Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler män ratas i dagens samhälle

Efterfrågan på lågutbildade och lågavlönade män är låg, skriver Stefan Krakowski.
Stefan Krakowski är författare och överläkare i psykiatri.
Foto: EVA LINDBLAD/1001BILD

Sedan en tid skrivs det flitigt från kvinnligt håll om den så kallade kanske-mannen. 

Men faktum är att allt fler män ratas i dagens samhälle. De vittnar om misslyckade kontakter med kvinnor, möten som efter en tid rinner ut i sanden därför att kvinnorna inte vill gå in i fasta förhållanden, skriver Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag ser plötsligt några balettdansande älgjägare flimra förbi i ett nyhetsinslag. De tre korpulenta, medelålders männen har tajta trikåer och försöker sig på några danssteg i den norrbottniska myren. Det är Haradsrevyn som firar tjugoårsjubileum genom att bryta mot mansnormen, i det här fallet vara så överdrivet feminina som möjligt. Jag tvivlar på att männens tafatta dans går hem hos så många, vare sig män eller kvinnor. Filmen känns mest krampaktigt politiskt korrekt. 

Att framställa män som lite tafatta och småkorkade är ingenting nytt även om självförnedringen som i fallet Haradsrevyn är ganska sällsynt. Under en period var den bortkomne och trögtänkte mannen ett bärande tema i reklamen. Ett exempel är Echinagards berömda tv-reklam från 1994 där en förkyld man hånas för att män antas sjåpa sig mer när de blir sjuka än kvinnor. 

Kanske-mannen har blivit en snackis

Mannens roll och beteende tycks vara ett ämne som är ständigt aktuellt. 

Sedan en tid skrivs det flitigt om den så kallade kanske-mannen, ett uttryck som myntats av Josefin Holmström i en artikel i SvD där hon definierar kanske-män som ”män som har svårt att leva som vuxna, och som vill att relationen ska stanna i det outtalade, där man känner sig fram, utan att ta steget och lova något mer.” 

Ghosting är en sport som kvinnor behärskar minst lika bra som män.

I ett annat inlägg i ämnet beskriver Johanna Frändén kanske-mannen som ”en patetisk och rätt velig typ”, (Aftonbladet). Budskapet är att män är undflyende, rädda för intimitet och överhuvudtaget har svårt att ta ansvar för sina liv och handlingar. Båda skribenterna känner sig ratade av männen. 

Män ratas i större utsträckning

Med all respekt för båda kvinnors personliga erfarenheter tyder mycket på att män ratas i betydligt större utsträckning än kvinnor om man ser till den större bilden. Förklaringen är enkel; 57 procent fler kvinnor än män är registrerade vid svenska universitet och högskolor och av de som tar examen är cirka 65 procent kvinnor och 35 procent män. Kvinnorna är nu i majoritet på i stort sett varje universitetsutbildning. 

För männen går det i motsatt riktning; var fjärde till var femte pojke som går ut grundskolan saknar gymnasiebehörighet. Lägg därtill ett rekordartat mansöverskott i Sverige som av allt döma kommer att öka ännu mer inom överskådlig framtid. När fler högutbildade och välavlönade kvinnor ska försöka hitta allt färre män som kan matcha dem, inte minst i intjäningsförmåga, blir resultatet allt fler ratade män. Efterfrågan på lågutbildade och lågavlönade män är nämligen låg både på dejting- och arbetsmarknaden. 

Män vittnar om kvinnors beteende

I min kommande bok, ”Incel – om en manlighet i kris”, som kommer ut i september 2021, har jag intervjuat män i olika åldrar och livssituationer. Jag har träffat män som både lever i ofrivilligt celibat men även andra män som träffar kvinnor men som är osäkra på hur de ska umgås med dem. De är rädda för att begå misstag och att göra bort sig, en känsla som tilltagit efter #metoo-kampanjen.

Många män vittnar om kontakter med kvinnor som de i bästa fall får träffa i verkliga livet, möten som efter en tid rinner ut i sanden därför att kvinnorna inte vill gå in i fasta förhållanden. Det är med andra ord ingen brist på kanske-kvinnor heller. Ofta inskränker sig kontakterna till ett eller två mess på mobilen. Ghosting är en sport som kvinnor behärskar minst lika bra som män. 

Sund manlighet

Ifrågasättandet av den traditionella mansrollen är angelägen eftersom männen måste anpassa sig till en ny verklighet av flera skäl; kvinnor är inte längre ekonomiskt beroende av mannen, som tur är, och en framtida arbetsmarknad kommer att kräva personer som besitter både hög utbildning och social kompetens. Men det handlar också om att inte tappa bort en sund manlighet och identitet där inte minst självrespekt ingår.

Det åstadkommer man inte genom att dra på sig ballerinatrikåer. 


Av Stefan Krakowski

Författare, skribent och överläkare i psykiatri