Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Din hund eller katt kan dö i vinterkylan

Din vinterutflykt kan bli slutet för din hund, om du inte tänker dig för.
Foto: Colourbox
Veterinären Caroline Andersson varnar för kylan. Det krävs färre minusgrader än vi tror för att hundar och katter ska ta skada.
Foto: PRIVAT

Din hund måste inte följa med överallt. Lämna den hellre hemma än instängd i en kall bil, som snabbt kan bli en dödsfälla.

Ett djur är ett liv som man har valt att skaffa – då är man skyldig att ta hand om det, skriver veterinären Caroline Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | HUSDJUR. I dagens samhälle betraktas husdjuren allt oftare som en del av familjen och man vill kunna ta med sig dem som vilken annan familjemedlem som helst. Ibland kan vara bättre för djuret att få stanna hemma ett litet tag.

De sista åren har det inför varje sommar varnats för att bilar kan bli en dödsfälla för djur som lämnas instängda i sommarvärmen. Trots detta är det inte allt för ovanligt att djuren blir instängda och far illa. Det som många inte tänker på är att det kan bli lika farligt för ett djur i en bil en riktigt kall dag. Temperaturen i norra Sverige kan sjunka väldigt lågt och bilen blir snabbt kall.

Lagen är tydlig: fem minus är gränsen

Många har inte koll på att det finns lagar och bestämmelser som måste följas även för den som endast har en hund eller katt. När det kommer till djur i bil står följande att läsa på Jordbruksverkets hemsida: 

"Du får inte lämna hunden eller katten utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C". 

Med detta i åtanke så lämpar det sig alltså inte alltid att ta med sig sitt djur, om man inte har möjlighet att ta med sig djuret ut från bilen också. Det är naturligt att folk gärna vill att djuren ska följa med, men det kan ibland gå till överdrift. Djuren kan inte prata så vi måste ha sunt förnuft och försöka sätta oss in i deras situation. 

Om du inte lämnar ett barn i en bil i en viss temperatur, gör det inte med ett djur heller.

Har man någon gång suttit i en bil när det är -20°C ute så har man fått uppleva hur snabbt bilen kyls ner efter att motorn stängs av. Sitter man då utan vinterkläder instängd i en bur med begränsad plats att röra sig och kallt underlag så blir det snabbt en otrevlig upplevelse. 

En del anser att ett djur är lika mycket familjemedlem som ett barn. Det innebär att djur är ett liv som man har valt att skaffa och därmed är man skyldig att ta hand om det. Om du inte lämnar ett barn i en bil i en viss temperatur, gör det inte med ett djur heller. Visst, djuren har sin päls. Men kvaliteten varierar i hög grad mellan olika raser, så att lita endast på pälsen som skydd mot kylan duger inte. Utöver detta så är öronen, oavsett pälstyp, ofta väldigt utsatta för frostskador.

Självklart gäller även detta tankesätt när det kommer till att ha djur utomhus vid låga temperaturer. Exempelvis ska djur som hålls i rastgård ha tillgång till en koja. Kojan ska, enligt Jordbruksverkets föreskrifter, vara konstruerad så att den skyddar mot blåst, direkt solsken, nederbörd, kyla och fukt. 

Färre tänker på katternas utsatthet

De flesta tänker säkert att detta är helt naturligt när det kommer till hundar, men katterna glöms oftast bort. Det är inte allt för ovanligt att man som veterinär hör "men det är bara en katt och den klarar sig väl själv". Jag blir personligen väldigt ledsen varje gång jag hör detta. 

Katter som springer fritt ute måste även de ha tillgång till någon skyddande koja som ägaren ser till att tillhandahålla. Kojan ska uppfylla samma krav om den till hund. Har man någon annan byggnad på sin tomt som uppfyller kraven duger det fint, men man kan inte ta för givet att katten själv hittar något ställe att krypa in och värma sig i. Se till att just din katt har ett mysigt krypin i närheten av ert hem. Glöm inte att katters öron är tunna och väldigt lätt får frostskador.

Att få äga ett djur är ett privilegium, det åtföljs av många skyldigheter.


Av Caroline Andersson

Legitimerad veterinär, Distriktsveterinärerna