BORDE ERKÄNNA. Lars Ohly önskar att Moderaterna erkänner sin del i de avregleringar som han menar förvärrat den ekonomiska krisen. På bild, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Foto: Wiktor Dabkowski
BORDE ERKÄNNA. Lars Ohly önskar att Moderaterna erkänner sin del i de avregleringar som han menar förvärrat den ekonomiska krisen. På bild, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg.  Foto: Wiktor Dabkowski

Ditt parti orsakade krisen, Reinfeldt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg satsar allt på ett kort inför valet nästa år. Genom att försöka framstå som ansvarsfulla ska de vinna tillbaka folkets förtroende. Den svenska regeringen ska framstå som måttfull till skillnad från den girighet och ansvarslöshet som regerar i finanskvarteren i New York och London.
Men att skylla egna misslyckanden på andra är inte att vara ansvarsfull. Att ta ansvar är att stå för sina handlingar och deras konsekvenser.
Ett verkligt ansvarsfullt agerande av Reinfeldt och Borg vore att ta på sig ansvaret för den politik som ledde fram till dagens djupa ekonomiska kris. Moderaterna har stått för en politik som likt en bulldozer mejade ned regleringar på finans- och valutamarknaden. När dammet skingrades efter 80-talets avregleringshysteri stod vi utan skydd mot finansvalparnas spekulation och överdrivna risktagande.
1980-talet var det årtionde då politiker världen över lämnade över stora delar av sin makt till marknaden. I Sverige fattade riksdagen en lång rad politiska beslut som raserade de regler som dittills tvingat banker och andra kreditinstitut till försiktighet. Tanken var att om politikerna bara lät marknaden sköta sig själv så skulle vi alla bli rikare.

I dag betalar vi priset för denna blåögda tilltro till marknadens förmåga att reglera sig själv. I den nya avreglerade spekulationsekonomin har privata intressen kunnat kamma hem vinsterna medan vi alla gemensamt tvingats ta hand om förlusterna.
Genom en rad större och mindre beslut under första hälften av 80-talet togs i princip alla betydelsefulla regleringar av valuta- och kreditmarknaden bort. Bankernas tak för utlåning försvann liksom regleringen av valutahandeln. Dessa avregleringar gjordes utan konsekvensanalys och har förvärrat dagens världsomspännande ekonomiska kris där miljontals människor förlorat sitt levebröd, bruttonationalprodukten krymper, arbetslösheten stiger och statsskulden växer.
Vi har bett Riksdagens utredningstjänst göra en översikt över beslut i riksdagen som inneburit avreglering av valuta- och kreditmarknaderna och uppgifter om hur olika partier röstat vid besluten.
Genomgången visar att Moderaterna konsekvent tryckt gaspedalen i botten, medan Vänsterpartiet lika konsekvent bromsat.
Moderaterna ville avreglera så mycket som möjligt så snabbt som möjligt. Vänsterpartiet motsatte sig avregleringarna och varnade för konsekvenserna av en oreglerad finansmarknad. När Moderaterna i en reservation emotsatte sig att valutaregleringen skulle kunna tillämpas i krig eller annan kris föreslog Vänsterpartiet i en reservation att valutaregleringen skulle behållas.

Nu har Moderaterna plötsligt gjort en U-sväng. I sin regeringsförklaring häromdagen efterlyste Reinfeldt mer övervakning och reglering för att förhindra framtida kriser. Statsministern sa sig vilja reglera fler finansiella företag och produkter och diskutera striktare krav på kapital i bankerna.
Det är bra att Moderaterna nu bytt ståndpunkt och förespråkar förstärkta regelverk. Men det vore naturligtvis ännu bättre om de aldrig drivit igenom avregleringen. Och klädsamt om de kunde erkänna sin del i de avregleringar som förvärrat den nuvarande krisen.
Den senaste tiden har vi hört flera ekonomer varna för att aktörerna på valuta- och finansmarknaden inte har lärt av sina misstag. Det räcker inte att minska förekomsten av bonusar i bankerna. Risken finns att banker och finansinstitut i jakt på snabba vinster åter tar för stora risker. Därför är det viktigt att regering och opposition nu hjälps åt att driva på för strängare regler för finansmarknaden såväl i Sverige som internationellt. Bara så kan vi tillsammans återställa det Moderaterna rivit ned.

LARS OHLY

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag