Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det skolbarnen gjorde mot mig var olagligt

Komikern Karin Adelsköld.
Foto: Cornelia Nordström
Karin Adelsköld som liten flicka.
Foto: Privat

Varför kallar vi misshandel, hot och kränkningar för nått annat när det sker i skolan?

Hade jag som barn vetat att det de gjorde mot mig var olagligt hade jag inte lagt så stor del av skulden på mig själv , skriver Karin Adelsköld, komiker och programledare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

När ett barn blir slaget, hotat eller antastat vad kallas det då? Svaret borde självklart vara att det är misshandel, olaga hot eller sexuellt ofredande. Men så enkelt är det inte. Svaret beror på vem som slår, hotar eller tafsar och kanske viktigast av allt: när på dagen det sker. För sker det mellan kl 8 och 16 på vardagar och i skolan då är det nått helt annat och inte lika allvarligt. Då är det mobbning och det hör liksom till.

Jag blev mobbad under sju av mina nio grundskoleår. Det var allt från att vara utfryst och aldrig någonsin få vara med och leka, till förolämpningar om mitt utseende och hot av alla dess slag. Det var också en hel del fysisk misshandel, slag, sparkar, hårda nyp i de nya ömma brösten och knogslag på armarna. Jag gick i skolan på 80-talet och då fanns varken mobbningsplaner eller vuxna som satte gränser. Istället hörde det liksom till.


Med någon slags Darwin-inspirerad världssyn skulle varje klass innehålla 1. Några plugghästar som satt längst fram i klassrummet. 2. Några störiga killar som kom i målbrottet tidigare än alla andra. 3 Några väldigt tuffa och snygga tjejer med mycket smink. 4. Några mobbningsoffer som bara var konstiga och höll sig för sig själva. Som om varje klass hade ett eget ekosystem, indelat i olika näringskedjor där de störiga och tuffa levde på oss andra längst ner i hierarkin. Som om det var det mest naturliga som fanns.

Inte en gång under alla mina år i skolan tänkte jag att det de gjorde mot mig var olagligt. Inte ens när jag låg med huvudet i toalettstolen och fick det kalla vattnet i nacken tänkte jag att detta var helt oacceptabelt. Och om jag ska vara ärlig så tror jag inte ens mobbarna själva visste det. Det var ju inte liksom inte på allvar, det var bara mobbning.

Varför kallar vi misshandel, hot och kränkningar för nått annat när det sker i skolan? Var någonstans tjänar vi på att ha ett samlingsnamn som är förknippat med så mycket annat än vad det egentligen är?


Hade jag som barn vetat att det de gjorde mot mig var olagligt hade jag inte lagt så stor del av skulden på mig själv ("jag är ju så konstig jag får väl skylla mig själv"). Jag tror det hade varit lättare för lärare att faktiskt hänvisa till skolans regler eller tom till svensk grundlag och jag tror definitivt att mobbare själva hade fått upp ögonen för vad de faktiskt gjorde och kanske till och med kunna få hjälp och stöd för sitt beteende.

I dag har skolan mobbningsplaner, stödgrupper och trygghetsteam vilket så klart är jättebra. Men man pratar fortfarande om mobbning som ett luddigt och, kan jag tycka, ett förminskande begrepp. För mobbning kan vara lite av varje: ret, tjuvnyp, öknamn men också misshandel, sexuella övergrepp och rentav brott mot mänskliga rättigheter. Det kan vara små missförstånd eller vara en fråga om liv eller död.

Med start denna vecka gör SVT en storsatsning på ämnet mobbning i flera olika program och jag tycker det är fantastiskt bra. Men snälla kan vi inte börja kalla mobbning för det egentligen är. Innan vi gör det tror jag inte vi kan komma tillrätta med det verkliga problemet: att det är förbjudet att kränka, hota eller misshandla någon oavsett vem som gör det eller var. Och oavsett tid på dygnet.


Karin Adelsköld

Komiker och programledare. En av de kändisar som berättar om sina ena erfarenheter i SVT:s program om mobbning: Morgans Mission.