Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det stinker hemskt från Almedalen

Henry Bronett.
Foto: Jan Düsing
Visby under Almedalsveckan.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Syftet med Almedalen var att göra demokrati och politik viktig för människor. Ni förvandlar den till billig teater, skriver Henry Bronett.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Hur tänker ni, som på ett professionellt plan framför åsikter kring ett nutida och ett framtida Sverige? Ni som har möjligheten att skapa bättre förutsättningar för, och odla, stärka vår demokrati? Ni privilegierade journalister, debattörer, politiker och andra ledare som söker uppmuntra det konstruktiva samtalet (eller gör ni?), för ett bättre land? Hur tänker ni när ni skickar ut dessa narcissistiska selfies, via tweets, Instagram och Facebook?

Dessa självbilder med korta texter om hur ni ”måste” vara med i paneldebatter och sitta i tv-soffor strax (phu!). Ni som messar foton ut i offentligheten på er själva i nya outfits från en toa, (måste vi verkligen med in dit?), eller från mingel ihop med andra ’kända’ ansikten från tv, radio eller ledarredaktioner med flera, med allt för många flera.

Politiker håller nu Almedalstal, inte som eventuella ledare som kan eller ej göra något för vårt land, utan i stället blir de recenserade, direktsänt i tv som vore de skådespelare. 


LÄS MER: Vi behöver politiker som vågar vara tråkiga


Hur var framförandet undrar man, hur kändes insatsen? Var hen trovärdig eller ej? Och på kvällen direkt efter sändning, en selfie på det från ett hak där ni hänger över en öl och vin. Ni gnider er som hundar mot varandra inför öppen ridå!

Där förr kändisfotografer och paparazzis stod för vulgaritet och tillhandahöll bilder från kändismingel och gratisätarfester, görs det nu helt ogenerat av er själva. Inte av filmstjärnor och skådisar, utan av er som vill framföra åsikter som på något vis ska göra vårt land bättre.

Ni portionerar ut privata bilder med er själva i centrum till allmän beskådan som vore ni deltagare i ”Paradise hotel” eller ”Ex on the beach”. Syftet med Almedalen var att göra demokrati och politik viktig för människor. Ni förvandlar den till billig teater.


Sverige behöver tydligt och ansvarsfullt ledarskap, ansvarsfulla människor vars åsikter uppfattas som, och är trovärdiga, seriösa. Hur tänker ni som skickar privata selfies från hotellrum och restauranger, samtidigt som ni har åsikter om hur statsministern sköter sitt arbete på ledarsidan?  

Ni är ändå inga gycklare, det är mitt yrke! Hur tror ni människor som arbetar hårt och känner oro inför framtiden uppfattar ert festande för öppen ridå?

Åtminstone jag får svårt att ta er på allvar.

Förr hette det att ”eget beröm luktar illa”. Det stinker något alldeles hemskt från Almedalen nu.


Henry Bronett

Författare och debattör

0