Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det räcker nu – dags för ett uppror mot F-kassan

Det måste bli ett slut på Försäkringskassans godtycke i tillämpningen av våra rättigheter, skriver Stefan Sauk.
Foto: JOHAN NILSSON/TT
Stefan Sauk.
Foto: HENRIK JANSSON

Försäkringskassan försöker på ett pinsamt sätt blanda bort korten i svaret till min debattartikel om rätten till EU-vård. Det är förmodligen det svagaste en svensk teknokrat fått ur sig på en debattsida. 

Tiden är mogen för ett patientuppror, skriver Stefan Sauk.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Med en von oben-klapp på alla patienters huvuden skriver Vivianne Yllenius på Försäkringskassan att ”det är bra att vi pratar om den svenska socialförsäkringen”. Men Yllenius tycker att mitt inlägg innehåller ”felaktigheter och missriktad kritik”. Vivianne Yllenius är rädd att debatten ”förvrängs” och att det ”i förlängningen riskerar att urholka förtroendet för hela systemet”.

Oj, det var ju inte bra. 

För Försäkringskassan följer ju bara lagen när de säger nej till svenska patienter som söker ersättning för vård i ett annat EU-land.

Eller som Vivianne Yllenius skriver: ”Försäkringskassan följer rådande lagstiftning och regelverk. Därför kan vi inte betala ut ersättning för sådan vård som inte erbjuds i Sverige.”

Verkligen dumt av mig att förvränga debatten så att det riskerar urholka förtroendet för hela systemet! Sorry everybody!

Försöker blanda bort korten

Eller?

Det går också att titta på lagen.

Sanningen.

Verkligheten.

För Vivianne Yllenius försöker på ett skamlöst sätt blanda bort korten. Det vi ser är en faktamässig dikeskörning, ett byråkratiskt lågvattenmärke - en tondöv provokation mot alla oss patienter. 

Godtycket har blivit totalt och tusentals patienter tvingas strida för sin rätt

Försäkringskassan har inte ens ordning på det mest grundläggande. EU:s patientrörlighetsdirektiv ger oss EU-medborgare en glasklar rätt till ersättning för vård i ett annat EU-land om vissa villkor uppfylls. Det är inget krav att vården måste erbjudas i Sverige, som Vivianne Yllenius skriver. Det framgår av Lagrådets kommentar i propositionen till den så kallade ersättningslagen, som styr ersättningarna.  Det framgår också av domen i målet Smits och Peerbooms från EU-domstolen.

Villkoret är att vården ges i linje med vetenskap och beprövad erfarenhet i ett annat EU-land.

F-kassan driver hård kamp i domstolar

Vivianne Yllenius har alltså fel om juridiken, vilket är hyfsat pinsamt. Direkt skamlöst är att försöket att framställa sig som landstingens viljelösa marionett. 

Sanningen är att Försäkringskassan driver en hård och aktiv kamp mot oss patienter i domstolarna, helt i strid med EU:s patientrörlighetsdirektiv. Myndigheten vrider och vänder, bänder och skarvar – allt för att neka patienter rätt till ersättning. Myndigheten vägrar acceptera domar som går dem emot och hittar hela tiden nya argument för att slippa betala. 

Godtycket har blivit totalt och tusentals patienter tvingas strida för sin rätt. 

Det gäller inte bara oss som har rätt till ersättning för ytersättningsoperationer, det gäller även andra patientgrupper. Till exempel dem med sjuklig svettning, hyperhidros. Så sent som den 31 maj kom en dom i ett ersättningsfall som Försäkringskassan hade drivit till högsta instans för att slippa betala. 

Berättelserna strömmar in till mig

Över en miljon har sett mitt inlägg på Facebook i den här frågan. Jag får tusentals berättelser skickat till mig om människor som drabbats av Försäkringskassans godtycke.

Det är verkligheten. 

Det är alltså inte jag som ”förvränger” och kommer med ”felaktigheter”.

Det är inte jag som skapar en ”risk” för att ”urholka förtroendet för hela systemet”. 

Det, Vivianne Yllenius, gör Försäkringskassan helt på egen hand.


LÄS MER: Jag trodde inte att mitt livs kamp skulle vara den mot F-kassan

Tiden är mogen för ett patientuppror

Försäkringskassans svar blottar en usel självinsikt och det är allvarligt. Men låt oss ta myndigheten på orden. Det är bra att vi pratar om den svenska socialförsäkringen!

Låt oss patienter dela med oss av våra berättelser. Målet är mycket enkelt: Att få slut på Försäkringskassans godtycke i tillämpningen av våra rättigheter. För det finns många häpnadsväckande öden där ute. Ni som vill: Berätta om hur ni drabbats av Försäkringskassans godtycke. Tagga #patientupproret i sociala medier. 

Det här angår oss alla. 


Av Stefan Sauk

Skådespelare