Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det var ju M:s politik som bäddade för flyktingkrisen

Heléne Fritzon är Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet.Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
M-topparna Tomas Tobé och Maria Malmer Stenergard riktade hård kritik mot regeringens migrationspolitik: ”Djupt oansvarig”.

Många minns Fredrik Reinfeldts tal om ”öppna era hjärtan”. Det är ingen hemlighet att Sverige var allt annat än rustat för flyktingkrisen 2015. 

Det var M:s svaga migrationspolitik vi fick ta över. Nu pekar de finger i stället för att rannsaka sig själva, skriver Heléne Fritzon (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det märks att stressnivån är hög hos den moderata partiledningen. Ena dagen görs det utspel om att jag och mitt parti är irrelevanta inför EU-valet. Några dagar senare är vi måltavla för Moderaternas krystade utspel i migrationsfrågan, denna gång på Expressens debattsida

Jag kan förstå att Moderaterna är desperata. Är det någon som vet var M står i politiken anno 2019, förutom att sänka skatterna? Svaret på den frågan är nej, och förvirringen total. Inte minst i migrationsfrågan har M visat sig både svajiga och svaga. I det läget är det kanske lätt att peka finger på någon annan i stället för att göra en ordentlig självrannsakan. 

Sverige dåligt rustat efter Reinfeldt

Det Tomas Tobé och Maria Malmer Stenergard inte skriver i sin debattartikel är nämligen att det var Moderaternas migrationspolitik vi socialdemokrater fick ta över 2014. Det var efter deras egen regering som vi fick skärpa migrationspolitiken. Många minns dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal om ”öppna era hjärtan”. Det är ingen hemlighet att Sverige var allt annat än rustat för flyktingkrisen 2015. 

Socialdemokraternas position är och har varit tydlig. Vi står upp för en reglerad och hållbar migration. Den som kommer till Sverige ska prövas och tas emot på ett rättssäkert sätt. Det är därför vi utökade resurserna till Migrationsverket och till svensk gränskontroll. Den som får avslag på sin asylansökan ska återvända. Den som får stanna ska snabbt in i arbete och bidra till vår gemensamma välfärd. Och ska detta lyckas måste alla hjälpa till. Det är också därför vi fattat beslut om att alla Sveriges kommuner solidariskt ska dela på ansvaret för de som kommer hit – trots motstånd från Moderaterna. 

Sverige har gjort sitt

Vi i Sverige gjorde vårt. Nu kräver vi att alla EU-länder tar sitt ansvar. Är det så att något eller några av medlemsstaterna inte tar sitt ansvar vill vi dessutom att det blir ekonomiskt kännbart. Detta torde vara en självklar position för alla svenska politiker som vill verka på europeisk nivå. Men inte för Moderaterna. 

Det sistnämnda är lika svagt som det är ansvarslöst. Tyvärr är det kanske det vi har att förvänta oss av ett parti som både är vilset och i kris.

 

Av Heléne Fritzon

Socialdemokraternas toppkandidat till EU-parlamentet