Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dina skattepengar går till hetsjakt på homosexuella

Att ha sex med någon av samma kön är förbjudet i Tanzania, och homofobisk retorik har enligt BBC ökat snabbt sedan John Magufuli valdes till president 2015. Nu vill Liberalerna att Sveriges bistånd stoppas omedelbart. Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fredrik Malm är utrikespolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: Magnus Fröderberg

Sverige måste sluta dalta med stater som trampar på människors frihet.

Stoppa genast biståndet till Tanzania, skriver Liberalernas Fredrik Malm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BISTÅND. Sverige är ett litet men solidariskt land. Vi ger årligen tiotals miljarder i bistånd. Det är både rimligt och humant eftersom Sverige är ett av världens rikaste länder, både i termer av kronor och ören men också i termer av värderingar och rättigheter. Men om Sverige ska vara en humanitär och demokratisk stormakt måste vi sluta dalta med stater som förtrampar människors frihet. Sverige måste sluta finansiera regimer som förföljer homosexuella.

Expressen skriver om hur Tanzania bedriver omfattande förföljelser av homosexuella. Regimen har inrättat en specialgrupp som ska fokusera på att gripa homosexuella. Genom tips och bevakning av sociala medier hoppas regimen kunna skicka oskyldiga människor till 30 års fängelse. Detta prioriteras dessutom samtidigt som våldtäktsmän sällan åtalas, enligt Utrikespolitiska institutet.

 

LÄS MER: Svenskt bistånd går till judehat och terror

 

Tanzania får över en miljard

Tanzania är en av Sveriges största biståndsmottagare. Enligt myndigheten Sida gav Sverige 1,1 miljarder kronor i bistånd till Tanzania förra året. Hundratals miljoner av detta stöd går till landets myndigheter, som kontrolleras av samma regim som begår häxjakt mot homosexuella. Genom kravlöst bistånd legitimerar vi auktoritära regimers system där minoriteter lever i skräck.

Genom tips och bevakning av sociala medier hoppas regimen kunna skicka oskyldiga människor till 30 års fängelse.

Men fallet Tanzania är inte unikt. HBTQ-personers rättigheter hotas och är närmast obefintliga i många länder i världen. Detta är en följd av diktatur, svag respekt för individens frihet och urgamla normer som stämplar ut sexuella minoriteter. I 85 länder i världen klassas homosexualitet som ett brott. En rad av dessa länders myndigheter är samtidigt mottagare av bistånd från Sverige. Det innebär att svenska skattebetalare delfinansierar förtrycket.

I 85 länder är det brottsligt att vara homosexuell. Sverige ger bistånd till en rad av dessa länder. Foto: SHUTTERSTOCK

Utan framsteg måste biståndet strypas

Liberalerna anser att Sverige självklart ska hjälpa dessa länder att gå i en demokratisk riktning genom bistånd – men ifall demokratiska framsteg inte görs ser vi ingen anledning att fortsätta legitimera regimer som inte vill förändras till det bättre. Det finns ingen anledning att använda våra biståndsmedel till att stödja regimer som är ointresserade av demokratiska reformer. 

 

LÄS MER: Varför tvingar ni mig som är döende att söka jobb?

 

Svenskt bistånd ska fokusera på demokratifrämjande insatser. Det är Liberalernas bestämda åsikt att demokratiska reformer långsiktigt löser många av dagens problem. Med mer yttrandefrihet och pressfrihet granskas korruption och maktmissbruk. Med starkare fri- och rättigheter får fler göra sin röst hörd och konflikter kan lösas utan våld.

Vi kan inte hjälpa alla – välj bort skurkarna

Sverige kan inte hjälpa alla. Vi måste förstås prioritera. I det sammanhanget är det orimligt att prioritera bistånd till mottagare som motarbetar demokratiska fri- och rättigheter. Sverige bör där därför omgående dra in biståndet till statsapparaten i Tanzania, och till andra länders administrationer som förvägrar invånare frihet. Stödet bör i stället omdirigeras till aktörer som vill stärka demokratin.

 

Av Fredrik Malm

Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson (L)