Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Doggelito om gängvåldet: Kunde gått illa för mig också

Polisen kan ha hittat den vita Audi som syntes vid brottsplatsen där en 12-årig flicka mördades i helgen.Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Artisten Dogge Doggelito.Foto: Dogge Malandro Records

Klockan är fem i tolv och politikerna kan ändå inte samsas om en väg för att få bukt med gängkriminaliteten.

Tiden att peka ut syndabockar är inte nu, skriver rapparen Dogge Doggelito som är född och uppvuxen i Botkyrka, där en 12-årig flicka mördades i helgen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skottsalvorna hördes upp på Albyberget och ända till Norsborgs Centrum.

En 12-årig flicka har mördats vid en bensinmack i Botkyrka. Det var en drive by-skjutning vid halvfyratiden på natten till söndag.

Hon skulle gå och bada med en kompis nästkommande dag vid Flottsbro, men ingen svarade i hennes telefon på söndagsmorgonen. Hon hade planerat för sin trettonårsdag i september.

Hennes föräldrar måste känna en outhärdlig smärta i detta nu.

Ingen är gripen för mordet och polisen vet förmodligen inte vilka mördarna är. Kanske var de inte så många år äldre än just den här flickan. Barn som dödar barn – hur har vi hamnat här?

45 år i förorten

Hur kommer det sig att en ung människa väljer kriminaliteten som en karriär?

Jag har bott 45 år i en segregerad förort och no go-zon.

Vi ser hur barn dras in i narkotikaförsäljning när de blir springpojkar åt äldre kriminella, som de ser upp till. De hamnar i en falsk gemenskap, som förr eller senare leder till missbruk och död.

Vissa säger att jag hade inget val, och då kan man undra hur deras situation såg ut. 

Det sägs att man kan upptäcka tidigt om ett barn far illa eller är på väg åt fel håll. Vi måste hålla ögon och öron öppna för barns behov , så att vi kan stoppa den här utvecklingen. Förr sade man att det man sparar in på barnen, det får man bygga fängelser för. Där är vi nu.

Det är slöseri med tid och energi att kasta skuld och leta syndabockar

Jag hörde artisten Andreas Weise tala i SVT-programmet Go'kväll om att han hade varit en strulig kille i skolan. Men då var det en lärare som såg honom och som sedan blev hans vägvisare i livet.

Det finns otroliga lärare som ser alla barn som sina favoriter.

En sådan lärare hade jag i första klass. Det kunde ha gått dåligt för mig också, men min första fröken såg mig och hon lät mig sjunga solo i kyrkan på terminsavslutningen. 

När min mamma frågade henne: ”Men kan han sjunga då?”, så svarade hon: ”Det vet jag inte, men jag har alltid gillat små buspojkar, och jag ville uppmuntra honom lite!”

Sådana lärare kan göra all skillnad för ett barn, och alla barn har inte samma tur som jag hade.

Falsk gemenskap

Många växer upp i miljöer som vi har svårt att föreställa oss. 

Jag minns en pojke som alltid kom försent till skolan, inte för att han var slarvig utan för att han fick ta hand om fyra småsyskon eftersom båda föräldrarna var alkoholister. Eller den lilla elvaåringen som fick sova i källarförrådet då det var för mycket bråk hemma.

Det är inte konstigt att vissa barn finner den falska gemenskapen i gängen. Kanske får de lite pengar för vissa tjänster. Så småningom blir det hot och våld bland ”bröderna” och omöjligt att dra sig ur.

I Sverige lever tusentals barn med föräldrar som är missbrukare eller psykiskt sjuka. Många av dem befinner sig just nu i riskzonen för att hamna i kriminalitet.

Den stora frågan

Jag tror att den stora frågan är narkotikan. Droger förvandlar barn till psykopater. Det är väl den enda förklaringen till att någon förra året kunde skjuta ihjäl en ung mamma med en baby i famnen. 

Hela samhället måste enas och samordna alla tillgängliga resurser. Det är slöseri med tid och energi att kasta skuld och leta syndabockar. Förvånansvärt nog har politikerna inte kunnat samsas och enas om en väg att följa.

Klockan är fem i tolv nu, om vi ska kunna skapa ett samhälle värt att leva i och där allas våra barn har en riktig framtid.

Jesus sa att det ni gör mot de allra minsta – det gör ni mot mig. 

 

Av Dogge Doggelito

Artist, multikonstnär och rainbow warrior