Drottningens kontakt med andar är naturlig

Camilla Elfving.
Foto: Marie-Therese Karlberg
Patrik Lindenfors.
Drottning Silvia.
Foto: Sven Lindwall

Låt drottningen få tala fritt om spökena utan ynkliga skamgrepp från Humanisterna, skriver Camilla Elfving.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK: Patrik Lindenfors skriver i Expressen 5/1-2017 att drottningen inte borde tala öppet om att hon känner energier i gamla hus. Patrik Lindenfors är språkrör för den skeptiska rörelsen Humanisterna. Humanisterna avfärdar allt som har att göra med själen, mediumskap, nära-döden-upplevelsen, överlevnadshypoteser med mera.  Allt detta buntar de ihop som ”vidskepelse”.


LÄS MER: Sprid inte villfarelsen om att spöken finns


Tron har blivit ovanligare bland människor i allmänhet hävdar Patrik Lindenfors. Nej, det stämmer inte. Utbudet av tv-program som innehåller paranormalt och andar ökar. Det finns en rik flora av böcker och en hel industri av hjälpmedel och kringprodukter. Mässor arrangeras flera gånger om året, för att inte tala om nätet som är en virtuell stormarknad för allt som rör det själsliga livet. Opinionsmätningar visar att en av fem svenskar tror på psykets överlevnad. Den siffran kan dock vara underskattad, precis som andra ängsliga ämnen missvisats i mätningar.


LÄS MER: Skicka tillbaka pengarna, drottning Silvia


När drottningen uppfattar energier i äldre byggnadsverk så är det i regel vad ett medium benämner som ”platsminnen”. Energispår från människor och händelser som ägt rum på platsen, i en annan tid. Sedan finns förstås möjligheten att drottningen kan få kontakt med nära och kära eller personer som tillhört hovet. Varför inte Hertig Karl, som var livligt intresserad av mystik och esoterik eller Gustav III. Men mer troligt är att personer med nära band tillkännager sig. För kärleken är det som skapar återföreningar mellan oss och de som lämnat jordelivet.

Oavsett är det som drottningen talar om helt naturligt. När drottningen säger att hon ibland känner närvaro, att hon inte är ensam, så bekräftar hon något som många har upplevt. Många har haft andekontakt, antingen personligen eller via ett medium (andemedium) som ombud. Otaliga personer har upplevt paranormala saker – både nattetid och på dagen. Men kanske har de inte vågat tala om det tidigare?

Så Patrik Lindenfors, låt drottningen få tala fritt om detta ämne utan ynkliga skamgrepp som att ta upp apanage. Låt oss alla få fortsätta att utforska oss själva utan rädsla. Låt oss få tala fritt om våra upplevelser av en kärleksfull inre rymd, heliga uppenbarelser och översinnliga kontakter.


Camilla Elfving

Författare och spiritualistiskt medium. Långvarig medlem i Sällskapet för Parapsykologisk forskning