Annika Strandhäll (S). Foto: Maja Suslin.Annika Strandhäll (S). Foto: Maja Suslin.
Annika Strandhäll (S).  Foto: Maja Suslin.
Foto: Ronny JohannessonFoto: Ronny Johannesson
 Foto: Ronny Johannesson

Det tar 180 dagar att bli fattiggjord i Sverige

Publicerad

Den röd-gröna regeringen skulle "laga Sverige". Men det syns varken i politiken eller i den praxis som nu tillämpas. Jag lever i en ständig kamp och med en evig blåslampa från Försäkringskassan – utan möjlighet till försörjning, skriver Birgitta Henriksson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag är en 53-årig, högutbildad ekonom, egenföretagare och mamma. Jag saknar i dag nästan all arbetsförmåga efter att jag 2013 sjukdomsdebuterade i diagnosen utmattningssyndrom.  

Jag insjuknade efter några tuffa på som heltidsarbetande och med ett stort engagemang i jobb, föreningar, vänner och släkt. 2016 blev jag utförsäkrad två gånger. Jag lever nu i en ständig kamp och med en evig blåslampa från Försäkringskassan, utan möjlighet till försörjning.

När den röd-gröna regeringen tillträdde lovade man att ”laga Sverige”. Stupstocken i sjukförsäkringen togs bort. Det sägs att alliansen förlorade valet på sin hårda linje som resulterade i utförsäkring av välfärdsstatens mest utsatta, de sjuka. Men att vilja rätta till det syns varken i politiken eller i den praxis som nu tillämpas. Regeringen Löven vill sänka sjuktalen och sätta stopp för den skenande sjukfrånvaron.


LÄS MER: Min fina bror är ingen fuskare

 

Vi lever nog de flesta i förhoppning att det finns ett skyddsnät som fångar upp oss när vi blir sjuka. Vi har gemensamt byggt upp ett system som genererat stora överskott. En försäkring som skall ge ekonomisk trygghet vid sjukdom. Just det – en försäkring, inte ett bidrag. Att sjukförsäkringen har varit en riktig kassako för landet råder ingen tvekan om. Arbetsgivaravgifterna har finansierat detta. Regeringar har gnuggat händerna och använt överskottet, nu senast till jobbskatteavdrag. Socialförsäkringen går 20 miljarder plus varje år sedan 2006. Samtidigt rapporteras det om underskott. När systemet infördes var det för att försäkra alla medborgare.  

Är det inte dags att sluta stjäla av dessa höga ”premier” när vi inte får valuta för pengarna? Ska vi gladeligen betala för en sjukförsäkring men inte förvänta oss att få ta del av den om vi blir sjuka?

De nio första månaderna 2016 hade utförsäkringarna fördubblats i jämförelse med samma period året innan, från 7 000 till 14 000. Omprövningen har ökat med 600 procent med en väntetid på 25 veckor. Detta är helt oacceptabelt. Människor är förtvivlade och kämpar för sin existens. Vad blir notan för detta? Kompletteringar, specialistutredningar och slutligen kostnaden för överklagande till Förvaltningsrätten. Ett stort, svart hål där enorma resurser försvinner. Ska vi foga oss i vansinnet?

 

LÄS MER: Jag måste vara en guldklimp för dig och regeringen, Strandhäll

 

Det tar i dag 180 dagar att bli fattiggjord i Sverige. 180 dagar är gränsen i rehabiliteringskedjan när man, trots sjukdom, skall pröva sin arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden. För sjuk för att arbeta enligt doktorn, mirakulöst friskförklarad av FK men inte arbetsför enligt Arbetsförmedlingen. Rehabiliteringskedjan visar sig vara en ”utrensningskedja”. Noll kronor till räkningar. Inkassobrev, hot om kronofogde och slutligen kanske vräkning. Sedan återstår bara försörjningsstöd.

Man talar ofta om samhällskontraktet i debatten. Där vi förbinder oss att följa lagar och regler och betala den skatt som beslutats. Samhället tillhandahåller det man utlovar i form av välfärd och skydd.

Om samhället inte uppfyller sina åtaganden och bevisligen stjäl ur socialförsäkringen har samhället brutit kontraktet med medborgarna. De röd-gröna får se upp, om medkänslan försvinner i jakten på kostnader hoppas jag de blir rejält straffade av väljarna. För de som beslutar och skickar oss in i fattigdom är våra politiker som är satta att göra sitt allra bästa för oss, folket. Vad gjorde du för fel?

Jo, du råkade bli sjuk. Pengar finns, men i fel fickor och på fel konton.

 

Birgitta Henriksson

 Sjukskriven sedan fyra år

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag