Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det tar 180 dagar att bli fattiggjord i Sverige

Annika Strandhäll (S).
Foto: Maja Suslin.
Foto: Ronny Johannesson

Den röd-gröna regeringen skulle "laga Sverige". Men det syns varken i politiken eller i den praxis som nu tillämpas. Jag lever i en ständig kamp och med en evig blåslampa från Försäkringskassan – utan möjlighet till försörjning, skriver Birgitta Henriksson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är en 53-årig, högutbildad ekonom, egenföretagare och mamma. Jag saknar i dag nästan all arbetsförmåga efter att jag 2013 sjukdomsdebuterade i diagnosen utmattningssyndrom.  

Jag insjuknade efter några tuffa på som heltidsarbetande och med ett stort engagemang i jobb, föreningar, vänner och släkt. 2016 blev jag utförsäkrad två gånger. Jag lever nu i en ständig kamp och med en evig blåslampa från Försäkringskassan, utan möjlighet till försörjning.

När den röd-gröna regeringen tillträdde lovade man att ”laga Sverige”. Stupstocken i sjukförsäkringen togs bort. Det sägs att alliansen förlorade valet på sin hårda linje som resulterade i utförsäkring av välfärdsstatens mest utsatta, de sjuka. Men att vilja rätta till det syns varken i politiken eller i den praxis som nu tillämpas. Regeringen Löven vill sänka sjuktalen och sätta stopp för den skenande sjukfrånvaron.


LÄS MER: Min fina bror är ingen fuskare


Vi lever nog de flesta i förhoppning att det finns ett skyddsnät som fångar upp oss när vi blir sjuka. Vi har gemensamt byggt upp ett system som genererat stora överskott. En försäkring som skall ge ekonomisk trygghet vid sjukdom. Just det – en försäkring, inte ett bidrag. Att sjukförsäkringen har varit en riktig kassako för landet råder ingen tvekan om. Arbetsgivaravgifterna har finansierat detta. Regeringar har gnuggat händerna och använt överskottet, nu senast till jobbskatteavdrag. Socialförsäkringen går 20 miljarder plus varje år sedan 2006. Samtidigt rapporteras det om underskott. När systemet infördes var det för att försäkra alla medborgare.  

Är det inte dags att sluta stjäla av dessa höga ”premier” när vi inte får valuta för pengarna? Ska vi gladeligen betala för en sjukförsäkring men inte förvänta oss att få ta del av den om vi blir sjuka?

De nio första månaderna 2016 hade utförsäkringarna fördubblats i jämförelse med samma period året innan, från 7 000 till 14 000. Omprövningen har ökat med 600 procent med en väntetid på 25 veckor. Detta är helt oacceptabelt. Människor är förtvivlade och kämpar för sin existens. Vad blir notan för detta? Kompletteringar, specialistutredningar och slutligen kostnaden för överklagande till Förvaltningsrätten. Ett stort, svart hål där enorma resurser försvinner. Ska vi foga oss i vansinnet?


LÄS MER: Jag måste vara en guldklimp för dig och regeringen, Strandhäll


Det tar i dag 180 dagar att bli fattiggjord i Sverige. 180 dagar är gränsen i rehabiliteringskedjan när man, trots sjukdom, skall pröva sin arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. För sjuk för att arbeta enligt doktorn, mirakulöst friskförklarad av FK men inte arbetsför enligt Arbetsförmedlingen. Rehabiliteringskedjan visar sig vara en ”utrensningskedja”. Noll kronor till räkningar. Inkassobrev, hot om kronofogde och slutligen kanske vräkning. Sedan återstår bara försörjningsstöd.

Man talar ofta om samhällskontraktet i debatten. Där vi förbinder oss att följa lagar och regler och betala den skatt som beslutats. Samhället tillhandahåller det man utlovar i form av välfärd och skydd.

Om samhället inte uppfyller sina åtaganden och bevisligen stjäl ur socialförsäkringen har samhället brutit kontraktet med medborgarna. De röd-gröna får se upp, om medkänslan försvinner i jakten på kostnader hoppas jag de blir rejält straffade av väljarna. För de som beslutar och skickar oss in i fattigdom är våra politiker som är satta att göra sitt allra bästa för oss, folket. Vad gjorde du för fel?

Jo, du råkade bli sjuk. Pengar finns, men i fel fickor och på fel konton.


Birgitta Henriksson

 Sjukskriven sedan fyra år