Vi går till val på 14 000 fler i vården fram till 2022, skriver Lena Rådström Baastad. Foto: JAN WIRIDENVi går till val på 14 000 fler i vården fram till 2022, skriver Lena Rådström Baastad. Foto: JAN WIRIDEN
Vi går till val på 14 000 fler i vården fram till 2022, skriver Lena Rådström Baastad. Foto: JAN WIRIDEN
Lena Rådström Baastad är partisekreterare för Socialdemokraterna. Foto: SocialdemokraternaLena Rådström Baastad är partisekreterare för Socialdemokraterna. Foto: Socialdemokraterna
Lena Rådström Baastad är partisekreterare för Socialdemokraterna. Foto: Socialdemokraterna

Det största programmet för trygghet i modern tid

Publicerad

Samhället är starkare i dag än när den S-ledda regeringen tillträdde, men arbetet är långt ifrån klart.

Därför har vi presenterat det största trygghetsprogrammet i modern tid, skriver partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VALET 2018. Den S-ledda regeringen har skapat ett ekonomiskt utrymme till följd av en effektiv ekonomisk politik. Tillväxten ska användas till att ytterligare stärka tryggheten i Sverige och bygga ett starkare samhälle. Det ska användas till att anställa fler sjuksköterskor och poliser, en fungerande integration som håller ihop Sverige och till att trygga ekonomin för våra äldre. Det ska inte användas till lägre skatter för de som har mest.

Trygghetsförslagen som Socialdemokraterna lagt fram handlar om reformer för höjda pensioner för de som slitit hårt i yrkeslivet, om stora satsningar på fler anställda i vården för att minska vårdköerna, om skärpt kontroll av religiösa friskolor och om en åtstramning av arbetskraftsinvandringen. 

Arbetskraftsinvandring ska bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige.

Det största trygghetsprogrammet – någonsin

Vi går till val på det som kommer blir det största trygghetsprogrammet i modern tid med bland annat:

  Höjda pensioner för de som slitit hårt i yrkeslivet: 6 av 10 pensionärer får höjd pension med 600 kronor i månaden om Socialdemokraterna kommer i regeringsställning efter valet. En satsning på totalt 4 miljarder kronor.

Stor satsning på vården: 14 000 fler i vården fram till 2022, fler möjligheter för vårdanställda att fortbilda sig och ett arbetsmiljölöfte till Sveriges välfärdsarbetare med sänkta sjuktal och bättre arbetstider.

Arbetskraftsinvandring stoppas: Ska bara tillåtas när det inte går att hitta rätt personer i Sverige. Jobb i yrken där det inte råder brist på arbetskraft ska gå till arbetslösa personer i Sverige. I dag har Sverige mer liberala regler för arbetskraftsinvandring än något annat jämförbart land.

Hårdare regelverk och skärpt tillsyn för religiösa friskolor: Alla pojkar och flickor ska ha samma rätt till en bra skolgång oavsett var de är födda, vilka föräldrar de har och vilken religion de tror eller inte tror på.

En hållbar migrationspolitik: Asylrätten ska värnas. Sverige ska ta emot sin andel av EU:s totala mottagande sett till vår befolknings storlek. Mottagandet ska ske i mer ordnad form framöver, att integrationen ska gå snabbare och vi ska fortsätta arbetet för att få fler länder att ta sitt ansvar för människor på flykt.

Sjukvårdens hjältar ska stöttas

Sverige är i ett avgörande läge. Moderaterna vill fortsätta med skattesänkningar för de som redan har mest, lägre löner för vissa och en svagare välfärd. Resultatet blir ett otryggare Sverige. Även Sverigedemokraterna har lagt fram förslag om sänkt skatt för de som tjänar allra mest. Det kan vi inte gå med på.

Socialdemokraterna säger att när du är som svagast ska vår gemenskap vara som starkast. Därför prioriterar vi satsningar på den gemensamma och solidariskt finansierade välfärden. I det starka Sverige vill vi ge sjukvårdens hjältar de arbetsförhållanden och de kollegor som de förtjänar. Lika viktigt är att det ska vara tryggt att bli äldre i Sverige. De som har byggt upp vår välfärd och arbetat ett helt liv har rätt till det. Därför går vi till val på att förbättra pensionärernas ekonomi.

Läget är bättre än när vi tillträdde

Samhället är starkare i dag än när den socialdemokratisk ledda regeringen tillträdde, det är mer personal i vård och skola, fler utbildar sig till poliser, ekonomin är stark och cirka 300 000 fler har ett jobb att gå till. Sverige går framåt. Men arbetet är långt ifrån klart. Vägvalet står mellan att gå tillbaka till nedskärningar, skattesänkningar och privatiseringar eller att fortsätta framåt och bygga ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige - tillsammans.

 

Av Lena Rådström Baastad 

Partisekreterare Socialdemokraterna

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag