Dina silkesvantar hjälper inte Belarus, Ann Linde

Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fredrik Malm (L).
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Ann Lindes linje mot Belarus är fylld av kompromisser och hennes förslag svarar knappast upp mot retoriken om ett ”kraftfullt agerande”.

Linde borde ta av sig silkesvantarna och kalla en diktator för en diktator, skriver Fredrik Malm (L), Tina Acketoft (L), Joar Forssell (L), Maria Nilsson (L) och Martin Ängeby.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Utrikesminister Ann Linde skriver tillsammans med Kent Härstedt på Expressen debatt att de vill se ett kraftfullt agerande från Sverige och EU och att Sverige inte kompromissar i våra krav på demokrati i Belarus. Samma sak fördes i dag fram i riksdagens utrikesutskott och på EU-nämnden. 

Tyvärr är debattartikeln och linjen fylld av just kompromisser och Lindes konkreta förslag svarar knappast upp mot retoriken om ett ”kraftfullt agerande”. 

Goda relationer är viktigt men i det läge Belarus nu befinner sig i måste silkesvantarna av

Linde kallar i debattartikeln återkommande Belarus diktator Lukasjenko för ”president”. Det omfattande valfusket, kränkningarna av de Belarusiska medborgarnas grundläggande rättigheter och våldet mot oppositionen gör att regimen måste betraktas som helt illegitim. Ordval är viktiga. I Sveriges, utrikesministerns och EU:s ögon måste Lukasjenko betraktas som det han är: en diktator.

Efter det riggade ”presidentvalet” har tusentals fredliga demonstranter gått ut på Belarus gator för att kräva rättvisa och att de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna respekteras. Lukasjenkos svar har varit hänsynslöst. 

Brutalt och dödligt våld

Demonstranter, journalister och oppositionella har frihetsberövats. Våldet från regimen har varit brutalt och dödligt. Linde skriver i sin artikel att EU borde rikta sanktioner mot de direkt ansvariga. Men det är långt ifrån tillräckligt.

Tyvärr godtog EU-nämnden i dag Lindes halvmesyr till svensk ståndpunkt, Liberalerna var ensamma om att lämna en avvikande mening. Dels bör Sverige ställa krav på tuffa sanktioner riktade direkt mot Lukasjenko personligen. 

Brotten som nu begås av regimen mot det Belarusiska folket är dock så allvarliga att också personer med ett mer indirekt, men ändock ett faktiskt, ansvar måste träffas av sanktioner. Belarus befinner sig dessutom i ett extremt kritiskt läge där sådana sanktioner kan hjälpa den samlade oppositionen att få igenom sina krav på demokratisering. 

Av med silkesvantarna

Till sist oroas vi över att Lindes linje så omsorgsfullt värnar om den goda relationen med Belarus regim men missar att stötta viktiga kraven från oppositionen, vilka dessutom av allt att döma verkar vara presidentvalets legitima vinnare. 

Goda relationer är viktigt men i det läge Belarus nu befinner sig i måste silkesvantarna av. Krav på ”dialog med oppositionen” räcker inte. Diktatorn Lukasjenko måste avgå och lämna ifrån sig makten, ett demokratiskt nyval måste hållas och de politiska fångarna släppas.

Även om sådana krav skadar Sveriges relation med Belarus illegitima regim. 


Av Fredrik Malm (L)

Ledamot utrikesutskottet

Tina Acketoft (L)

Ledamot EU-nämnden 

Joar Forssell (L)

Ersättare utrikesutskottet och EU-nämnden 

Maria Nilsson (L)

Riksdagsledamot

Martin Ängeby

Generalsekreterare Swedish international liberal center