Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Dialog bättre än att terrorstämpla Hamas"

Fredrik Malm bekymrar sig över att det svenska medieklimatet inte är tillräckligt generöst för att fritt häckla muslimer. Yttrandefriheten är fundamental, men måste hanteras ansvarsfullt. Satir är effektiv när den häcklar makt, men plump när den riktar sig mot redan utsatta.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Många muslimer upplever utanförskap, marginalisering och kulturell isolering. Ett fåtal kriminella söker legitimitet i religionen för våldshandlingar. Detta måste stävjas så att vi också kan hantera underliggande problem.

Peter Weiderud

Socialdemokrater för tro och solidaritet vilar på en envis tradition av dialog för att nå politisk förändring. Därför ansåg vi det fel att terrorstämpla Hamas, att vägra tala med palestinska regeringen efter valet 2006. Som socialdemokrater är vi Hamas politiska motståndare, men ser ett ansvar i att medverka till avstånd från våld mot civila och erkännande av Israels rätt att existera. Annars saknas förutsättningar för tvåstatslösning och fred.

Jag delar Malms uppfattning att IS terror måste hanteras militärt. Men det gäller att använda våld med försiktighet och folkrättslig medvetenhet. IS ställning är bland annat en konsekvens av USA:s agerande i invasionen av Irak 2003. Irakisk militär och samhällsbärande strukturer slogs sönder och förnedrades. Etniska och politiska motsättningar släppte lös ett sekteristiskt våld som nu når förödande uttryck.

Folkpartiet stödde USA:s invasion. Vi socialdemokrater gjorde det inte. För vi vet att politiska lösningar är överlägsna militära och att folkrätten alltid måste värnas.

Samma hållning bör vägleda oss nu, i ökande motsättningar både i Sverige och Mellanöstern.

 

Peter Weiderud

förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet