Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det tredje könet – ska det också könsneutraliseras?

"Målet är ett tolerant samhälle och ett öppet samhälle", säger socialminister Annika Strandhäll. Effekten kan dock snarare bli att människor blir indelade i grupper och att det skapar ett ”vi och dem”, skriver Erika Ohlsson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Erika Ohlsson är beteendevetare och debattör.Foto: Levani Levanidze

Vi kan acceptera och värna om olika sexuella läggningar eller könsöverskridande identiteter utan att hitta på fler kön – som inte finns i verkligheten.

Politiska beslut och lagar borde baseras på fakta, skriver Erika Ohlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | DET TREDJE KÖNET. Båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill nu utreda möjligheterna att införa ett tredje juridiskt kön.

"Målet är ett tolerant samhälle och ett öppet samhälle", säger socialminister Annika Strandhäll.

Det kan finnas en välvilja i att utreda ett tredje kön, att vara inkluderande mot dem som identifierar sig som annat än man och kvinna. Oavsett sexuell läggning, existerar det dock bara två biologiska kön och det finns än så länge inga bevis på att det existerar något ytterligare. Att den mänskliga arten har två kön - ”man” och ”kvinna” är biologisk fakta, precis som att jorden är rund och att solen ger oss värme och ljus.

Ska det lagstiftas om fler än två juridiska kön baserat på en subjektiv uppfattning, behöver vi betydligt fler än bara ett tredje. Vi kan komma att behöva lika många ”kön” som det finns människor.

Stannar det verkligen vid ett tredje kön?

Om regeringen nu vill utreda om att tillföra ett tredje juridiskt kön kommer detta vara ett fiktivt kön – baserat på subjektiva uppfattningar om vad individer vill identifiera sig som. Ska det lagstiftas om fler än två juridiska kön baserat på en subjektiv uppfattning, behöver vi betydligt fler än bara ett tredje. Vi kan komma att behöva lika många ”kön” som det finns människor. Varje individ som identifierar sig som något annat än man eller kvinna, borde väl då med den tankegången rimligtvis få registrera just sitt upplevda kön.

Att förhålla sig till fakta och verkligheten behöver inte vara ett motsatsförhållande till att ge alla människor samma rättigheter och möjligheter. Vi kan acceptera och värna om olika sexuella läggningar eller könsöverskridande identiteter utan att hitta på fler kön - som inte finns i verkligheten.

Ska det tredje könet också könsneutraliseras?

Förslaget om att utreda fler kön kommer dessutom från samma partier – som nu har ändrat i skolplanen för att göra eleverna könsneutrala. Den nya skolplanen säger att skolan ska använda orden "elever" och "barn" i stället för "flickor" och "pojkar". Det kan då anses väldigt paradoxalt att utreda om att addera ytterligare ett kön – som sedan ska könsneutraliseras.

 

LÄS MER: Den könsneutrala skolan strider mot vår natur 

LÄS MER: Fridolin: Här är hela listan på allt "genusflum" som jag vill införa

 

Vidare i sitt hbtq-politiska program presenterar Socialdemokraterna att de vill se åtgärder för mer kunskap om hbtq-personer inom skolan, vården, kommuner och landsting.

Ska människor med olika sexuell läggning behandlas olika inom skolan, vården, kommunen och landsting? Skolans uppgift är att tillhandahålla utbildning till alla som har rätt till det, vården ska ge vård till alla som har behov av det – och den samhällsservicen ska vara exakt lika för alla. Lär sig hbtq-personer att läsa och skriva på ett annorlunda sätt? Har en människa med heterosexuell läggning annorlunda lungor eller hjärta än en individ med homosexuell läggning?

Risk för ett "vi och dem"

Visst är det viktigt att vi alla (inklusive verksamma inom offentlig verksamhet) är medvetna om att det finns människor med olika sexuell läggning och att ingen ska särbehandlas på grund av det – men det finns redan lagstiftat i Sverige och kan nog anses som allmän vedertagen kunskap. Effekten av denna form av utredningar och offentliga uttalanden kan snarare bli  att människor blir indelade i grupper och att det skapar ett "vi och dem" mellan heterosexuella och hbtq-personer.

Ett samhälle bör inte dela in människor i grupper efter olika sexuella preferenser eller andra personliga egenskaper och attribut. Vi ska inte kallas för ”hbtq-personer” eller ”hetero-personer” – utan kallas för människor och individer och behandlas lika i samhället och inför lagen. Vidare behöver vi basera politiska beslut och lagar på verklig fakta såsom att det bara finns två biologiska kön. Först då har vi ett öppet, tolerant, rättssäkert och demokratiskt samhälle.

 

Av Erika Ohlsson

Beteendevetare och debattör