Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ditt utspel om knarkandet är ovetenskapligt, Löfven

Statsministern har fel. Gymnasieungdomar i Danderyd utgör någon promille av Stockholms befolkning. Tanken att en så liten grupp spelar en avgörande roll för narkotikahandeln i Stockholm är befängd, skriver Mattias Lindberg.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Mattias Lindberg.Foto: PRIVAT

Regeringen pekar ut en specifik socioekonomisk grupp och några enskilda kommuner som särskilt ansvariga för narkotikahandel och skjutningar. Det är orättvist mot de utpekade och leder fel i arbetet för att stoppa gängkriminaliteten.

Stefan Löfvens resonemang är befängt, skriver Mattias Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Stefan Löfvén gjorde nyligen i DN ett uttalande om hur de ska komma åt gängkriminaliteten och skjutningarna genom att minska narkotikahandeln: ”Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden.”. Morgan Johansson följer upp på Twitter och påstår att ”Det är i stor utsträckning överklassen som håller i gång narkotikahandeln i storstadsområdena. Det är belagt”. Han skriver sedan också vidare att för att kunna bekämpa narkotikan så måste man ”veta vem som köper, och vidta åtgärder”. 

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1161613143468072966

Detta är alltså regeringens nytänk om hur de ska komma åt skjutningarna. De tror sig ha identifierat att rik överklass i Djursholm driver narkotikahandeln och skjutningarna genom att förse gängen med stora inkomster från försäljning av droger. 

Regeringens bevisning håller inte

Vad är då stödet för denna teori? Morgan Johansson länkar en artikel som återger en studie av BRÅ som redogjort resultat från en enkät till skolungdomar i Stockholm. I den enkäten var det större andel ungdomar från rika Danderyd än ungdomar från fattiga områden som svarat att de prövat narkotika. 

Det finns flera uppenbara problem med denna stödbevisning. För det första är det bara skolungdomar (elever från 9:an och 2:a året i  gymnasiet) som svarat, inte alla åldrar. Dessutom är det bara i Stockholm som just dessa resultat kommer från, inte övriga landet. Det är även så att Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) årligen undersöker droganvändningen bland såväl ungdomar som vuxna, i hela landet, och de slutsatser som regeringen dragit från BRÅ:s studie om att rika köper mer knark motsägs av de flesta studier som gjorts av narkotikaanvändning i Sverige. CAN har till exempel i en rapport från 2018 visat att låg inkomst är en stor faktor som ökar risken för substansbrukssyndrom av narkotika. 

Rika använder inte mer knark

Data från Statens folkhälsoinstitut återgivna av CAN visar att ”narkotikaerfarenheter var vanligare bland arbetslösa personer eller personer med ekonomiska problem”. Det är för övrigt även så att den billigare drogen cannabis har en nettoomsättning som är större än den för amfetamin och kokain tillsammans.

Denna bild bekräftas av Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet, då han i P1 Morgon säger att det inte stämmer som Löfven påstod att rika använder mer knark, han refererar bland annat en av de undersökningar som tvärtom visat att droganvändningen är mera utbredd hos de med lägst inkomst. Det saknas helt enkelt starka belägg för att rika förser gängen med en större andel av deras inkomster från narkotikaförsäljning än grupper med lägre inkomster som regeringen hävdar. Det finns fler belägg för motsatsen, nämligen att det är de som har låg inkomst som lättare fastnar i narkotikamissbruk.

Delar av en vapengömma som hittades i Botkyrka 2018. Gängkriminaliteten ska inte skyllas på ungdomar i Djursholm, menar Mattias Lindberg.Foto: POLISEN

En befängd tanke

Framförallt faller hela resonemanget på sin orimlighet när man betänker att gymnasieungdomar i Danderyd utgör någon promille av Stockholms befolkning. Tanken att en så liten grupp spelar en avgörande roll för narkotikahandeln i Stockholm är befängd.

Det är oacceptabelt att regeringen utan starka belägg och av ideologiska skäl pekar ut en specifik socioekonomisk grupp och några enskilda kommuner som särskilt ansvariga för narkotikahandeln och för skjutningarna. Det är oacceptabelt, inte bara för att det är orättvist mot de utpekade, utan även för att det leder fel i arbetet för att stoppa gängkriminaliteten och skjutningarna. Är detta det mest begåvade som Stefan Löfven under sina år vid makten lyckats tänka ut om hur dödsskjutningarna ska minska?

 

Av Mattias Lindberg

Debattör