så pass mycket att mannen inte ska bli attraherad av henne. Det innebär långärmat, långbyxor, inget åtsittande – och sjal. För visst kan ett perfekt hårsvall få vilken man som helst att vända sig om trots att kvinnan bär en svart långklänning exempelvis? Därför döljs även håret.


Det är alltså en muslimsk kvinnas ansvar att se till att männen inte blir attraherade av henne och får sexuella tankar. Det är upp till kvinnan att skyla sin kropp och ju mer hon täcker desto mindre risk är det för att detta sker. Att man med detta samtidigt beskriver alla män som djur som inte kan kontrollera sig är en annan femma värd att diskutera.

Detta är slöjans roll i islam: att täcka kvinnan för mannens skull. Tyck vad en vill om hur muslimer och islam porträtteras i medierna men blunda inte för detta. Det må vara att många självmant valt att ta på sig sin slöja, att det inte är tvång som ligger bakom. Men det tar inte bort anledningen till slöjans existens. En muslimsk kvinna anses inte lika anständig utan, som med slöja. Jag vet ett flertal muslimska kvinnor som inte blivit tvingade av en man, en pappa eller en bror att ta på sig slöja. De har blivit tvingade av andra muslimer som ser ner på muslimska kvinnor som inte är beslöjade.


Gina, du säger att det är viktigt med rätt till frihet, vare sig det gäller att klä av eller klä på. Rätten till att bära slöja tycker du ska lyftas upp men rätten att slippa ska tystas ner. Jag tycker att du är en driven, klok ung tjej. Men snälla glöm inte att du är kvinna.

Du vet att det inte är jämställt mellan könen i muslimska uppväxter. Och du vet att slöjan är ett av dessa medel som används som ett försök att stoppa en kvinnas glans och framgång. Du förespråkar feminism men följer samtidigt en 1 500 år gammal bok om hur en kvinna ska bete sig och i den förminskas till något obemärkt. Eller du kanske håller med om att det är kvinnans skyldighet att se till att män inte närmar sig henne? Om inte, så borde du tänka om angående din inställning till slöjan.

Tänk om du kunde vara feminist på riktigt, även för muslimska tjejer.


Elaf Ali

Journaliststudent. Har tidigare jobbat i ideell förening som hjälper tjejer utsatta för hedersförtryck.