Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dold agenda och rena lögner om MP:s politik

Lorentz Tovatt är klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet.Foto: Tomas Melin
Johan Gustafsson, slöseriombudsman hos Skattebetalarna.Foto: PRESSBILD

Med dold agenda och rena lögner försöker lobbyorganisationen Skattebetalarna svartmåla den politik som den internationella miljörörelsen utnämnt till bäst i världen. Men det biter inte. 

Vi i Miljöpartiet kommer fortsätta driva på för en ambitiös och kraftfull klimatpolitik, skriver Lorentz Tovatt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Förra året minskade utsläppen med nästan 2 procent. Detta försöker Johan Gustafsson från den nyliberala högerorganisationen Skattebetalarna sprida förvirring kring genom att sprida lögner. En sak har han dock rätt i, takten på utsläppsminskningarna är fortfarande för låg och det är därför Miljöpartiet i varje förhandling kämpar för att få skarpare åtgärder på plats. Nyligen presenterade vi Sveriges första klimathandlingsplan med över hundra åtgärder för att få ner utsläppen. 

Borgerliga opinionsbildare pratar gärna om effektiv klimatpolitik, men i praktiken förespråkar de något helt annat. Riksrevisionen och konjunkturinstitutets granskningar används som slagträn i debatten om effektivitet men den åtgärd som de beskriver som mest effektiv – ett högre pris på utsläpp – det kampanjar samma borgerliga opinionsbildare emot. 

Kampanjar för ökade utsläpp

Den så kallade Slöseriombudsmannen är bara ytterligare ett exempel. På uppdrag av en lobbyorganisation säger han sig vilja ha effektiv klimatpolitik men kampanjar samtidigt för att man ska minska priset för att släppa ut trots att det är det mest effektiva vi har.

MP har visat att det går att kombinera en ambitiös klimatpolitik med en stark välfärd. Just nu tittar omvärlden på oss och många börjar följa vårt exempel.

Miljöpartiet inser att vi inte endast kan använda oss av höjd koldioxidskatt trots att det är det mest effektiva. Både piska och morot behövs i klimatomställningen, inte minst om man ska samla ett allmänt stöd för politiken. Det är därför vi infört ett stöd som gör det lättare att ha råd att köpa en elbil och som gör att laddinfrastruktur byggs ut i hela landet. Stödet för laddinfrastruktur sker genom Klimatklivet som beräknas minska de svenska utsläppen med över 2 procent årligen samtidigt som det hjälper många kommuner och företag i deras klimatarbete. På bara några år har det inneburit en utbyggnad med över 30 000 laddpunkter.

Vi förtjänar en bättre klimatdebatt

När det gäller effektiv klimatpolitik silar högern mygg och sväljer kameler. De vill motverka den svenska utbyggnaden av förnybar energi, men sitter tysta när Moderaterna vill lägga sju miljarder på att minska koldioxidskatten med en utsläppsökning på 300 000 ton koldioxid som följd. När Förbifart Stockholm, 21 km motorväg, byggs för 38 miljarder sitter man tysta fastän konsekvensen blir ett ökat bilberoende och än högre utsläpp. 

Sverige förtjänar en bättre klimatdebatt och då behöver högern göra upp med sina egna skygglappar. Miljöpartiet har visat att det går att kombinera en ambitiös klimatpolitik med en stark välfärd. Just nu tittar omvärlden på oss och många börjar följa vårt exempel. Det är därför Sverige tre år i rad utnämnts till världens främsta land på klimatområdet.

 

Av Lorentz Tovatt

Klimatpolitisk talesperson (MP)