Henrik Thunes (M). Foto: Erja LempinenHenrik Thunes (M). Foto: Erja Lempinen
Henrik Thunes (M). Foto: Erja Lempinen
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTRikspolischef Dan Eliasson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: TOMAS LEPRINCEFoto: TOMAS LEPRINCE
 Foto: TOMAS LEPRINCE
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TTRikspolischef Dan Eliasson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Dina bortförklaringar är skamliga, Eliasson

Publicerad

Vi tvingas lägga allt större resurser på väktare för att få våra verksamheter i utsatta områden att fungera. Hur möter polisledningen detta? Jo, genom att avisera nedskärningar i mångmiljonklassen, skriver Henrik Thunes (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Dan Eliasson hävdar i ett inslag i Sveriges Radio (26/4) att skälet till den trygghetskris som råder i våra utanförskapsområden beror på att kommunerna inte engagerar sig tillräckligt. Det är inget annat än att skylla ifrån sig. 

I Sollentuna, precis som på många andra håll i Sverige, har vi ett aktivt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete som vi löpande utvecklar. Vi satsar på detta därför att det är en grundläggande rättighet att känna trygghet.

De brister som finns är snarare i den minskade polisiära närvaron och utryckningsverksamheten i Sollentuna och många andra kommuner. 

En fritidsgård i Edsberg har vid upprepande tillfällen fått verksamheten förstörd av ungdomsgäng, men trots upprepade samtal har polisen inte kommit. I ett inslag i SR i går kan vi också läsa om en handlare på Malmvägen som utpressats i flera år av kriminella gäng som varje månad krävt honom på stora summor pengar. När han inte betalar utsätts han för hot, våld och skadegörelse. Polisen bekräftar detta i inslaget men har inte lyckats gripa någon.

 

LÄS MER:  Polisen: Nu ger jag upp och slutar som polis 

 

Jag vet att de poliser vi har lokalt gör sitt bästa med de resurser som finns tillgängliga. 

Tyvärr kan följderna av att polisen inte kommer när man ringer, eller griper in när man utsätts för hot, våld och skadegörelse vara förödande. Att det får vara så här är fullständigt oacceptabelt. 

Vi behöver ett stärkt rättsväsende som går att lita på och som agerar mot brottsligheten. Men det Eliasson gör i stället för att stärka polisens förmåga är att försöka etablera bilden av en polis som tvingas städa upp efter ointresserade kommuner. 

Verkligheten förhåller sig tvärtom. I Sollentuna arbetar vi med förebyggande verksamhet genom stärkta arbetsmarknadsinsatser, att utöka antalet fritisledare och att erbjuda en skola där alla elever ges möjligheten att lyckas. I Edsberg och Tureberg som polisen själva pekar ut som särskilt utsatta områden har vi dessutom startat ett eget kommunalt trygghetsprojekt.

 

LÄS MER: Dan Eliassons budskap till poliserna: "Håll käft!" 

 

Eliasson säger även att han vill se storsatsningar på bostadsbyggande. Det är precis det som Sveriges kommuner levererar. Trots omständiga plan- och byggregler och långa överklagandeprocesser uppger Boverket att byggtakten aldrig har varit så hög nu som sedan slutet av miljonprogrammet på 70-talet.

Så Sveriges kommuner är på tå. På många håll i Sverige kämpar vi dagligen med olika åtgärder för att minska utanförskap och skapa trygghet. Men fortsatt är det polisens uppgift att upprätthålla lag och ordning. Tyvärr är det en helt annan verklighet vi lever i. I polisområde Stockholm Nord ser vi i stället hur otryggheten ökar. 

Hur möter polisledningen detta? Jo, genom att avisera nedskärningar i mångmiljonklassen.

Vanligtvis värjer vi i kommunerna oss från att staten lägger över arbetsuppgifter på oss utan finansiering. Men vi ser nu hur kommunalråd runtom i landet kräver kommunala poliser. Detta beror på att de upplever den befintliga polisnärvaron som otillräcklig eller nära obefintlig. I Sollentuna tvingas vi att lägga allt större resurser på väktare för att få våra verksamheter i utsatta områden att fungera.

Detta duger inte, Dan Eliasson. Att blunda för den kris som råder i din egen verksamhet, samtidigt som du beskyller kommunsverige för den ökande otryggheten är skamligt. Du undrar också vart de kommunala förvaltningarna är. I Sollentuna är de ute i kommunen sju dagar i veckan. Du är välkommen hit för att ta del av deras verklighet. Det kanske kan öppna dina ögon.

 

Henrik Thunes (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Sollentuna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag