Skrota miljardslöseriet med orange kuvertet

Pensionsmyndigheten borde skrota hela sin informationsbudget och ge alla landets 294 000 fattigpensionärer en bonus, skriver Daniel Suhonen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL
Daniel Suhonen (S) är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Samtidigt som vi inte har råd att betala ut rimliga pensioner har staten råd att låta Pensionsmyndigheten lägga hundratals miljoner varje år på information och kommunikation.

Det är dags att sätta stopp för detta. Låt årets orange kuvert bli det sista, skriver Daniel Suhonen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Just nu dimper det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten ner i miljontals svenskars brevlådor. För många är informationen från staten om den stundande ålderdomen en kalldusch – eftersom den allmänna pensionen sedan omläggningen av pensionssystemet på 1990-talet innebär att staten sparar pengar och pensionerna blivit avsevärt sämre. Nyligen rapporterades från Stockholm att antalet hemlösa äldre kvinnor utan tidigare kända missbruksproblem ökat kraftigt. Unga kvinnor i min egen bekantskapskrets tvingas lägga undan pengar varje månad till sina mammors pensioner.

Ålderspensionen som var tänkt att bli ett lugnt och skönt avslut på ett långt arbetsliv har förvandlats till en skräckfilm där hundratusentals fattigpensionärer döms till kanske två eller tre decennier i djup fattigdom. Detta måste vi ändra på. Kraven på höjda pensioner hörs redan ljudligt och kommer öka ytterligare de kommande åren.

De har byggt och burit vårt land

Vi måste få ett pensionssystem som ger vanliga löntagare en god levnadsstandard. Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen. Eller att ens en gång i månaden äta en enkel lunchmåltid ute.

Jag vill att S går i bräschen för att återigen se till att hårt arbetande människor får bra pensioner som gör att de är trygga och kan leva sina liv fullt ut, hela vägen in i mål

Enligt EU:s statistikorgan Eurostat fanns 2019 hela 294 000 pensionärer i Sverige med inkomster under gränsen för så kallad relativ fattigdom. De får ut mindre än 60 procent av medianinkomsten i landet på 12 300 kronor i månaden efter skatt. Det måste räcka att arbeta hårt ett helt liv för en god pension. Så är det inte i dag. Det är en skam för Sverige.

Samtidigt flödar miljonerna till fel saker

Samtidigt som vi inte har råd att betala ut rimliga pensioner har staten råd att låta Pensionsmyndigheten lägga hundratals miljoner på information och kommunikation. I genomsnitt har Pensionsmyndigheten för åren 2016 till 2019 lagt 433 miljoner per år på information och kommunikation. Totalt 1,2 miljarder.

Med tanke på de enorma bristerna i pensionssystemet och den osäkra och bristfälliga information som ges i detta ökända orange kuvert liknar den verksamhet Pensionsmyndigheten i dag bedriver alltmer en propaganda vi förväntar oss från auktoritära stater. Brevets funktion är att visa för medborgaren att deras pension inte kommer räcka till, att vi måste spara tusenlappar privat varje månad för att få ett drägligt liv, vilket leder till rusning till privata försäkringsbolag för dem som har råd. Det är dags att sätta stopp för detta. Låt årets kuvert bli det sista.

Varför inte en bonus till de fattiga?

Informationen som ges i kuvertet kan Pensionsmyndigheten i stället ge på den slutskattesedel i samband med deklarationen som går ut från Skatteverket varje år. Pensionsmyndigheten skulle om de skrotade hela sin informationsbudget kunna ge alla landets 294 000 fattigpensionärer en julbonus på nästan 1 500 kronor per år. Till skillnad från kuverten skulle det ha en positiv effekt på pensionärernas välfärd i vårt land.

Vad Sverige behöver är en pensionsreform. Jag vill att mitt parti Socialdemokraterna går i bräschen för att återigen se till att hårt arbetande människor får bra pensioner som gör att de är trygga och kan leva sina liv fullt ut, hela vägen in i mål. Dagens pensionssystem som dömer miljoner, inte minst kvinnor, till fattigdom är ett av de största sociala problemen i Sverige i dag. 

Frågan kan vända hela dagordningen

Jag tror att pensionsfrågan är en politisk spelvändare som kommer få det eller de partier som tar den på allvar att vinna kampen om de kommande decenniernas politiska dagordning. Precis som den blev för Socialdemokraterna på 1950-talets slut i och med ATP-omröstningen. Gärna pensionsinformation, men först en rejälare pension.


Av Daniel Suhonen

Chef för fackliga tankesmedjan Katalys och socialdemokrat

Eivor Nilsson, 84, pantar burkar – för att köpa mat