Förtryck. I Iran fängslas kvinnor för att de inte följer regelsystem om klädsel. Vi lider av en oerhörd naivitet i det svenska samhället, när vi inte ser farorna med den religiösa fundamentalismen, säger Maria Hagberg. Foto: AP
Förtryck. I Iran fängslas kvinnor för att de inte följer regelsystem om klädsel. Vi lider av en oerhörd naivitet i det svenska samhället, när vi inte ser farorna med den religiösa fundamentalismen, säger Maria Hagberg.  Foto: AP

DO stödjer religiöst kvinnoförtryck

Publicerad
Uppdaterad
En ung muslimsk man förlorade både arbetslöshetsersättning och praktikplats då han av religiösa skäl inte ville ta en kvinnlig intervjuare i hand. "En allvarlig felbedömning", säger DO Katri Linna, som nyligen lämnade in en stämningsansökan mot Arbetsförmedlingen. Det blir över 160 000 kronor i skadestånd till mannen om DO får bestämma. Maria Hagberg, ordförande för Nätverket mot hedersrelaterat våld, skriver att DO springer patriarkatets ärenden. Den religiösa mannen borde i stället ha anmälts till DO för diskriminering av kvinnor, skriver Hagberg i dag.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Diskrimineringsombudsmannen, DO, Katri Linna utmärker sig igen genom att driva fall som går emot kommunala regelsystem eller, som nu senast, kränker kvinnors rättigheter. Nyligen stämde Linna Arbetsförmedlingen. Eftersom en muslimsk man på en arbetsintervju på ett företag vägrade ta en kvinna i handen uteblev hans ersättning - därför påstås Arbetsförmedlingen ha handlat på "ett diskriminerande sätt". Arbetsförmedlingen sägs alltså enligt DO ha kränkt mannen. Huruvida kvinnan på företaget kände sig kränkt verkar DO däremot inte bry sig om.
Det är inte första gången DO hamnar snett. Förra gången gällde det beslöjade kvinnor som nekades tillträde till en simhall i Göteborg, då de vägrade inrätta sig i de lokala föreskrifterna om hygienisk klädsel. Göteborgs Stad stämdes på skadestånd men har nu lyckligtvis fört fallet vidare.
Man kan fråga sig om DO Katri Linna är religiös eller vad som gör att hon upprepade gånger ifrågasätter den sekulära staten och ger religionsfriheten företräde framför lagstiftning och kvinnors rättigheter.
Sverige anses vara ett av de mest jämställda och sekulära länderna i världen, även om vi har en bit kvar. Religionen är en privatsak och stat och kyrka ska vara åtskilda. Ska allmänheten tolka det som att DO ansluter sig till det intersektionalistiska förhållningsätt som går ut på att olika förtryckarordningar samverkar?
Jag har tidigare påpekat att detta förhållningssätt är katastrofalt; det åsidosätter kvinnors mänskliga rättigheter. Det innebär att religionsförtryck likställs, eller som i det aktuella fallet med mannen som vägrar ta kvinnor i hand överordnas kvinnoförtrycket.

Kvinnor utgör
mer än halva jordens befolkning, alltså är det är en majoritet som förtrycks av en minoritet. Den så kallade könsmaktsordningen skulle per definition av delar av den feministiska rörelsen innebära att patriarkatet utgörs av män.
Men Katri Linna är ett utmärkt exempel på att patriarkalt förtryck utövas av både kvinnor och män.
Genom sitt agerande utsätter hon hela den svenska kvinnokampens sköra framgångar för en stor risk. Det som tagit oss mer än hundra år att genomföra för att förbättra kvinnors villkor - delvis tack vare att vi har varit förskonade från krig och att vi har tryckt tillbaks kyrkans makt i samhället - riskerar vi att förlora genom ett trollslag.

Det tål att upprepas att hedersrelaterat våld utmärks genom att vara kvinnofientligt, homofobiskt och rasistiskt. Det har emellertid avvisats och förnekats ha samröre med religion och tradition, inte minst bland etablerade feminister i debatten, samtidigt som de flesta som kommer från religiösa diktaturer påpekar sambandet.
Mannen som nekades ersättning av Arbetsförmedlingen borde i stället anmälts av Arbetsförmedlingen till DO för diskriminering! Religiös fundamentalism hotar nämligen jämställdheten och är dessutom en grov kränkning mot sekulära muslimer som lever i Sverige. I stället för att främja jämställdhet och jämlikhet bidrar DO till att ge religiösa fundamentalister tolkningsföreträde i debatten.
Vilka kränkningar ska nästa gång leda till stämning? Ska en del sharialagar får tillämpas i Sverige, ska religiös övertygelse vägas in i fall av kvinnomisshandel? Det kan låta dramatiskt, men ger man efter för religiösa krav kommer det snart nya krav.

I Iran sker åsiktsregistrering om vilken religion man erkänner sig till, utan att uppge detta vid studier och anställning får du inte tillträde till någotdera.
I Irak har nyligen införts samma passregler som Iran som omyndigförklarar kvinnan, hon får inte ansöka om pass utan mannens tillstånd. Det finns sedlighetspolis som arresterar, åsiktsregistrerar och misshandlar. Kvinnor fängslas för att de inte följer regelsystem om klädsel.
I Iran utövas en öppen könsapartheid där kvinnor får gå på bak i bussen och har särskild ingång på universitetet. Vi lider av en oerhörd naivitet i det svenska samhället, när vi inte ser farorna med den religiösa fundamentalismen.
När det gäller mannens kvinnosyn, mannen som vägrat ta en kvinna i hand vid arbetsintervjun, vore det utmärkt att här tydligt markera avståndstagande och definitivt inte uppmuntra att mannen driver ärendet vidare.
Det ska inte gå att gömma sig bakom religiös övertygelse för att fritt kunna diskriminera kvinnor. Katri Linna gör gemensam sak med fundamentalistiska feminister som förnekar förekomst av hedersvåld, med dem som lierar sig med patriarkatet.
Det aktuella fallet med stämningen mot Arbetsförmedlingen är ett klockrent exempel på det.Maria Hagberg

Ordförare Nätverket mot hedersrelaterat våld. Maria deltar i en internationella konferensen ”Feminists for a seculare Europe” i helgen, för att tala om vikten av sekulära stater. Hon har tidigare suttit i styrelsen för feministiskt initiativ.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag