Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det räcker nu – stoppa EU:s värsta bråkstake

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: Patrik Österberg/TT

Inte ett öre ur EU:s vanliga budget ska fortsätta gå till Polen, så länge landet bryter mot rättsstatens principer. Vi har en mekanism på plats för att stoppa dessa utbetalningar – om inte EU-kommissionen aktiverar den snarast kommer vi i EU-parlamentet att dra dem inför rätta, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. EU:s kanske värsta bråkstake. Detta epitet har den polska regeringen gjort sig förtjänt av efter år av grova angrepp EU:s grundläggande värderingar och gemensamma rättigheter. Landets agerande har blivit en snudd på stående punkt på EU-parlamentets agenda. Vi pratar ofta om den polska regeringen, men sällan direkt med dess företrädare. I morgon har vi chansen. 

Från att inskränka mediernas frihet och domstolarnas oberoende, till att införa ”hbtqi-fria zoner” och skrota aborträtten. De grova angreppen på mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen går tvärt emot EU-grundläggande värden och lagar.

Varje gång har vi sagt att detta är droppen, att EU-kommissionen måste sätta stopp för unionens förstörare. Varje gång har Polen kommit allt för lindrigt undan.

Det är nog nu.

Olagligt beslut

Polens författningsdomstol har beslutat att EU-lag inte längre ska anses stå över nationella lagar. Det beskedet är kort sagt olagligt. Varje EU-medlemsland är skyldigt att anpassa sin lagstiftning till EU:s gemensamma lagar. EU-lag har företräde och som sista anhalt är det EU-domstolens utlåtande som gäller. 

Den polska regeringen kommer ha svårt att på hemmaplan argumentera för en utebliven utbetalning, då det riskerar att skapa stort missnöje hos befolkningen.

Vi kan inte acceptera att den polska författningsdomstolen, i realiteten regeringens förlängda arm, slår sig fri från sina åtaganden. Detta underminerar våra möjligheter att säkerställa polska EU-medborgares grundläggande fri- och rättigheter. 

Tiotusentals proeuropeiska polacker har på senaste tiden tagit sig ut på landets gator för att protestera mot beslutet. De kräver sina rättigheter och friheter. Budskap är tydligt: vi vill stanna i EU. 

Saknar folkligt stöd

Den polska regeringen saknar folkligt stöd för sitt agerande. Stödet för EU-medlemskapet är starkt och har historiskt sett varit avgörande för landets utveckling. Än i dag påverkar det många polackers dagliga liv till det bättre. Den fria rörligheten har varit revolutionerande för de som tvingades växa upp under kommunisttiden och har möjliggjort arbete och studier utomlands. 

I morgon har Polens premiärminister Mateusz Morawiecki för ovanlighetens skull valt att komma när vi kallat honom till EU-parlamentet för att diskutera landets senaste överträdelse. Det är välkommet. 

Min kravlista

Författningsdomstolens beslut har ännu inte trätt i kraft. Det betyder att vi fortfarande har ett fönster. En möjlighet att pressa den polska regeringen till förändring. Nu har EU chansen att sätta hårt mot hårt, här är mina krav:

EU måste sätta ned foten. Polen är skyldigt att följa unionens gemensamma lagar och lyda EU-domstolen, precis som alla andra EU-länder. EU-kommissionen måste göra det glasklart för den polska premiärministern att EU inte kommer att fortsätta acceptera denna grova överträdelse. 

Rättsstatsmekanismen måste aktiveras. Inte ett öre ur EU:s vanliga budget ska fortsätta gå till Polen, så länge landet bryter mot rättsstatens principer. Vi har en mekanism på plats för att stoppa dessa utbetalningar – om inte EU-kommissionen aktiverar den snarast kommer vi i EU-parlamentet att dra dem inför rätta. Kommissionen får inte dribbla bort denna möjlighet att pressa regeringen.  

Inget coronastöd till Polen utan bättring. EU måste fortsätta hålla de hundratals miljarder kronor som Polen ska få i återhämtningsstöd efter pandemin gisslan. I detta läge är det här ett av EU:s starkaste kort. Den polska regeringen kommer ha svårt att på hemmaplan argumentera för en utebliven utbetalning, då det riskerar att skapa stort missnöje hos befolkningen. Vi måste göra det dyrt att skrota rättsstaten. 

EU måste fortsätta stötta det polska civilsamhället. Det polska civilsamhället är helt avgörande i kampen mot Polens allt mer auktoritära ledning. Just nu går civilsamhällesorganisationerna på knäna, och regeringen drar in allt mer av deras finansiering. EU måste öka det direkta stödet till det polska civilsamhället. Det är absolut avgörande för att vända utvecklingen i Polen och stärka kvinnors, hbtqi-personer och journalisters rättigheter i landet. 

Det är upp till bevis nu. Vi får inte lämna polackerna ensamma i sin kamp. 


RÄTTELSE: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Polen ska få hundratusentals miljarder kr i återhämtningsstöd. Hundratals miljarder är korrekt.


Av Alice Bah Kuhnke

EU-parlamentariker för Miljöpartiet


Ungern stöttar Polen i juridisk tvist med EU

Ungerns justitie och EU-minister: "Domstolens tolkning har överskridits".

Stora protester i Polen: ”Jag tror inte att vi klarar av att lämna EU”

Tusentals polacker i demonstration för Polens EU-medlemskap runt om i landet.