Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dinosaurien i det offentliga rummet

Markus Uvell är vd för Timbro och ambivalent Almedalen-besökare
Foto: Ann-Sofi Rosenkvist

Almedalen är en rest från tiden när partierna styrde debatten i  samhället - det behövs något mer, något annat, skriver Markus Uvell.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som många andra politiknördar är jag förtjust i Almedalsveckan i Visby. Att under en veckas tid få frossa i politiska seminarier och höra alla partiledarna hålla tal är ren lyx för oss som är lagda åt det hållet, så att säga. Dessutom är veckan en viktig nätverksmöjlighet för oss i politik- och tyckarbranschen.

Samtidigt är Almedalsveckan ett minne av en annan tid. Inte bara är dagens PR-konsultdirigerade tyckarfestival något helt annat än när Olof Palme höll det första Almedalen-talet 1968. De politiska partiernas roll är också en annan.

En av de mest intressanta aspekterna  i Henrik Berggrens närmast outhärdligt glorifierande biografi om just Palme är vilken central roll partipolitiken spelade i dåtidens samhällsdebatt. På ett självklart sätt uppfattades partierna driva idédebatten, ur partiorganisationerna flödade den ideologiska energin.

Det är länge sedan. I dag är det en nästan absurd tanke att de politiska partierna skulle vara motorn i samhällsdebatten. Partierna har förvandlats till renodlade kampanjorganisationer, vars medlemsantal sakta men säkert närmar sig det antal som har politiska uppdrag. Gamla tiders folkrörelsepartier har blivit organisationer vars syfte är att först driva valkampanj, därefter inom sig fördela de uppdrag valresultatet för med sig. That's it.

Den idépolitiska debatten förs på annat håll: ideella organisationer, tankesmedjor, ledar- och kultursidor, sociala medier och communities på nätet. Det är sunt. I en väl fungerande demokrati lever samhällsdebatten och den politiska diskussionen i hög grad utanför partipolitiken.

Men det finns två problem. För det första att vår syn på politik fortfarande är så dominerad av partismen. Den som i Sverige uttrycker en politisk åsikt förses, snabbare än i de flesta andra länder, med partistämpel. För det andra är aktörerna utanför partierna allt för svaga. En närmast obefintlig filantropisk tradition, i kombination med rädsla hos partierna för debatter som bryter mönstret, gör det svårt för andra aktörer att växa. Vårt civilsamhälle är även på denna punkt mycket bräckligt.

Ett samhälle så dominerat av politik som det svenska, där stat och kommun lägger beslag på så stor del av medborgarnas pengar, behöver en samhälls ­ debatt som inte kontrolleras av de partier som gör anspråk på just dessa pengar. Vi behöver fler självständiga, ekonomiskt starka aktörer som driver sina respektive intressen, utan att sitta i knät på något parti.

Dagens idépolitiska utarmning är tydlig i programmet för Almedalsveckan. Hela evenemanget kretsar kring partierna, samtidigt som deras aktiviteter inte säger någonting som inte kunde sägas i en riksdagsdebatt. Det är återhållet, välrepeterat och förutsägbart. För sådan är partipolitiken, sådan måste den vara. Men det behövs något mer, något annat. Fler radikala reformförslag, fler konstruktiva idékonflikter, fler diskussioner som skär tvärs igenom blockpolitiken, fler aktörer som provocerar partiernas växande samsyn.

Bland årets många besökare i Almedalen finns en delegation från Austin, Texas, som söker inspiration för ett eventuellt liknande evenemang på hemmaplan.

Låt oss hoppas att de ser rätt sidor av Almedalen. Att de fastnar för de fantastiska nätverksmöjligheterna. Och inte låter sig nedslås av idélösa partiers pliktskyldiga närvaro, skattefinansierade särintressens rop om mer pengar till just dem, eller maniska PR-konsulters allt mer skruvade idéer för att få kunderna att nå ut genom bruset.


MARKUS UVELL

Markus Uvell är vd för Timbro och ambivalent Almedalen-besökare

FAKTA

"I dag är det en nästan absurd tanke att de politiska partierna skulle vara motorn i samhällsdebatten.