Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lööf: Det ska kosta att smutsa ned Östersjön

Människor riskerar att bli sjuka av algerna i Östersjön, skriver Annie Lööf (C). Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Det krävs kraftiga åtgärder för att rädda Östersjön, skriver Annie Lööf (C). Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
För att minska nedskräpning vid stränder vill Centerpartiet ta bort alla engångsartiklar i plast. Foto: MARTINA HUBER / MARTINA HUBER EXPRESSEN

Länder ska tvingas betala för utsläpp och engångsartiklar som muggar och bestick i plast ska tas ur bruk. 

Det krävs kraftfulla åtgärder för att vända utvecklingen i Östersjön, skriver Annie Lööf på Centerpartiets dag i Almedalen.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ALMEDALEN 2018. Sommaren har än så länge varit fantastisk, en sådan där sommar som vi kommer prata om och längta tillbaka till lite drömskt nästa gång semestern regnar bort. Men även om regnmolnen på himlen är få, finns det andra mörka moln som gör sig påminda i värmen.

Kväver djur och växter

Den som gillar att tillbringa sommaren vid vattnet har sannolikt lagt märke till att den giftiga algblomningen kommit extra tidigt i år. Algerna kväver djur och växter i Östersjön, förvandlar idylliska badvikar och stränder till stinkande hål av sörja. Barnen kan inte bada och både djur och människor riskerar att bli sjuka av vattnet. 

Så kan vi inte ha det. Det krävs kraftfulla åtgärder för att vända utvecklingen. Centerpartiet vill därför se ett helt nytt verktyg för länderna kring Östersjön, där de som släpper ut de övergödande ämnena som skapar algblomningen också får betala för det. Det ska kosta att smutsa ned i Östersjön.

Kappnedrustning 

Centerpartiet föreslår nu ett system med utsläppshandel, där länderna måste betala för att få släppa ut övergödande ämnen. Om de släpper ut mindre än vad deras utsläppsrätter tillåter - då kan de sälja rätterna som blir över till andra länder i systemet. På det sättet skapas en marknad där det lönar sig att minska på utsläppen. Det blir en kappnedrustning mot mindre övergödning.

Det finns i dag över ofattbara 150 miljoner ton plast i haven.

Men det är inte bara övergödningen som förpestar våra vatten. Den som tagit med sig barnen till stranden vet att det sällan bara är sand som sipprar mellan tårna. Plastskräpet har blivit en otrevlig del av upplevelsen för den som vistas i och nära vatten. 

Fasa ut plasten

Det finns i dag över ofattbara 150 miljoner ton plast i haven. Varje år dör en miljon fåglar och fler än 100 000 vattenlevande däggdjur på grund av plastavfallet. Det kostar dessutom väldigt mycket att städa upp all plast.

Därför föreslår Centerpartiet en utfasning av alla engångsartiklar i plast. Kaffemuggar, sugrör, bestick, omrörare och snabbmatsbehållare. Istället kan man använda sig av trä- och pappersprodukter, tillverkade av till exempel den svenska skogen, som bryts ned naturligt om de hamnar fel.

Säker tillgång till rent vatten

Inte heller vattnet vi dricker kan vi ta för givet att det är rent. Vi minns alla vattenbristen förra sommaren, som ser ut att återupprepas i år. Dessutom fylls lokaltidningarna av rapporter om förorenat vatten som nått ända fram till våra dricksglas. Centerpartiet vill därför ge statligt stöd till lokalt arbete för säker tillgång till rent vatten. Dessutom vill vi se en stärkt planering och beredskap för trygg dricksvattenförsörjning.

För att rädda haven och skydda tillgången till dricksvatten har Centerpartiet totalt föreslagit en satsning på 1,3 miljarder mer än regeringen för rent vatten och förbättrad havsmiljö.

Ignorerar vårt innanhav

Centerpartiet vill att alla barn ska få lära sig simma i ett rent hav och kunna fiska i en levande Östersjö. Ingen ska behöva vara orolig över om vattnet i kranen är säkert att dricka och inga djur ska behöva dö av plastskräp i havet. 

Men då krävs ett nytt, grönt ledarskap. Den sittande regeringen talar vackert om världshavens betydelse på konferenser i New York, men ignorerar vårt eget innanhav. Det krävs krafttag, där alla som bidrar till nedsmutsningen är med och betalar för det. 

 

Av Annie Lööf

Partiledare (C)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!