Din självupptagenhet kan bli en dödlig drog

Folk som får gillaklick och uppmärksamhet kring sina bilder har en stark tendens att vilja publicera ännu mer. Det finns en koppling till narcissistiska drag, skriver beteendeterapeuten Patrik Wincent.
Patrik Wincent är beteendeterapeut, författare och programledare för "Lyxfällan".

En genomsnittlig person beräknas ta 25 000 selfies under en livstid. Mycket tyder på att detta inte är ett helt sunt beteende. 

Här är tre frågor du måste ställa dig innan du lägger ut en bild, skriver beteendeterapeuten Patrik Wincent från "Lyxfällan".

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SOCIALA MEDIER. Visste ni om att det fler människor som dör av selfies än av hajattacker varje år? En stor indisk studie som har publicerats i vetenskapstidskriften Journal of Family Medicine and Primary Care har kommit fram till att minst 259 människor i världen har dött när de försökt ta en selfie. I dag finns det en drös med forskning och studier som tyder på att användningen av sociala medier kan påverka vår mentala hälsa negativt. Vi lägger upp cirka 1 000 selfies på Instagram var tionde sekund och 93 miljoner selfies varje dag. Det har estimerats att en genomsnittlig person kommer att ta 25 000 selfies under ens livstid.

Faktorerna bakom selfie-beteendet

Vilka psykologiska faktorer driver oss till att ta selfies? 

Man vill få uppmärksamhet från så många människor som möjligt. Folk tycker om att få uppmärksamhet på sociala medier, och alla dessa gillaklick och kommentarer från vänner är ett snabbt och enkelt sätt att söka komplimanger. Man vill stärka sin självkänsla. Det hör till människans natur att vilja visa upp sina framgångar för andra, framgångar som också kan inkludera att man mår bra. Eller att man ser bra ut. Man vill stoltsera, helt enkelt. 

Mobilen och dess expressväg ut på olika sociala medier uppmuntrar beteendet. Sanningen är förstås att man i dag vet mer om effekterna av selfies. Det finns en koppling till narcissistiska drag. Man talar om ett självförstärkande belöningssystem och självobjektifiering – alltihop kopplat till fenomenet selfies. Folk som får gillaklick och uppmärksamhet kring sina bilder har en stark tendens att vilja publicera ännu mer. Och så är det ju: Narcissism präglas av en tro på att man är smartare, attraktivare och bättre än andra, men man har ändå en underliggande osäkerhet.

Låg självkänsla

Psykologer vid Brunel University i London genomförde en studie där de tillfrågade 555 användare på Facebook om de fick undersöka personlighetsdrag och motiv kring deras statusuppdateringar. De fick fylla i en enkät online kallad Big Five, där man tittade på olika personlighetsdrag, och resultatet blev följande:

• Personer med låg självkänsla lade upp fler statusuppdateringar om relationen med sin partner.

• Människor med narcissistiska drag uppdaterade mer frekvent om sina prestationer. När de fick många gillaklick stärktes deras beteende tack vare den uppmärksamhet de fick och längtade efter.

• Dessa människor med narcissistiska drag skrev också flera statusuppdateringar om sin kost och om hur de motionerade. De använde Facebook för att visa sina resultat och sitt utseende

Kvinnans märkliga förklaring

"En selfie är när du tar en attraktiv bild på dig själv och bara stirrar på den i tjugo minuter och beundrar hur ditt ansikte är sammansatt", fick jag som svar av en ung kvinna efter en föreläsning. Ett skämt? Ironi? Eller var det på allvar? Vad vet jag. Vad jag dock vet är att självupptagenheten och narcissismen har blivit ett problem, de dödar vår empati. Vi tenderar att hellre söka status och godkännande än att hitta vår egen individualitet. Självfallet är selfies i sig inte skadligt, men det är vår självupptagenhet och brist på närvaro som kan orsaka konsekvenser.

Innan ni lägger ut en bild, ställ er först dessa tre frågor:

1. Lägger jag ut den här bilden för att jag vill må bättre genom andras bekräftelse?

2. Visar jag mitt riktiga jag?

3. Lägger jag ut denna bild av mig själv för att jag känner mig ängslig eller deprimerad?


Av Patrik Wincent

Beteendeterapeut och författare