Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det stora avslöjandet återstår för Snowden

Avlyssningsskandal. Genom övervakningsprogrammet PRISM har den amerikanska säkerhetstjänsten fått tillgång till privat kommunikation på bland annat Facebook, enligt Edward Snowdens avslöjande. Foto: Patrick Semansky/AP

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När Edward Snowden tillsammans med tidningarna The Guardian och Washington Post gav oss en inblick i hur National Security Agency, NSA, har övervakat internet, fick vi ett namn på något som vi hittills bara har kunnat gissa oss till. Snowden läckte nämligen hemliga dokument som beskrev ett system vid namnet PRISM, som sedan 2007 har utformats för att spana på sociala medier. PRISM täcker in de allra största tjänsterna som människor runt om i världen använder sig av på daglig basis, från Googles tjänster till Facebook, från Apple till Microsoft, ja till och med det en gång svenskägda företaget Skype ingår i avlyssningsprogrammet.

Men blir någon egentligen överraskad? Nätaktivister har sedan länge utgått från att dessa tjänster har varit under konstant övervakning. Jag har själv föreläst i flera år om hur hårt övervakat internet är men jag har aldrig stött på någon som har ifrågasatt mig. Kanske blev vi i Sverige avtrubbade efter att FRA-lagen drevs igenom under 2008, vilket förvisso inte skedde utan protester. Några år senare implementerades EU:s datalagringsdirektiv och i ljuset av den arabiska våren fick vi i närbild se hur politiska aktivister kartlades via sociala medier.

 

Kanske har övervakningen på internet gjort att vi helt och hållet har vänt på en viktig föreställning. Före internet frågade man sig vad man egentligen behövde göra för att bli föremål för statlig övervakning. Kanske skulle det krävas att man var kommunist, kriminell eller sysslade med spionage. Först då påbörjades kartläggningen av ens liv. Nu är förhållandet omvänt: Vi har vant oss vid att vi är konstant övervakade, att allt vi gör på internet snappas upp av någon, i något syfte. Ansträngningen ligger inte i att uppfylla kriterierna för att bli övervakad, utan i stället anstränger vi oss, åtminstone ibland, för att slippa bli övervakade.

De flesta undviker övervakning genom att undvika internet. Vi delar inte med oss av vad som helst i sociala medier, vi lämnar inte ut hela våra liv till till en osäker medieteknologi där vi förlorar kontrollen så fort vi kopplar upp oss.

Men många går ett steg längre och använder olika tekniska lösningar för att anonymisera sin nättrafik och dölja innehållet med hjälp av kryptering. När vi gör bankärenden eller handlar med ett kreditkort, utgår vi från att betalningen kan ske på ett säkert sätt, tack vare att trafiken krypteras innan den färdas över internet. Kryptering kan man använda för all form av trafik, även när man chattar eller mejlar med sina vänner. Mjukvaror som exempelvis Tor gör att man kan undvika många former av övervakning, och dessa används dagligen, framför allt av människor som lever i grymma diktaturer.

Den stora frågan är hur pass effektiva NSA (eller FRA för den delen) är på att knäcka dessa krypteringsmjukvaror. Så som det ser ut nu utgör de det enda skyddet mot ett övervakningsprogram som omfattar nästan alla sociala medier och som fångar in nästan all internettrafik. NSA kommer aldrig själva att berätta detta, det är deras största hemlighet. Det är en uppgift som måste läcka, men den som läcker kommer att betala ett högt pris, kanske högre än Snowden.


Vare sig du vill eller inte är du som läser detta redan en del i NSA:s övervakningsprogram. Det finns knappt några sidor kvar på internet som inte är utsmyckade med en "gilla-knapp" till Facebook eller indexerade av Googles sökmotor. Du är en tunn strimma av ljus i det spektrum som fångas in av PRISM. Huruvida du kan dölja dina spår eller inte, fortsätter att vara en öppen fråga.

 

CHRISTOFFER KULLENBERG

är nätaktivist och forskare i Vetenskapsteori vid Göteborgs universitet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!