Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dick Malmlund: Julshopping som en demokratisk handling

Ett sätt att demonstrera sitt stöd för det svenska samhällets öppenhet är att fortsätta leva som vanligt, skriver Dick Malmlund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

DICK MALMLUND
Dick Malmlund är säkerhetschef för Svensk Handel. Han har en gedigen erfarenhet av säkerhetsfrågor från sin karriär inom näringslivet och polisen

Sprängningarna mitt i lördagshandeln har på ett mycket tydligt sätt förändrat stämningen inför jul. Med största sannolikhet finns ett politiskt motiv: Det anges i det mejl som skickades ut innan explosionerna.
Där pekas på de svenska fredsbevarande styrkorna i Afghanistan och Lars Vilks rondellhundar.
Hade bomberna fungerat som de var avsedda hade det lett till betydligt fler än en dödad och två lindrigt skadade.
Tryckfrihet, yttrandefrihet, demonstrationsrätt är grundstenar i vår demokrati. Men med dessa friheter följer också ett ansvar, att fundera över för vem jag utnyttjar min frihet. Och på vems bekostnad?

Är det för att stärka demokratin
eller för att aldrig avstå från rätten att säga det som provocerar mest?
Bilden av det lugna och trygga Sverige har förändrats. Jag har sett det under de 30 år som jag arbetat för att skapa säkerhet hos företag och enskilda människor. Tron, att "detta händer inte oss", har blivit svagare. Vi har flera exempel där personer skjuter ihjäl helt oskyldiga människor på allmän plats. Det har hänt att skolelever blblivit mördade under skoltid. Och att avrättningar har beställts ungefär som man beställer en semesterresa. Det är klart att allt detta påverkar våra liv.
Handeln och servicenäringen bygger på öppenhet och tillgänglighet. Det ska vara lätt att ta sig runt i stan. Butikerna skall förmedla en positiv upplevelse och det ska kännas tryggt och säkert.

I andra länder
där politiska attentat har drabbat oskyldiga, har människor fortsatt att röra sig i sina städer. De har besökt butiker, restauranger, biografer och teatrar. De har gjort det som ett stöd för det öppna samhället. De har gjort det för att bevara sitt eget samhälle. Det visar erfarenheter bland annat från New York.
Ett sätt att demonstrera sitt stöd för det svenska samhällets öppenhet är att fortsätta leva som vanligt men inget hindrar att man ökar vaksamheten.
Vi har utsatts för ett terrorangrepp. Och vi vet inte om det är en enstaka person, eller flera bakom angreppet. Med rädsla följer lätt hat och krav på förenklade lösningar. Men det är viktigt att inte peka ut någon eller några innan polisens utredningar är klara.

Självklart ska vi inom handeln göra allt som står i vår makt för att kunder och anställda ska känna sig trygga i våra butiker. Inom bevakningsbranschen finns det 25000 väktare och ordningsvakter i Sverige. De har en mycket bra utbildning. Nu inför julhandeln är alla resurser redan uppbokade men vi kommer att göra omprioriteringar så att fler väktare och ordningsvakter kommer att finnas i butikerna

Som en del av det samhälle, som vi är så rädda om, kommer vi att fortsätta verka för öppenhet och tolerans mot människor från alla länder och kulturer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!