Diktatorn som Europa har glömt bort

VÄGRAR LÄMNA MAKTEN. Alla vet att Ilham Aliev (till höger) tänker sitta kvar som president efter valet. Längst till vänster i bild: Loreen, Hans Gunnar Adén. I mitten: Faradj Koliev och Fredrik Malm.
Foto: AP

I morgon väljs diktatorn Ilham Aliev till ännu en presidentperiod - sätt in sanktioner mot regimen i Baku, skriver Loreen, Hans Gunnar Adén, Fredrik Malm och Faradj Koliev.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Människorättsaktivister i Azerbajdzjan hade hoppats att eurovisionsschlagerfestivalen i Baku ifjol, tack vare den internationella uppmärksamheten, skulle leda till förbättringar när det gäller demokrati och mänskliga rätter i landet. I stället har det blivit tvärtom: Regimen har dragit åt tumskruvarna ännu mer och ägnar sig nu åt målmedveten förföljelse av alla oliktänkande. Human Rights Watch talar om "en dramatisk försämring sedan mitten av 2012".

Alla försök till opposition inspirerade av färgrevolutionerna i Georgien och Ukraina eller av den arabiska våren slås brutalt ned. Församlingsfriheten inskränks. Kritiska röster tystas, bland annat genom att aktivister döms för vapen- eller narkotikainnehav sedan myndigheterna placerat droger eller vapen hos dem.

Enligt det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser publicerar hamnar Azerbajdzjan på 156:e plats bland 179 länder i världen, intill Vitryssland (157:e plats). När det gäller förmågan att ordna meningsfulla politiska val får Azerbajdzjan sedan några år tillbaka, enligt Freedom House, det allra sämsta betyget. Lika dåligt betyg bland "Nations in Transit" får endast Vitryssland, Turkmenistan och Uzbekistan.

I morgon äger presidentvalet rum i Azerbajdzjan med totalt tio kandidater. Av dessa är egentligen endast två värda att nämnas, nämligen den sittande presidenten Ilham Aliev och den förenade oppositionens kandidat, Camil Hasanli. De största oppositionspartierna hade ursprungligen enats om en annan gemensam kandidat, den berömde och allmänt aktade filmregissören Rustam Ibrahimbekov. Denne vägrades emellertid ställa upp, eftersom han har dubbelt medborgarskap och inte lyckades avsäga sig sitt ryska medborgarskap i tid. En annan oppositionspolitiker som velat ställa upp i presidentvalet men förhindras att göra det är Ilgar Mammadov. Han sitter häktad sedan sju månader, på felaktiga grunder anklagad för uppvigling.

Ibrahimbekov hade tack vare sin popularitet kanske kunnat utmana Aliev på allvar. Europarådet har i ett uttalande beklagat "bristen på trovärdiga utmanare till sittande president". I själva verket har Alievs regim aldrig haft för avsikt att hålla några verkliga val: alla vet att Aliev tänker sitta kvar som president under åtminstone en tredje femårsperiod.


När president Aliev efterträdde sin far Hejdar Aliev på presidentposten 2003 hoppades många att regimen skulle mjukas upp i demokratisk riktning. I stället har det blivit tvärtom: Freedom House räknar nu Azerbajdzjan som en så kallad befäst auktoritär regim tillsammans med Ryssland, Vitryssland och de flesta centralasiatiska stater i rankingen"Nation in Transit".

Den personkult som far och son Aliev är föremål för leder nästan tankarna till Nordkorea. Den utbredda korruptionen i landet är nära förknippad med den halvfeodala klansamhällestruktur som råder - Azerbajdzjan är ett av världens mest korrumperade länder (i nivå med Nigeria och betydligt värre än Vitryssland). Nya lagar stiftas för att skydda Alievs familj och den styrande eliten från all kritik mot deras sätt att lägga beslag på landets stora oljeintäkter på befolkningens bekostnad.

Redan när Aliev "omvaldes" förra gången rådde likgiltighet eller uppgivenhet bland Azerbajdzjans befolkning. Alla visste att valet var en formell procedur som under sovjettiden, endast ett spel för gallerierna. Det blir säkert likadant denna gång. Aliev bryr sig inte heller denna gång om att bedriva någon aktiv presidentvalskampanj - "han behöver inte det", förklarar hans anhängare trosvisst. Nej, inte behöver han det när oppositionen berövas nästan alla möjligheter att på allvar göra sin röst hörd.

Några tecken på valfeber står inte att finna: inga valaffischer, knappast några valmöten, få politiska debatter i massmedierna. Fria och rättvisa val har aldrig ägt rum i Azerbajdzjan och kommer inte att göra det den här gången heller. "Hur kan Azerbajdzjan hålla fria val när oppositionsledare, journalister och aktivister sitter bakom lås och bom och folk inte kan tala fritt?", undrade en azerisk journalist häromdagen.


EU har sedan länge fört en politik gentemot Vitryssland, utifrån att landet uppfattas som "Europas sista diktatur". Men att så skulle vara fallet stämmer inte: Vitryssland delar den platsen med Azerbajdzjan. Även i förhållande till Azerbajdzjan måste europeiska värderingar hävdas och försvaras på ett kraftfullt sätt, kanske genom riktade sanktioner mot regimen i Baku. Europarådet, OSSE och FN måste också uppmanas att kräva att Azerbajdzjan verkligen lever upp till de åtaganden man gjort som medlemsland.


HANS GUNNAR ADÉN

Hans Gunnar Adén var Sveriges ambassadör i Azerbajdzjan 2007–2010.

FARADJ KOLIEV

Faradj Koliev är doktorand i statsvetenskap vid Stockholms universitet och svensk-azerbajdzjaner.

LOREEN

Lorine ”Loreen” Talhaoui är artist och vann Eurovisionsschlagerfestivalen i Baku 2012

FREDRIK MALM

Fredrik Malm är riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson i Folkpartiet.