Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det räcker nu – avsätt Tegnell och Hallengren

Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Hugo Lagercrantz, professor emeritus vid Karolinska institutet.Foto: Ewa Rudling

Om en vd redovisar röda siffror vid upprepade kvartalsrapporter avsätts han eller hon. Om ett fotbollslag förlorar den ena viktiga matchen efter den andra avsätts tränaren. 

Nu har turen kommit till de ansvariga för coronamisslyckandet. Låt Björn Olsen och Anders W Jonsson ta över, skriver professor Hugo Lagercrantz.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den svenska strategin för att bekämpa coronapandemin skiljer sig avsevärt jämfört med många andra länders. Många samhällsfunktioner har inte stängts ner i lika hög utsträckning. Förskolor och skolor från klass 1-9 har hållits öppna. Det har varit ett bra beslut, eftersom barn blir sjuka i mindre utsträckning och också smittar andra i lägre grad. 

Men i övrigt har det gjorts en rad missbedömningar och felaktiga beslut har tagits, vilket bidragit till att dödstalen varit bland de högsta i världen i förhållande till folkmängd vissa veckor. Tre gånger fler har dött i Sverige av covid-19 än i alla de andra nordiska länderna tillsammans. Smittspårningen har kommit i gång alldeles för sent. Användning av munskydd, med vissa undantag på sjukhus, har avvisats. 

En övertro på att flockimmunitet skall rädda oss har drivits av den förre statsepidemiologen Johan Giesecke. Han har haft ett stort inflytande, ungefär som när Polens förre premiärminister Kaczynski fått igenom en rad kontroversiella beslut. 

En tränare eller vd hade fått sparken

De ansvariga måste nu ställas till svars. Om en verkställande direktör redovisar röda siffror vid upprepade kvartalsrapporter avsätts han eller hon. Om ett fotbollslag förlorar den ena viktiga matchen efter den andra avsätts tränaren. Såväl ekonomi- som sportjournalister kräver att ansvariga för misslyckanden avsätts. Inte för att de är direkt skyldiga till dåliga affärer respektive uteblivna mål, utan för att de är ansvariga. Men förvånansvärt få experter och journalister har, såvitt jag känner till, krävt de ansvarigas avgång för misslyckandet att trycka tillbaka coronapandemin.

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson skulle kunna utses till socialminister i stället för Lena Hallengren

I samband med Macchiarini-skandalen avsattes universitetskanslern och rektor, en dekanus samt flera ledamöter i den medicinska Nobelförsamlingen avgick från sina positioner. Under 1990-talet och i början 2000-talet avsattes ofta klinikchefer och sjukhusdirektörer när de misslyckats. Men nu verkar det inte finnas någon ansvarig som får avgå. 

De bästa ersättarna

Problemet är kanske att det är svårt att hitta ersättare. Men min uppfattning är att de finns. Björn Olsen, som tidigt varnade för smittspridningen av covid-19, bör bli statsepidemiolog i stället för Anders Tegnell. Han är professor i infektionssjukdomar och väl kompetent för tjänsten. 

Tänkbara ersättare: Anders W Jonsson (C), läkare och vikarierande partiledare och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.Foto: MIKAEL WALLERSTEDT, PONTUS LUNDAHL/TT

Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson skulle kunna utses till socialminister i stället för Lena Hallengren. Som läkare tror jag att han inser vilka experter man i första hand skall vända sig till och vad som är politiskt möjligt. Eftersom Centerpartiet redan samverkar med regeringen borde det inte vara så svårt att ta in honom. 

På DN Debatt har han krävt fler tester, återupptagande av aktiv smittspårning, tillfällig förändring av smittskyddslagen med anmälningsplikt av covid-19, säkerställande av att smittkedjor bryts och ökade möjligheter för regionala insatser. Han har helt rätt.

 

Av Hugo Lagercrantz

Emeritusprofessor vid Karolinska institutet

Chefredaktör för Acta Paediatrica